Χανιά | Μπαλωμενάκης: Γίνεται πράξη η ισότητα των φύλων

χανιά-μπαλωμενάκης-γίνεται-πράξη-η-ισ-772730

Σε ομιλία του κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του θεσμικού νομοθετήματος του Υπουργείου Εσωτερικών για την ισότητα των φύλων, την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και τις αλλαγές στον Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, ο Βουλευτής Χανίων ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Αντώνης Μπαλωμενάκης, υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά θεσπίζονται μέτρα που συγκροτούν ένα αυτοτελές όσο και υποχρεωτικό θεσμικό πλαίσιο . « Ως τώρα », τόνισε, « οι γενικές διατάξεις που υπήρχαν εγκατεστημένες στο νομικό ιστό, είτε αφορούσαν κάθε φορά ξεχωριστό επιμέρους τομέα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή παρακολούθηση της εφαρμογής τους είτε, στη δυσμενέστερη εκδοχή, υπήρχαν μεν ως διατάξεις νόμων πλην όμως δεν είχε προβλεφθεί να υπάρχουν κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής .Έχομε δηλαδή την μετάβαση από ένα ευχολόγιο σε ένα καθεστώς υποχρεωτικότητας» .

Ο κ. Μπαλωμενάκης χαρακτήρισε επίσης ως σημαντική για τον εντοπισμό αλλά και την πρακτική υποστήριξη των θυμάτων τη λειτουργία δικτύου δομών και Υπηρεσιών που θα παρέχουν ψυχολογικά, νομική και συμβουλευτική στήριξη καθώς και το ότι καθίσταται πλέον υποχρεωτική η δημιουργία δημοτικών επιτροπών ισότητας που ως τώρα ήταν απλώς προαιρετική. Αναφερόμενος στη σημασία των ρυθμίσεων για τον κόσμο της εργασίας αναφέρθηκε στην υποχρέωση του λοιπού το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας να   ερευνά αυτεπάγγελτα εάν υπάρχουν πάσης φύσεως διακρίσεις κατά την εργασία σε βάρος γυναικών αρχίζοντας από τις συνθήκες εργασίας και φθάνοντας έως τις αποδοχές και στη δυνατότητα που δίνεται στα εργατικά σωματεία να παρεμβαίνουν υπέρ των εργαζομένων στις δίκες που προκαλούν οι πάσης φύσεως διακρίσεις κατά την παροχή εργασίας.

Σαφή πρόοδο της χώρας μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαρακτήρισε ο Χανιώτης Βουλευτής και τις  διατάξεις που βελτιώνουν το υφιστάμενο καθεστώς κτήσης της Ελληνικής Ιθαγένειας και αποσκοπούν παράλληλα στη βελτίωση της απόδοσης των κρατικών μηχανισμών. «Τόσο με σειρά προγενέστερων νομοθετικών ρυθμίσεων, όσο και με την πρόσφατη πρότασή της για ουσιαστικές τροποποιήσεις των συνταγματικών διατάξεων που καθορίζουν την υποχρέωση ίσης αντιμετώπισης των πολιτών ανεξαρτήτως φύλου, φυλής κλπ., η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει απτά δείγματα ότι προωθεί το θέμα της ισοπολιτείας πολύ πέραν των τυπικών ορίων που έθεταν οι γενικές ρήτρες που, βεβαίως, υπάρχουν από καιρό στην ελληνική έννομη τάξη».

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook