Χανιά | Νέοι δρόμοι συνεργασίας ανοίχθηκαν στην ημερίδα της Ορθόδοξου Ακαδημίας Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ) η Επιστημονική Ημερίδα, με θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Πολιτισμός – Τοπική Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η ΟΑΚ και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (ΕΠΟΦΕΚ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου και τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους.

Η παραπάνω συνάντηση είχε ως σκοπό, τη διερεύνηση των νέων κοινωνικών δεδομένων που θα επιτρέψουν στους Πολιτιστικούς Συλλόγους να λειτουργήσουν με νέες καινοτόμες δράσεις, αλλά και τη δυνατότητα προς τους πολίτες να γεφυρώσουν μία ουσιαστική συνεργασία με δημιουργικές πρωτοβουλίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προς το συμφέρον της ενδοχώρας και των τοπικών κοινοτήτων.

Χαιρετισμό απέστειλε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Μαρία Βλαζάκη, συγχαίροντας τους διοργανωτές και υπογραμμίζοντας πως, «σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, μαζικότητας και ομοιομορφίας, ο πολιτισμός διαφοροποιεί, ενώνει, διαχωρίζει αλλά και φέρνει κοντά διαφορετικές κοινότητες, ομάδες και πρόσωπα».

Κατά την κα Βλαζάκη, «Κάθε φορά που μια πρωτοβουλία σχετική με τον πολιτισμό αναλαμβάνεται και υλοποιείται, η ζωή των κατοίκων βελτιώνεται˙ τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και αναβαθμίζεται γιατί τα άτομα και οι κοινωνίες με αυτόν τον τρόπο εξελίσσονται, καλλιεργούνται και προοδεύουν. Με δυο λόγια, η στροφή στον πολιτισμό δεν μεταφράζεται μόνο σε οικονομικά οφέλη. Μορφώνει, εκπαιδεύει, συνιστά την ουσιαστική και αυθεντική αναψυχή και ψυχαγωγία, διδάσκει αλληλεγγύη και επιβάλλει ανοχή».

Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: Δρ Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ («Ο πολιτισμός ως πολιτική έκφραση»), κ. Στέλιος Κουνελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων Επαρχίας Κισάμου («Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι σχεδιάζουν για το αύριο»), κα Ρένα Λουτζάκη («Αναδεικνύοντας το παρελθόν, προσβλέποντας στο μέλλον: η περίπτωση του Μουσείου Μουσικής και Μουσικών της Κρήτης»), κ. Κωνσταντίνος Μοχιανάκης («Πως αξιοποιούμε τον πολιτισμό για την τοπική ανάπτυξη και ειδικότερα στον Τουρισμό. Το παράδειγμα του Ηρακλείου»), κ. Ευάγγελος Σπινθάκης («Ο κόσμος των Συλλόγων προπομπός της Κοινωνικής Οικονομίας και της Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»), κ. Ελευθέριος Κουμής («Σύνδεση Πολιτισμού και Εκπαίδευσης. Πρόγραμμα “Εικόνες Πολιτισμού”»), κα Αναστασία Στρατηγέα («Αξιοποιώντας τον Πολιτισμό ως Πυλώνα Βιώσιμης και Ανθεκτικής Ανάπτυξης στην πρώην Επαρχία Κισάμου»).

Ακολούθησε Στρόγγυλη Τράπεζα με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση -Πολιτισμός – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη», με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Πολιτιστικών Συλλόγων, Δήμων και Κοινωνικών Φορέων σε μία προσπάθεια απάντησης των ερωτημάτων: Τι επιθυμούν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι από την Τοπική αυτοδιοίκηση και τι επιθυμεί η Τοπική αυτοδιοίκηση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους.Συμπερασματικά, η όλη προσπάθεια άνοιξε νέους δρόμους για τη συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Πολιτιστικών Συλλόγων, ώστε να βρεθούν νέες μορφές κοινής συνεργασίας, αλλά και να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη και η συνεργατικότητα προς το συμφέρον της ενδοχώρας και της τοπικής κοινωνίας γενικότερα.

Στην Ημερίδα συμμετείχαν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Θοδωρής Σταθάκης, Αντιδήμαρχοι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης, της Παγκρητίου Ενώσεως Πολιτιστικών Συλλόγων, καθώς και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων και άλλων Φορέων του Νομού Χανίων.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ