Χανιά | Μοναδικές εικόνες από την αρχαία Απτέρα που… «ήρθε στο ΦΩΣ»

Σε ιστορικό πόλο έλξης έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια η αρχαία Απτέρα στα Χανιά, αφού αυξάνεται κατακόρυφα το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τον αρχαιολογικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό πως το 2019 ξεπέρασε τους 60.000 επισκέπτες ο χώρος όταν τρία χρόνια πριν ήταν στις 18.000.

Στη θετική αυτή εξέλιξη σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι παρεμβάσεις που γίνονται με χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης που ξεπερνούν τα 3 εκ. ευρώ.

Τον χώρο επισκέφτηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον Δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Αντώνη Παπαδεράκη, την περιφερειακή σύμβουλο Σοφία Μαλανδράκη, τον ειδικό σύμβουλό του Δημήτρη Μιχελογιάννη και την Μαρία Κασωτάκη προϊσταμένη  της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Κρήτης. Το παρόν έδωσε και η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου. Στον αρχαιολογικό χώρο ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και την υπεύθυνη για τον χώρο αρχαιολόγο, Κατερίνα Τζανακάκη και ενημερώθηκε για το σύνολο των παρεμβάσεων και έργων ανάδειξης των τελευταίων ετών που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης (ΕΣΠΑ και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) συνολικού προϋπολογισμού άνω των 3 εκ. ευρώ.

Τόσο τα έργα, όσο και οι δράσεις προβολής έχουν συμβάλλει στην μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας της Απτέρας και στη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού πυλώνα για τον πολιτιστικό τουρισμό στην Κρήτη.Αυτήν την περίοδο, υλοποιείται το έργο ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου μέσα από τη δημιουργία διαδρομών διασύνδεσης των μνημείων και γενικότερων παρεμβάσεων εξωραϊσμού, που καθιστούν την ανασκαμμένη αρχαία πόλη ακόμα πιο προσβάσιμη και ελκυστική για τον επισκέπτη.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι και φέτος, το τριήμερο 24, 25, 26 Ιουλίου στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας πραγματοποιείται μία ιδιαίτερη εκδήλωση, που περιλαμβάνει τον θεατρικό φωτισμό διαφορετικών μνημείων της αρχαίας πόλης και την περιήγηση των επισκεπτών στον χώρο μέσα από τις διαδρομές που υλοποιούνται στο πλαίσιο του τωρινού έργου ανάδειξης. Πρόκειται για μία δράση που αναδεικνύει τη φυσική σκηνογραφία και τη θεατρικότητα τόσο των ερειπίων όσο και των ήδη αποκατεστημένων μνημείων της αρχαίας πόλης. zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ