Χανιά | Νέα κινητοποίηση για ασφαλή άνοιγμα των σχολείων από συλλόγους γονέων και κηδεμόνων

χανιά-νέα-κινητοποίηση-για-ασφαλή-άνο-1134714

Νέα παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων σχολείων των Χανίων την Τετάρτη στις 11 το πρωί, στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του νομού διεκδικώντας ασφαλή άνοιγμα των σχολείων.

Σε ανακοίνωση των συλλόγων αναφέρονται τα παρακάτω:

Στις 29/3/2021 εννέα σύλλογοι γονέων από τον Δήμο Χανίων είχαμε συνάντηση με την δημοτική αρχή  με θέμα: Τα κλειστά σχολεία και η εξέλιξη της πανδημίας.  Συμμετείχαν από πλευράς Δήμου ο Κος Δήμαρχος και ο Κος αντιδήμαρχος παιδείας και από πλευράς συλλόγων γονέων εκπρόσωποι από το 9ο δημοτικό, 11ο δημοτικό, 11ο και 27 ο  νηπιαγωγεία,15ο δημοτικό ,2ο και 4ο ΓΕΛ, Μουσικό σχολείο.

Μεταφέραμε την αγωνία αλλά και την αγανάκτηση μας που ένα χρόνο τώρα  το συνεχόμενο άνοιξε-κλείσε των σχολικών μονάδων έχει πολύ σοβαρές συνέπειες τόσο μορφωτικές , όσο και ψυχολογικές στους ίδιους τους μαθητές.

Για το αίτημα της αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών(15 μαθητές ανά τάξη )

Από πλευράς Δήμου μας ανακοίνωσαν ότι, οι μισές σχολικές τάξεις στον Δήμο Χανίων έχουν πάνω από 20 μαθητές. Τα ακριβή στοιχεία για πλεονάζουσες-άδειες αίθουσες σε σχολικές μονάδες τα έχουν οι Δ/νσεις εκπαίδευσης. Από πλευράς Δήμου  μπορούν να διαθέσουν παλιά Δημαρχεία, το ΚΑΜ, το “ Μίκης Θεοδωράκης” ,τους Ρωσικούς στρατώνες, και το κλειστό Γυμναστήριο.

Σχετικά με το αίτημα για επαρκές και μόνιμο προσωπικό καθαριότητας που να μπορεί να καλύψει της αυξημένες ανάγκες λόγω πανδημίας, μας ανακοίνωσαν ότι υπάρχουν 105 υπάλληλοι μόνιμο προσωπικό και 60 8μηνοι αλλά μετα την λήξη των συμβάσεών τους αν δεν υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, δεν μπορούν να προσλάβουν άλλους.

Σχετικά με την κάλυψη υλικοτεχνικών αναγκών των σχολείων όπως π.χ. μουσικά όργανα ,φωτοτυπικά, προτζέκτορες , pc κ.α. ακόμα και αν εγκριθούν από τον Δήμο προσκρούουν νομοθετικά και δεν εγκρίνονται από το ανάλογο ελεγκτικό όργανο. Εδώ να συμπληρώσουμε ότι οι επιχορηγήσεις των σχολικών επιτροπών είναι μειωμένες κατά 67% περίπου την τελευταία δεκαετία .Στα ίδια ποσοστά περίπου μειωμένοι και οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι.

Όσον αφορά για τις απολυμάνσεις των σχολικών μονάδων δήλωσαν ότι γίνεται από πιστοποιημένο συνεργείο παραπάνω από τα προβλεπόμενα .Στο εξής θα δίδεται πιστοποιητικό από το συνεργείο και με τις δραστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Για το θέμα των test παραδέχτηκαν ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλά δεν καλύπτουν την ασφάλεια εκπαιδευτικών όσο και μαθητών. Όσον αφορά τα self test υπάρχει ανησυχία για το πώς θα γίνονται προκειμένου να υπάρχει αξιοπιστία αποτελεσμάτων σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Επίσης για την φύλαξη των σχολείων υπήρξε η παραδοχή από μέρος της δημοτικής αρχής ότι οι κάμερες αποτελούν αναποτελεσματικό μέσο. Παραδέχτηκαν ότι καλύτερα θα μπορούσε να γίνεται με σχολικούς φυλακές αλλά είναι πιο δαπανηρό και σκοντάφτει νομοθετικά.

Είναι γεγονός ότι για σοβαρά ζητήματα υπάρχει ασφυκτικό νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τους Δήμους όμως και εμείς σαν γονείς θέλουμε λύσεις για τα προβλήματα που χρόνια τώρα απασχολούν τον χώρο της παιδείας, την μόρφωση των παιδιών μας.

Από την παραπάνω συνάντηση φάνηκε ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις σε πολλά σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα .Αυτό που λείπει διαχρονικά και τώρα με την πανδημία φάνηκε ακόμα παραπάνω είναι η πολιτική βούληση.

Από τα ίδια τα στοιχεία φαίνεται ότι η υποχρηματοδότηση της Παιδείας είναι έργο διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων. Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλο και περισσότερους γονείς ότι η υποταγή των αναγκών των μαθητών στην σχέση κόστους-οφέλους, το αυτόνομο σχολείο που θα είναι ανοικτό στους χορηγούς επιβαρύνει σε τελική ανάλυση τους ίδιους τους γονείς. Δεν μπορεί η ασφαλής και ισότιμη μορφωτική διαδικασία των παιδιών μας να θεωρείται κόστος από το κράτος. Άμεσα ζητάμε τα στοιχεία από τον δήμο που αφορούν χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μαθητές Απαιτούμε να πάρουν θέση ΟΛΟΙ οι αρμόδιοι φορείς για τα μέτρα που θα παρθούν ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.

Συνεχίζουμε με παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 7/4 και ωρα 11:00 στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων .

Με την Υγεία και την Μόρφωση των Παιδιών μας δεν παίζουμε!

Οι σύλλογοι γονέων

9ου δημοτικού σχολείου Χανίων

11ου δημοτικού σχολείου Χανίων 11 και27ου νηπιαγωγείου,

12ου δημοτικού

15ου δημοτικού σχολείου Χανίων

19ου δημοτικό σχολείο Χανίων

5ου Γυμνασίου Χανίων

2ου Γενικού Λυκείου Χανίων

4ου Γενικού Λυκείου Χανίων

Μουσικού σχολείου Χανίων»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook