Χανιά | «Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο» – Ξανά στη βουλή το ζήτημα

χανιά-να-ακυρωθούν-οι-σχεδιασμοί-για-1459756

Το αίτημα των κατοίκων της περιοχής να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο του Δήμου Κισσάμου μετέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο οποίος κατέθεσε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή.

Αντί συγκεκριμένων απαντήσεων, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, αναλώθηκε σε ήξεις αφήξεις.

Ο Μ. Συντυχάκης υπογράμμισε πως η σχεδιαζόμενη λειτουργία γυψωρυχείου της εταιρείας «Ελληνικά Βιομηχανικά Ορυκτά» δίκαια έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των κατοίκων, καθώς η δραστηριότητα αυτή αφορά δημόσια δασική έκταση, σε μικρή απόσταση από την περιοχή Natura του Λαφονησιού, επηρεάζοντας αγροτική γη υψηλής παραγωγικής αξίας.

Κάτω από τη λαϊκή πίεση η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας καταψήφισε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη λειτουργία του γυψωρυχείου. Ωστόσο, για τη ΜΠΕ θα αποφασίσει τελικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ενώ ήδη η Περιφέρεια έχει στρώσει τον δρόμο αφού με το Αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Κρήτης η περιοχή είναι θεσμοθετημένη για την εξόρυξη γύψου, όπως επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο Κώστας Σκρέκας ισχυρίστηκε πως «δεν έχουμε εξόρυξη, έχουμε ερευνητικές γεωτρήσεις», καθώς η εξόρυξη θα αποφασιστεί σε επόμενη φάση. Επίσης, ισχυρίστηκε ότι «η έκταση είναι δασική, αλλά δεν είναι Natura».

Ο Μ. Συντυχάκης κάλεσε τον υπουργό να αφήσει τα ήξεις αφήξεις. «Για να μην κοροϊδευόμαστε: Αυτό που θέλει ο λαός της περιοχής είναι να ακυρωθεί όλη η διαδικασία», σημείωσε, καταγγέλλοντας πως η διαδικασία είναι διάτρητη ακόμη και με το δικό τους νομοθετικό πλαίσιο.

One thought on “Χανιά | «Να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί για τη δημιουργία ορυχείου γύψου στο Στόμιο» – Ξανά στη βουλή το ζήτημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook