Χανιά | Νέοι με όρεξη και μεράκι έκαναν σαν καινούρια την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης

Νέοι και νέες από το Βερολίνο και από την Κρήτη συμμετείχαν σε Πρόγραμμα Ανταλλαγής με τη στήριξη του Ελληνο-Γερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας. Οι συμμετέχοντες είχαν κοινό Πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς τόσο στο Ευρω-Μεσογειακό Κέντρο Νεότητας – Παράρτημα της ΟΑΚ, όσο και στο Ίδρυμα, με εργασίες καθαρισμού κλαδιών και βαψίματος, με καθαρισμό του συνεδριακού και εκθεσιακού υλικού στους χώρους του Ιδρύματος, αλλά και τη μοναδική εμπειρία με το πάτημα σταφυλιών.

Παράλληλα είχαν την ευκαιρία να μάθουν στοιχεία της ελληνικής και της γερμανικής γλώσσας, καθώς και την κοινή ιστορία των δύο λαών, σε συζητήσεις με τους Επιστημονικούς Συνεργάτες του Ιδρύματος, αλλά και με επίσκεψη στο Γερμανικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στο Μάλεμε, όπου ακολούθησε συζήτηση με τον καταξιωμένο ερευνητή και ειδικό σε θέματα Ευρώπης και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Laurens Hogebrink.

Επισκέφθηκαν, επίσης, την πόλη των Χανίων και τη Συναγωγή και ξεναγήθηκαν από τους Έλληνες συμμετέχοντες στο Πρόγραμμα, καθώς και από την εθελόντρια Βασιλική Παρασκευάκη. Επίσης, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Γωνιάς και το εκεί Εκκλησιαστικό Μουσείο, αλλά και στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως (Χρυσοπηγής), όπου και γνώρισαν την οικολογική καλλιέργεια και την περιβαλλοντική εκπαίδευση της Μονής.

Η προσφορά των νέων στο πλαίσιο του Προγράμματος ήταν σημαντική και σίγουρα συνέβαλε στην καλύτερη αλληλογνωριμία και κατανόηση σε θέματα ιστορίας, πολιτισμού και καταλλαγής. Ευχή όλων η προσπάθεια αυτή να μπορέσει να έχει και συνέχεια. Τον Ιούνιο του 2023 θα ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα στο Βερολίνο. Ευχαριστίες για την ευρωπαϊκή οικονομική στήριξη του Προγράμματος, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί. Την οργάνωση και τον συντονισμό είχε η Επιστημονική Συνεργάτης της ΟΑΚ Αικατερίνη Καρκαλά σε συνεργασία με την υπεύθυνη από το Βερολίνο Tina Rupprecht.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ