Χανιά | «Ναι» στο έργο αλλά μακριά από τις χελώνες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό για το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ | Video + Photos

χανιά-ναι-στο-έργο-αλλά-μακριά-από-τ-1608775

Την ανησυχία τους από τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε πολίτες και περιβάλλον η χωροθέτηση του αντλιοστασίου της ΔΕΥΑΧ στην παραλία της Παχιάς Άμμου στον Σταυρό Ακρωτηρίου εκφράζουν οι κάτοικοι της περιοχής.

Το πρωί της Κυριακής οι κάτοικοι του Σταυρού προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ζητώντας ουσιαστικά απαντήσεις από τον Δήμο Χανίων σχετικά με την μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο και γενικότερα την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για όλους.

Οι κάτοικοι του Σταυρού είναι σύμφωνοι με το έργο του βιολογικού, όχι όμως με το μέρος που αυτός θα εγκατασταθεί, αφού πρόκειται για την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα-καρέτα και όπως λένε, απέχει 2 μέτρα από την παραλία τον χειμώνα και 5 μέτρα από αυτήν το καλοκαίρι, με ότι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον. Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

O Σωτήρης Μαρινάκης, κάτοικος Σταυρού δήλωσε πως οι κάτοικοι επιθυμούν συνάντηση με τον Δήμαρχο ενώ έκανε γνωστό πως από την ερχόμενη εβδομάδα ετοιμάζονται να καταθέσουν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας:

«Το πρόβλημα που ξεκίνησε στις 29/11/2022 είναι ένα πρόβλημα το οποίο μας εξέπληξε γιατί δεν έγινε καμία διαβούλευση, δεν έγινε καμία ενημέρωση στους κατοίκους και όταν ζητήσαμε από την κοινότητα Κουνουπιδιανών να μας δώσει τα πρακτικά, ακόμα τα περιμένουμε, ούτε καν μας καλέσανε να μιλήσουμε, που τους το είχαμε ζητήσει».

Από την πλευρά της, η Ρούλα Καστρινάκη, πρόεδρος της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων, δήλωσε πως πρέπει να αλλάξει η χωροθέτηση του αντλιοστασίου ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά στις ιδιαιτερότητες του περιβάλλοντος της περιοχής, λέγοντας πως «το αντλιοστάσιο πρόκειται να γίνει λίγα μέτρα από τις φωλιές των θαλάσσιων χελώνων και λίγα μέτρα από αρχαιολογικό χώρο, το παλιό βενετσιάνικο λατομείο. Όλη η περιοχή είναι σημαντική και τραβάει κόσμο από όλο τον κόσμο».

Το παρών στην συγκέντρωση έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής της παράταξης Δήμος Ενεργών Πολιτών, Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος χαρακτήρισε τον αγώνα των κατοίκων δίκαιο, λέγοντας μεταξύ άλλων, πως «αυτή η μελέτη είναι γεγονός ότι έχει παραγγελθεί από την ΔΕΥΑΧ πριν από πολλά χρόνια και επικυρώθηκε όταν ήμουν δήμαρχος εγώ. Κάποιες μελέτες εμφανίζουν κάποια προβλήματα. Κανείς δεν γνωρίζει εάν αυτό το έργο θα δημιουργήσει προβλήματα στην φύση. Θα πρέπει να εισακουστούν οι άνθρωποι από τον δήμαρχο. Εδώ είναι ένα ιδιαίτερα φυσικό περιβάλλον, το οποίο θα έπρεπε να το προστατεύσουμε περαιτέρω ακόμα και από τις κατασκευές που υπήρχαν και όχι να προσθέσουμε ένα ακόμη πρόβλημα και μάλιστα ένα πρόβλημα που δημιουργεί ο ίδιος ο δήμος, η ΔΕΥΑΧ την οποία όλοι πληρώνουμε και από την οποία απαιτούμε σαν δημότες να σεβαστεί κάποια πράγματα. Η Δημοτική αρχή έμεινε στο γραφειοκρατικό θέμα, ότι έχω μια μελέτη και αυτό πρέπει να γίνει. Είναι δίκαιος ο αγώνας σας».

Δείτε στο παρακάτω βίντεο όσα είπαν ο Τάσος Βάμβουκας,  η Μαλίκα Μακρή Τζαμαριδάκη, κάτοικος της περιοχής αλλά και ο Κώστας Κουργιαντάκης κάτοικος Ακρωτηρίου και κολυμβητής στην περιοχή.

7 thoughts on “Χανιά | «Ναι» στο έργο αλλά μακριά από τις χελώνες – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Σταυρό για το αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΧ | Video + Photos

  1. Είναι αντιφατικό και αστείο άνθρωποι που καταπάτησαν αιγιαλούς και δημόσιες εκτάσεις για να χτίσουν σε αυτούς σπίτια και επιχειρήσεις, να διαμαρτύρονται για ένα έργο που γίνεται για να μεταφέρει τα δικά τους τα λύματα.

  2. Τα σκατα φέρνουν τσούχτρες και οι τσούχτρες είναι ο αγαπημένος μεζές της χελώνας;-)

    Το αντλιοστάσιο πάντως πρέπει να φτιαχτεί σε άλλο μέρος αν γίνεται, σε αυτό δίκιο έχουν.

    Από την άλλη βέβαια το μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα το έχουν διαπράξει όλοι αυτοί οι καταπατητές με τα εκτρώματα που έχτισαν και κατάστρεψαν αυτό το πανέμορφο μέρος.

    Οπότε αν θέλετε να σώσετε το μέρος γκρεμιστε το 80% από τις απαίσιες παράγκες σας

    1. @Juan
      We ‘ve seen this play again in the past in Akrotiri. Akrotiri used to have 3701 residents in the 1961 census which skyrocketed to 13000 in the 2011 census and now is probably even more than that. Somehow all these people, who chose to settle there, often building illegaly, believe that it is their right to protest for the airport, the military installations, the rubbish dump, the monasteries or anything else that was there long before them. On top of that, they seem to be oversensitive for all environmental issues, except the ones they caused by their own settlement in areas not designed for urbanization. Yes, the authorities are to blame for not preventing this in the first place, but let’s not hide behind our finger here.

  3. Τίποτε δεν θα αφήσει όρθιο η ανάπτυξή σας…Θα μιλάμε στα εγγόνια μας κάποτε για την ομορφιά του τόπου μας και θα κλαίνε. Ψυχανώμαλοι βάρβαροι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook