Χανιά | «Νύχτες του Ιουλίου 2022» – Καλοκαίρι στον αίθριο χώρο του θεάτρου Κυδωνία με 3 πρώτες παραστάσεις

H Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ και το περιοδικό ΝΕΟ ΠΛΑΝΟΔΙΟΝ, για έκτη συνεχή χρονιά εφέτος, διοργανώνουν στον ΑΙΘΡΙΟ ΧΩΡΟ του Θεάτρου Κυδωνία, τις «Νύχτες του Ιουλίου».

Οι φίλοι και οι επισκέπτες μας αυτό το καλοκαίρι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν έναν ευρύ κύκλο παραστάσεων, συναυλιών, συζητήσεων, διαλέξεων και τιμητικών εκδηλώσεων με κορυφαίους εκπροσώπους της μουσικής, του θεάτρου, της λογοτεχνίας, της φιλοσοφικής και επιστημονικής σκέψης. Ανάμεσά τους οι Αργύρης Μπακιρτζής, Θοδωρής Γκόνης, Παντελής Μπουκάλας, Βασίλης Κάλφας, Νίκος Σταμπολίδης, Βασίλης Βερτουδάκης, Στέφανος Κακλαμάνης, Μαργαρίτα Μέλμπεργκ κ.ά.

Το εφετινό πρόγραμμα είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξο, αφού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκδηλώσεις για τις σημερινές τύχες της κλασσικής αρχαιότητας, την κρητική αναγεννησιακή λογοτεχνία και το δημοτικό τραγούδι. Συμπλήρωμά του οργανικό, η εφετινή θερινή παραγωγή της Ε. Θ. ΜΝΗΜΗ «Πάροδος», η πρεμιέρα της οποίας θα δοθεί στο Αρχαίο Θέατρο της Απτέρας στις 5 και 6 Αυγούστου. Πρόκειται για παράσταση αφιερωμένη στη μνήμη της Μικρασιατικής Καταστροφής και βασίζεται στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη Στου Χατζηφράγκου.

Την επιμέλεια του προγράμματος έχουν ο Μιχάλης Βιρβιδάκης και ο Κώστας Κουτσουρέλης. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 μ.μ

Σάββατο 2 | Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – «Εμείς και οι Αρχαίοι»

Τι απομένει από την Αρχαιότητα σήμερα; Εξακολουθεί να είναι η κληρονομιά της πηγή έμπνευσης, σημείο προσανατολισμού για τον σύγχρονο κόσμο; Ή η επίκλησή της έχει γίνει πλέον συνήθεια αταβιστική, ανούσια τελετουργία της μνήμης;

Συζητούν τέσσερεις από τους κορυφαίους αρχαιογνώστες μας: Βασίλειος Π. Βερτουδάκης, καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο ΑΠΘ, Παντελής Μπουκάλας, ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής, και Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, αρχαιολόγος, διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως. Συντονίζει ο Κώστας Κουτσουρέλης, συγγραφέας, διευθυντής του περιοδικού Νέο Πλανόδιον.

Κυριακή 3 | Ο Βασίλης Κάλφας μάς ξεναγεί στον Πλάτωνα – Φιλοσοφικός περίπατος στον Αποκόρωνα

Ο Βασίλης Κάλφας, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και δεινός μελετητής του Αριστοτέλη και του Πλάτωνα μας προσκαλεί σε μια πρωτότυπη περιήγηση της κρητικής γης στα βήματα της περιπατητικής παράδοσης. Θέμα του: «Για τον Φαίδρο του Πλάτωνα». Ο περίπατος θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί από τη θέση Πλατανάκια στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Στύλος και Νιό Χωριό Αποκόρωνα. Θα είναι διάρκειας μιας περίπου ώρας, σε σκιερά αγροτικά μονοπάτια, δίπλα στην όχθη του ποταμού Κοιλιάρη, ευκολοδιάβατα για όλες τις ηλικίες.

Η εκδήλωση οργανώνεται με την συμμετοχή και τη βοήθεια του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων. Δηλώσεις συμμετοχής για τοπούλμαν που θα εξυπηρετήσει την εκδήλωση μέχρι και την Πέμπτη 30 Ιουνίου στο τηλέφωνο 28210 92395.

Δευτέρα 4 | Ο Παντελής Μπουκάλας για το δημοτικό τραγούδι – «Κόκκιν’ αχείλι εφίλησα»

Έργο μεγαλεπήβολο, που αναγνωρίστηκε ομόθυμα από την κριτική και τιμήθηκε με το  Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου, η έως τώρα τετράτομη σειρά των μελετών του Παντελή Μπουκάλα για το δημοτικό τραγούδι (Εκδόσεις Άγρα 2016 κ.ε.) ανοίγει νέους δρόμους στη μελέτη και την πρόσληψη του συναρπαστικού αυτού κεφαλαίου του ελληνικού πολιτισμού.

Με αφετηρία την πρόσφατη κυκλοφορία του τέταρτου τόμου της σειράς, με τον συγγραφέα συζητά ο Κώστας Κουτσουρέλης. Χαρακτηριστικά αποσπάσματα διαβάζουν ηθοποιοί του Θεάτρου Κυδωνία.

Οι εκδηλώσεις Νύχτες του Ιουλίου 2021, Καλοκαίρι στον Αίθριο Χώρο του Θεάτρου Κυδωνία πραγματοποιούνται σε συνεργασία της Εταιρείας Θεάτρου ΜΝΗΜΗ με το λογοτεχνικό περιοδικό Νέο Πλανόδιον, με την Υποστήριξη και υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 και στην ιστοσελίδα: www.theatro-kydonia.gr.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ