Χανιά | Νέες απάτες με τη μέθοδο της επιστροφής αναδρομικών – Εγκέφαλος φέρεται κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων

χανιά-νέες-απάτες-με-τη-μέθοδο-της-επι-1287636

Στην εξιχνίαση νέων υποθέσεων απάτης με τη μέθοδο της δήθεν επιστροφής αναδρομικών, προχώρησε το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου. Μάλιστα ως εγκέφαλος της υπόθεσης φέρεται ένας 45χρονος Ρομά, κρατούμενος σήμερα στις Φυλακές Τρικάλων. Πρόκειται για τον ίδιο, που είχε εντοπιστεί το περασμένο καλοκαίρι ως αρχηγός εγκληματικής ομάδας με είκοσι δύο εμπλεκόμενους και συνεργούς και δράση σε όλη την Ελλάδα.

Αυτή τη φορά μια τετελεσμένη απάτη σε βάρος ηλικιωμένου στην Κίσσαμο και μια απόπειρα απάτης σε βάρος φαρμακοποιού στην ίδια περιοχή, ερευνήθηκαν από τους αστυνομικούς που δεν άργησαν να οδηγηθούν στα ίχνη του δράστη αλλά και ενός Αλβανού συνεργού του. Το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου έδωσε παραγγελία στις φυλακές Τρικάλων για έρευνα στο κελί του, όπου βρέθηκε στην κατοχή συγκρατούμενου του – υπηκόου Αλβανίας – το κινητό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε με τα θύματα. Μάλιστα εντός των προσεχών ημερών, το κινητό θα σταλεί στο Α.Τ. Κισσάμου που διενεργεί την προανάκριση, ώστε από τις εξερχόμενες κλήσεις να εντοπιστούν τα θύματα που υπολογίζονται σε δεκάδες.

Τουλάχιστον δέκα καταγγελίες έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες στα Χανιά και δύο στην Κίσσαμο, ωστόσο οι αρχές εκτιμούν ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος.

Ήταν στις αρχές Ιουλίου, όταν το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου μετά από πολύμηνη έρευνα εξάρθρωσε εγκληματική ομάδα που εξαπατούσε ηλικιωμένους, υποσχόμενη ότι θα τους επιστρέψει αναδρομικά. Συνολικά 17 υποθέσεις απάτης εξιχνίασε τότε το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου, το οποίο μετά από πολύμηνη έρευνα εντόπισε τον εγκέφαλο , έγκλειστο στις Φυλακές Τρικάλων και μάλιστα διαπιστώθηκε ότι δρούσε μέσα από τα καταστήματα κράτησης στα οποία κρατείτο ανά περιόδους.

Γνώριμος στις αρχές ως «διευθυντής», ο δράστης και των νέων υποθέσεων απάτης, χτυπούσε στοχευμένα επικοινωνώντας πρωινές ώρες τηλεφωνικά με συνταξιούχους και όχι μόνο, προσποιούμενος τον διευθυντή ή υπαλλήλους τραπεζικών καταστημάτων. Χρησιμοποιούσε μάλιστα τα ονόματα των πραγματικών στελεχών τραπεζών προκειμένου να πετύχει το σκοπό του. Όπως τους ανέφερε, δικαιούνταν επιστροφή μεγάλων χρηματικών ποσών από δήθεν αναδρομικά συντάξεων και τους έπειθε με διάφορα προσχήματα, να προβούν πρώτα σε κατάθεση χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς φυσικών προσώπων που τους υποδείκνυε.

Στην περίπτωση συνταξιούχου από την Κίσσαμο, ο οποίος κατήγγειλε στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής ότι έπεσε θύμα απάτης, ο 45χρονος δράστης, με το πρόσχημα ότι επρόκειτο να επιστραφούν στον ηλικιωμένο αναδρομικά, ζήτησε να του καταβάλει ποσό τάξης των 5.000 ευρώ για διαδικαστικά, το οποίο υποτίθεται θα επιστρέφονταν στον λογαριασμό του με την κατάθεση του συνόλου των αναδρομικών ύψους 30.000 ευρώ. Η καταγγελία του συγκεκριμένου συνταξιούχου ήταν η αφορμή για να αρχίσει η πολύμηνη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, η οποία αποκάλυψε μέσα στο καλοκαίρι άλλες 14 υποθέσεις απάτης και δύο απόπειρες.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, μαζί με έναν Αλβανό συγκρατούμενό του, είχαν μέσα στις φυλακές κινητά τηλέφωνα με τα οποία φέρονται να επικοινωνούσαν με τους συνταξιούχους ενώ σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιούσαν και τα καρτοτηλέφωνο του καταστήματος κράτησης. Από τις 4 Οκτωβρίου του 2021 έως τις 27 Ιουνίου, ο αρχηγός της εγκληματικής ομάδας είχε εξαπατήσει 17 ηλικιωμένους πολίτες αποσπώντας τους συνολικά 73.000 ευρώ, ποσό που είχε κατατεθεί σε διάφορους τραπεζικούς λογαριασμούς μελών της ομάδας.

Η δικογραφία που σχημάτισε τότε το Αστυνομικό Τμήμα Κισσάμου περιλαμβάνει δεκαπέντε τετελεσμένες υποθέσεις απάτης και δύο απόπειρες, οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας και αφορά σε τουλάχιστον είκοσι δύο ημεδαπούς που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής ομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν νέα φαινόμενα απάτης, οργανώθηκε σειρά ενημερωτικών δράσεων στα ΚΑΠΗ της Κρήτης με σκοπό την πλήρη ενημέρωση των ηλικιωμένων για τις παγίδες στις οποίες μπορούν να πέσουν και τους υφαρπάξουν τα χρήματα τους αλλά και για τον τρόπο δράσης των επιτήδειων.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook