Χανιά | Να αφαιρεθούν οι πόρτες και να επιτραπεί η πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου ζητούν οι κοινότητες του Ακρωτηρίου

χανιά-να-αφαιρεθούν-οι-πόρτες-και-να-ε-1206889

Την έντονη αντίδραση τους, με αφορμή την απαγόρευση της ελεύθερης πρόσβασης  προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου, εκφράζουν με επιστολή τους οι κοινότητες της Δ.Ε Ακρωτηρίου.

Η επιστολή έχει παραλήπτη την Ιερά Μονή Γουβερνέτου και αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ενέργεια της Μονής  είναι αυθαίρετη.

Παράλληλα σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η  πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί  στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, τη Μονή  Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη».

Η επιστολή:

Την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

  1. Γραφείο Δημάρχου
  2. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.
  3. Ιερά Μονή Γουβερνέτου, Ακρωτήρι Χανιών, Τ.Κ 73100
  4. Αντ/ρχη Π.Ε. Χανίων Κ. Καλογερή Νικόλαο
  5. Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε Χανιών
  6. Αντ/ρχο κ. Μιχαηλάκη Σ.

Η  Κοινότητα Χορδακίου, επιθυμεί να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της, σχετικά με την πρόθεση των κληρικών, να τοποθετήσουν αυθαιρέτως πόρτες, επί της νομίμως χαρακτηρισμένης Επαρχιακής Οδού Ε38 ( ΦΕΚ: 1761/Β/04.09.2007, Αρ. Αποφ. 1341/2007,) αποκόπτοντας με αυτόν τον τρόπο, την ελεύθερη πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου.

Η μία πόρτα είναι ήδη αυθαιρέτως τοποθετημένη, επί του Επαρχιακού Δρόμου, κοντά στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Ιεράς Μονής, εμποδίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση των περιπατητών στο μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, το  Καθολικό και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη. Για το λόγο αυτό πρέπει να αφαιρεθεί.

Η δεύτερη πόρτα η οποία επίσης αυθαιρέτως τοποθετήθηκε  καταπατώντας τμήμα του Επαρχιακού Δρόμου στην περιοχή ¨Κουμαρές, αποκόπτει παντελώς την ελεύθερη πρόσβαση, προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου με την δικαιολογία πως με αυτόν τον τρόπο διαφυλάσσεται η ασφάλεια της περιοχής.

Η επέμβαση σε Δημόσιο Επαρχιακό δρόμο με αυτόν τον τρόπο, αποτελεί σοβαρή παράβαση και διώκεται ποινικά. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο χώρος αυτός εκτός από την ιστορικότητα, έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής τόσο για τους κατοίκους της περιοχής, αλλά και κάθε επισκέπτη, είναι δε μορφολογικά διαμορφωμένος έτσι ώστε να αποτελεί αυτόν το ρόλο και ότι ουδέποτε έχει προκύψει ζήτημα πρόκλησης βλάβης στην ευρύτερη περιοχή που να  θίγει την ιερότητα του χώρου, η απαγόρευση της πρόσβασης των επισκεπτών μετά την δύση του ηλίου είναι μη νόμιμη.

Η Ιερά Μονή Γουβερνέτου αποτελεί όπως πολύ σωστά αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση, το ¨Άγιον Όρος της Κρήτης¨ και ουδέποτε στο παρελθόν τέθηκε ζήτημα ασφάλειας στην περιοχή ή αμφισβήτησης της ιερότητας του χώρου. Χιλιάδες χρόνια τώρα, το μοναστήρι χαίρει μεγάλου σεβασμού από όλους τους κατοίκους της περιοχής του Ακρωτηρίου αλλά και από κάθε επισκέπτη.

Ο περιβάλλοντας χώρος έξω από το περιμετρικό τοιχίο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου οφείλει να είναι  ελεύθερα προσβάσιμος σε κάθε πολίτη, όπως ήταν τόσα χρόνια. Η ασφάλεια του χώρου μπορεί να εξασφαλιστεί με άλλους τρόπους όχι με παρέμβαση στον Επαρχιακό δρόμο και με πόρτες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τοποθετεί πόρτες  και να κλείνει τον Δημόσιο δρόμο.

Αδιαπραγμάτευτο αίτημα της Κοινότητας Χορδακίου και όλων των Κοινοτήτων του Ακρωτηρίου, είναι να αφαιρεθούν άμεσα οι πόρτες από τον Δημόσιο Δρόμο και να επανέλθει η  πρόσβαση χωρίς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή που οδηγεί στο μοναστήρι, στον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο της Ιεράς Μονής Γουβερνέτου και στο μονοπάτι που οδηγεί  στην Παναγία την Αρκουδιώτισσα, τον  Άγιο Αντώνιο, τη Μονή  Καθολικού και το Αυλάκι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη.

Παρακαλούμε για τις ενέργειες αρμοδιότητάς σας, προκειμένου να λυθεί το ζήτημα άμεσα.

Το παρόν έγγραφο συνυπογράφεται από όλους τους Προέδρους των Κοινοτήτων της Δ.Ε Ακρωτηρίου.

ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΗ ΜΑΡΙΑ   –  Πρόεδρος Κοινότητας Αρωνίου

ΤΣΙΤΩΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ –  Πρόεδρος Κοινότητας Κουνουπιδιανών

ΓΙΑΝΝΑΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – Πρόεδρος Κοινότητας Στερνών

ΚΑΛΟΡΜΑΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ –  Ο εκπρόσωπος της Κοινότητας Μουζουρά

Με εκτίμηση,

Ο Εκπρόσωπος της Κοινότητας  Χωρδακίου

Κοζωνάκης Δημήτριος»

Zarpanews.gr

17 thoughts on “Χανιά | Να αφαιρεθούν οι πόρτες και να επιτραπεί η πρόσβαση προς την Ιερά Μονή Γουβερνέτου ζητούν οι κοινότητες του Ακρωτηρίου

  1. Καποιοι ενοχλουνται που η περιοχή δε θα γινει σειταν λιμανια. Διότι εκεί εκαναν οτι γουσταραν νυχτα και ημερα,αστυνομια και καθαριοτητα δημου εξαφανισμενη.επισης καποιος δε θελει η μονη γουβερνετου να εχει περιουσια και να ειναι ισχυρη.
    Αραγε εχει καποιο ρολο στην «επανασταση» κατα της Ι. Μ. Γουβερνετου ο γνωστος ρασοφορος ρασπουτιν που κινει τα νηματα για ολα στα χανια και σε ολα θελει να ανακατευεται;
    Ερωτηση ρητορικου χαρακτηρος.

      1. Οχι καποιοι ενοχλουνται βρε τυφλε επειδη δεν μπορει ο καθενας με το ετσι θελω να κλεινει δημοσιους δρομους ,να στηνει μαντροτοιχους και να μην επιτρεπει την κυκλοφορια σε μερη που δεν του ανηκουν.
        Με την ιδια λογικη να κοψω και εγω τον δρομο που πηγαινει στον Ομαλο επειδη εχω ενα χωραφι στο δρομο πανω. Επισης ολα αυτα τα ανθρωπακια που το παιζουν Χριστιανοι αλλα η ιδιοκτησια, ιδιοκτησια και το τσιφλικι τσιφλικι. Βεβαια ειναι γνωστο τι λαμογια πηγαινουν και βρισκουν καταφυγια στα μοναστηρια.
        Αλλα σκεψου λοιπον να πραττει ο καθενας ετσι σε καθε αγροτικο-επαρχιακο δρομο! Εφοσον σου φαινονται ολα λογικα!
        Τα ιδια θελανε να κανουν και στο ελαφονησι αλλα εκει υπηρχε οντως θεμα προστασιας περιοχης νατουρα. Οχι απλα να κλεισουμε την περιουσια μας!
        Αντε με το καθε λαμογιο και τραγοπαπα… 2021 εχουμε!
        Η Εκκλησια Α.Ε σε ολο της το μεγαλειο!!! Αλλα ξεχασα εχουν προσφερει πολλα στην κοινωνια…. Χρηματα, δωρεες… Τοσα λεφτα εδωσαν για την πανδημια, τοσα λεφτα δινουν για τον κοσμο που πιναει, δεν διαννοειται να ζητησουν λεφτα για ενα μνημοσυνο, δεν περνουν φραγκο απο το κρατος… οχι οχι.. ολα ειναι ψεματα

    1. Απάντηση ρητορικού χαρακτήρος ….

      Αν έχει περιουσία η Μονή η όχι το ξέρουν όλα τα Χανιά , στρέμματα χιλιάδες ,αλλά μήπως θα τους τα φάει κάποιος αν περνάει στο δημόσιο δρόμο ;;;;και αλήθεια πως τα βρήκε η Μονή τόσα στρέμματα;;;
      Επίσης το ποιος υπονομεύει την μονή με αυτά που κάνει επίσης γνωρίζουν όλα τα Χανιά μικρή πόλη είμαστε ,ο ένας το λέει στον άλλο τπτ κρυφό!

  2. Αχ αυτός ο εκκλησιαστικός καπιταλισμός μας έκλεισε το δρόμο για τον παράδεισο τελικά!! Η ιδιοκτησία δεν είναι η μεγαλύτερη αμαρτία κατά τας γραφάς; Σκοτώθηκε κόσμος στο Ακρωτήρι εδώ και αιώνες για την ελευθερία και εσείς τώρα το μόνο που σκέφτεστε είναι η πρησμένη γαστέρα σας και η γεμάτη πορτοφόλα.Αιδώς Αργείοι!!!

  3. Για το νούμερο θα συμφωνήσω..επίσης η πόρτα είναι όλο το 24 Ώρο κλειστή και όχι μόνο το βράδυ, όπως αναφέρει η ανακοίνωση τους..η περιφέρεια έχει εκφράσει γνώμη η σφυρίζει αδιάφορα;;;;

  4. Εκκλησιαζομουν σχεδόν κάθε βράδυ Παρασκευής στη Μονή (πριν την τωρινή κατάσταση) και όλοι οι μοναχοί είναι αξιαγάπητοι…. Δεν γνωρίζω το πραγματικό καθεστώς, οπότε δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη…. Αν το πρώτο σχόλιο αληθεύει, είναι θλιβερό να βλέπεις …»εμφύλιο» εντός της εκκλησίας…. Κατάντια πραγματική….
    Πέραν όμως τούτου, εκτιμώ ότι ακόμα και δίκιο να έχει η Μονή, δεν έπρεπε να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διεκδικητικη ενέργεια….
    Μοναχισμός = ακτημοσύνη….
    Καλή μετάνοια και καλό παράδεισο…..

  5. ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΗΝΕΙΣ ΕΝΑ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΝΤΡΟΤΟΙΧΟ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙΣ ΜΟΝΑΧΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ. ΕΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΑΝ ΤΣΙ ΠΟΝΤΙΚΟΥΣ. ΟΥΤΕ ΝΕΡΑ ΟΥΤΕ ΦΑΓΗΤΑ ΟΥΤΕ ΠΡΑΜΑ.

  6. Ο δημαρχος χανιων παει παντα με το ρεύμα μιλαει αφου δει που κατευθύνεται η κοινη γνωμη και οτι δε θα εχει κοστος πολιτικο.
    Η περιοχη ειναι περιουσια του μοναστηριου. Απλα υπαρχει κοντρα δεκαετιων εκει μεταξυ των μοναστηριων.
    Καλα τα λεει ο πρωτος οποιος ειναι μεσα στα πράγματα ξερει οτι τα νηματα τα κινει συγκεκριμενος ιερεας που θελει να κουμανταρει ότι συμβαίνει παντου. Λες και δεν τα ξερετε, η πολη το εχει τουμπανο και εσεις κανετε οτι δε γνωριζετε τιποτα. Ας ασχοληθει με τα πνευματικα του καθηκοντα και οχι με την πολιτικη, τα εγκαινια και το φαινεσθαι.

  7. Γενικά από τα σχόλια στα social media και γενικά το κλίμα στην πόλη.. Φαίνεται ποσο αγαπητοί ειναι… Φαίνεται η προσφορά τους στην πόλη… Ολοι μιλάνε με τα καλυτερα λόγια… Χαχαχαχαχα
    Πόση ξεφτίλα…

  8. Χαίρομαι για την κίνηση των Ακρωτηριανών, αλλά στην επιστολή τους αυτή υπάρχει ένα μεγάλο λάθος… «Χιλιάδες χρόνια τώρα, το μοναστήρι χαίρει μεγάλου σεβασμού…». Σιγά καλέ, δεν είναι ο Παρθενώνας, η μονή ιδρύθηκε μεταξύ του 1537 και 1548, ποιες χιλιάδες χρόνια;
    Επίσης ο ναός ξεκίνησε να χτίζεται την εποχή των Ενετών, αλλά οι εργασίες διακόπηκαν λόγω της εισβολής των Τούρκων και των απαγορεύσεων που επέβαλλαν. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί ο ναός με ειδική άδεια που παραχώρησαν οι Τούρκοι κατακτητές και όχι το Ελληνικό Κράτος.
    Το μοναστήρι λοιπόν, που μαρτυρά και ο τύπος του ότι ήταν φρούριο, δεν μπορεί να έχει 10.000 στρέμματα ιδιόκτητα όπως ξεδιάντροπα προφασίζεται και ούτε μπορεί να απαγορεύει το μπάνιο στο Αυλάκι, ούτε να κλείνει κατά το δοκούν Δημόσιους δρόμους.
    Αυτό που κάνουν είναι καταπάτηση δημόσιου χώρου και όλες οι νέες κατασκευές πέριξ του φρουρίου, είναι αυθαίρετα κτίσματα που πρέπει να γκρεμιστούν.
    Πρέπει και η Πολεοδομία να ενημερωθεί και το Κτηματολόγιο και το Δασαρχείο και η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να μην πω και για την Εφορία…όχι μόνον ο Αντιπεριφεριάρχης.

  9. Εγώ συμφωνώ ότι η κίνηση της μονής είναι 100% παράνομη και στην ουσία απομάκρυνει τους πιστούς από την εκκλησία. Δυστυχώς για ακόμα μία φορά βλέπουμε ότι υπάρχει τεράστιο χάσμα ανάμεσα στην εκκλησία και την πίστη. Πέραν της πολεοδομίας και της διεύθυνσης δασών πρέπει σίγουρα να ενημερωθεί και η πυροσβεστική υπηρεσία. Η πολιτική ηγεσία του τόπου και η ηγεσία της εκκλησίας πρέπει να πάρει θέση ειδάλλως θα κριθούν ανάλογα από τον λαό του τόπου που με τεράστια δυσκολία στην εποχή της πανδημίας προσπαθεί να επιβιώσει την ψυχολογική πίεση που δέχεται προσπαθώντας να ξεφύγει λίγο στους ελάχιστους οργανωμένους χώρους αναψυχής που βρίσκονται σχετικά κοντά στην πόλη μας. Έλεος πια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook