Χανιά | Μήνυμα της Διεύθυνσης Δασών για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

χανιά-μήνυμα-της-διεύθυνσης-δασών-για-872089

Στο πλαίσιο του εορτασμού της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος η Διεύθυνση Δασών Χανίων, με δελτίο τύπου της Τρίτης, μεταξύ άλλων μας προτρέπει «να στρέψουμε την προσοχή μας στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και οικοσυστήματος του νομού μας».

Αναλυτικά το σχετικό κείμενο έχει ως εξής:

Στις 5 Ιουνίου ο πλανήτης γιορτάζει την Παγκόσμια  Ημέρα Περιβάλλοντος. Αυτή η ημέρα γιορτής για το περιβάλλον ορίστηκε από τον ΟΗΕ πριν από 47 χρόνια για να θυμίζει στο παγκόσμιο κοινό τη σημασία του Φυσικού Περιβάλλοντος και το σεβασμό που του οφείλουμε. Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οργανώνεται γύρω από ένα θέμα που επικεντρώνει την προσοχή σε μια ιδιαίτερα πιεστική περιβαλλοντική ανησυχία.

Για το έτος 2019 το θέμα του εορτασμού συνδέθηκε με την καταπολέμηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας (Beat Air Pollution) και ως παγκόσμιος οικοδεσπότης των εορτασμών της ημέρας αυτής ορίστηκε η Κίνα, η οποία καλεί όλο τον κόσμο να εξετάσει πως μπορεί ο άνθρωπος να αλλάξει την καθημερινότητά του για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση.

Τα δάση είναι ένας σημαντικός πνεύμονας οξυγόνου. Είναι ένα οικοσύστημα που χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία πανίδας και χλωρίδας. Επίσης, λειτουργεί ως δεσμευτής διοξειδίου του άνθρακα και ως φίλτρο αέριων ρύπων. Τις τελευταίες δεκαετίες οι λειτουργίες και τα οφέλη του δάσους, όπως η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, η μείωση των πλημμυρικών φαινομένων με τη ρύθμιση της απορροής, η βελτίωση της ποιότητας του παραγόμενου νερού, η αντιανεμική προστασία, η προστασία από τους θορύβους, η βελτίωση του κλίματος και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, η συμβολή του ως χώρος αναψυχής, αισθητικής απόλαυσης και στην ανθρώπινη υγεία, έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη αξία και οδήγησαν σε νέες πρακτικές διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων.

Οι προσπάθειες της  Διεύθυνση Δασών Χανίων ως προς την επίτευξη του στόχου, στα πλαίσια της Εθνικής μας Πολιτικής και της Σύμβασης-Πλαίσιο Των Ηνωμένων Εθνών για τις Κλιματικές Μεταβολές (UNFCCC), ενισχύονται με πολλαπλές δράσεις.

Η  λειτουργία του Δασικού Φυτωρίου Δνσης Δασών Χανίων, αποτελεί μία από αυτές, καθώς η παραγωγή αυτοφυών και ενδημικών ειδών, όπως η Αμπελιτσιά (Zelkova abelicea), συμβάλλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και στην αποκατάσταση του φυσικού τοπίου.

Επίσης, η εκτέλεση προληπτικών μέτρων πρόληψης πυρκαγιάς, όπως καθαρισμός μονοπατιών, συντήρηση δασικών δρόμων και απομάκρυνση της βιομάζας για αποτροπή πυρκαγιών που αποφέρουν καταστροφικές συνέπειες, σε συνδυασμό με τη λειτουργία του κοινωφελούς προγράμματος Πυροπροστασίας, εκπληρώνει το στόχο της αειφορικής διαχείρισης του δασικού οικοσυστήματος.

Με αφορμή, λοιπόν, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος οφείλουμε να στρέψουμε την προσοχή μας στην προστασία του ιδιαίτερου φυσικού τοπίου και οικοσυστήματος του νομού μας, που πρόσφατα δοκιμάστηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τόσο με ατομικές όσο και με συλλογικές δράσεις.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook