Χανιά | Μυστήριο με την αντικατάσταση των κομμένων φοινίκων στα Δικαστήρια – Θα φυτέψουν… κάτι την επόμενη εβδομάδα

Στο Zarpa Radio 89.6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε την Παρασκευή ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου του δήμου Χανίων, Μιχάλης Τσουπάκης. Με αφορμή την κοπή και των τελευταίων φοινίκων από την πλατεία Δικαστηρίων (ΕΔΩ), ο κ. Τσουπάκης έδωσε εξηγήσεις και υποσχέθηκε ότι θα γίνουν φυτεύσεις που θα αντικαταστήσουν τα κομμένα δέντρα:

Δυστυχώς οι δύο εναπομείναντες φοίνικες έφυγαν κι αυτοί γιατί είχαν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι. Βάζαμε το φάρμακο που έπρεπε, αλλά φαίνεται ότι το σκαθάρι γίνεται πιο ανθεκτικό με τα χρόνια. Στον ένα φοίνικα είχε κι άλλα έντομα μέσα, μαζί με μια σφηκοφωλιά. Θα γίνει απεντόμωση και θα απομακρυνθεί αύριο το πρωί.

Ωστόσο υπάρχει σχεδιασμός για την αποκατάσταση της πλατείας. Δεν θα είναι δέντρο που θα κρύβει το κτίριο της Περιφέρειας. Η αποκατάσταση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα“, είπε ο αντιδήμαρχος.

Για την ώρα δεν είναι σαφές τί ακριβώς θα φυτευθεί στο σημείο, με τον κ. Τσουπάκη να μη δίνει σαφή απάντηση. Ωστόσο, πληροφορίες του zarpanews.gr αναφέρουν ότι υπάρχει εκπεφρασμένη επιθυμία της δημοτικής αρχής να υπάρξει αντικατάσταση των δέντρων. Η λύση που θα βρεθεί πρέπει να μην καλύπτει σοβαρά τη θέα στο κτίριο της Περιφέρειας, ταυτόχρονα όμως να μην αφήνει άδεια την πλατεία.

Ο αντιδήμαρχος Πρασίνου ρωτήθηκε ακόμα για το τί έχει κάνει η υπηρεσία του για τον εντοπισμό τυχόν επικίνδυνων δέντρων, ώστε να προληφθούν περιστατικά όπως η πρόσφατη τραγωδία στο Ηράκλειο. Εντύπωση προκάλεσε το ότι στη λεωφόρο Καραμανλή (Σούδας), οι αρμοδιότητες για το κλάδεμα κατανέμονται ακόμα και σήμερα μεταξύ δήμου και Περιφέρειας:

Του δήμου είναι όσα είναι εξ ολοκλήρου στο πεζοδρόμιο, της Περιφέρειας όσα δεν είναι. Είναι από τα τραγελαφικά που ακούμε μερικές φορές. Στη λεωφόρο Σούδας τον Μάιο είχαμε προβεί σε κλάδεμα των ευκαλύπτων που είναι στην αρμοδιότητα του δήμου. Κάποια άλλα δέντρα όμως είναι στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Έχουμε δεχτεί αίτημα από δημότες για έναν πλάτανο στη λεωφόρο Ηρακλείου που έχει γείρει και φαντάζει αρκετά επικίνδυνος. Έχει ελεγχθεί το δέντρο από την υπηρεσία και το περιποιούμαστε. Στόχος μας δεν είναι να κόβουμε δέντρα, αλλά να σώζουμε δέντρα και κόβουμε μόνο όσα είναι επικίνδυνα και όσα είναι άρρωστα και δε σώζονται. Και τα κλαδέματα, για τα οποία έχουμε δεχθεί και κριτική, γίνονται και για την υγεία των δέντρων“.

Ο κ. Τσουπάκης τόνισε ακόμα ότι η υπηρεσία Πρασίνου προσπαθεί να οργανώσει σε νέα βάση τη σχέση των δημοτών με το πράσινο, χρησιμοποιώντας μοντέρνα προσέγγιση:

“Στόχος μας είναι να δώσουμε καλύτερη εικόνα και πρόσβαση. Η υπηρεσία απομακρύνει τα κάγκελα γύρω από το πράσινο σε πλατείες και πάρκα. Θέλουμε ο κόσμος να έρχεται σε επαφή και να έχει πρόσβαση στο πράσινο, επιδεικνύοντας βέβαια τον απαραίτητο σεβασμό. Εκτός αυτού, έχουμε προγραμματίσει τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου με τοπικά δέντρα, εκπαιδευτικού χαρακτήρα για τα παιδιά. Θα γίνει σε δημοτικό χώρο στα Χωραφάκια Ακρωτηρίου και η σχετική μελέτη εκπονείται από την υπηρεσία.

Ακόμα, στον δήμο Χανίων δεν υπήρχε μελέτη για το τί είναι αστικό πράσινο, φυτεύονταν δέντρα χωρίς σύστημα. Εμείς έχουμε ήδη πραγματοποιήσει πλήθος φυτεύσεων, αλλά χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά”, προσέθεσε ο αντιδήμαρχος.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ