Χανιά | Μια μάσκα αντί τριών στα σχολεία – Ανεπαρκές το προσωπικό καθαριότητας, λένε οι Δήμοι

Μία αντί τριών μασκών φαίνεται πως θα λάβουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πρώτη… δόση που αναμένεται να φτάσει στην Κρήτη πιθανότατα το Σάββατο. Ο σχεδιασμός της ΚΕΔΕ, η οποία έχει επιφορτιστεί τη διαχείριση της διαδικασίας, περιλαμβάνει την μεταφορά στις έδρες των Π.Ε. και από εκεί, ο κάθε Δήμος θα παραλάβει το μερίδιο που του αντιστοιχεί.

Σύμφωνα όμως με τα όσα είπε στο zarpanews.gr ο Δήμαρχος Πλατανιά και γραμματέας της ΠΕΔ Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης, οι μάσκες σε πρώτη φάση δεν θα είναι τρεις, αλλά μία ανά άτομο, καθώς οι ανάδοχοι που έχουν αναλάβει τις προμηθεύσουν, (5.000.000 συνολικά), δεν έχουν προλάβει να ανταποκριθούν σε τέτοια ποσότητα. Οι μάσκες κατασκευάζονται στην Ελλάδα και χρειάζεται χρόνος για να παραχθούν. Είναι πολλαπλών χρήσεων, υφασμάτινες και η αρχική πρόβλεψη είναι ότι ο κάθε μαθητής και εκπαιδευτικός θα λάβουν εντέλει από τρεις μάσκες, όχι όμως τώρα.

Εκείνο που επίσης μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, είναι ότι ο αριθμός των μασκών ανά σχολείο και ανά Δήμο υπολογίστηκε με βάση τα περσινά στοιχεία περί αριθμού μαθητών ανά σχολείο. Πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχει αναντιστοιχία αριθμού μασκών και μαθητών σε πολλά σχολεία. Και ενώ το να υπάρχουν περισσότερες μάσκες σε κάποιο σχολείο δεν αποτελεί πρόβλημα, το να υπάρχουν λιγότερες, σαφώς και δεν μπορεί να μείνει χωρίς αντιμετώπιση.

Η ΚΕΔΕ πάντως εξέδωσε ανακοίνωση, ότι θα απέστελλε μάσκες στην Κρήτη την Παρασκευή.

Στο μέτωπο των καθαριστριών, οι προσλήψεις έχουν προχωρήσει, αλλά οι ίδιοι οι Δήμοι λένε ότι δεν είναι αρκετές. Στον Δήμο Χανίων τοποθετούνται μέχρι τη Δευτέρα 74 καθαρίστριες, εκ των οποίων 56 πλήρους και 18 μερικής απασχόλησης. Όμως οι ανάγκες, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, Αντώνη Βαρδάκη, είναι υπερδιπλάσιες. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι καθαρίστριες μερικής απασχόλησης, οι οποίες είναι τρίωρες, τοποθετούνται σε νηπιαγωγεία, όπου δεν υπάρχουν ολοήμερες ανάγκες καθαριότητας, ενώ ο Δήμος αναμένεται να αξιοποιήσει και προσωπικό από την κοινωφελή επιχείρησή του, στην καθαριότητα, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει μόνιμες καθαρίστριες που ούτως ή άλλως διαθέτει, επίσης σε σχολεία.

Το παράδοξο που επεσήμανε στο zarpanews.gr ο Δήμαρχος Πλατανιά είναι ότι ο αριθμός των καθαριστριών, όσο και το πόσες θα είναι πλήρους και πόσες μερικής απασχόλησης, ορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και είναι ανεπαρκής. Το Υπουργείο Παιδείας όμως απαιτεί να υπάρχει πλήρης κάλυψη. Αποτέλεσμα, να έχει σταλεί οδηγία στους δήμους, ότι μπορούν να μετατρέψουν τις θέσεις μερικής απασχόλησης, σε πλήρους απασχόλησης, πληρώνοντας τη διαφορά από ίδιους πόρους. Ένας όμορφος τρόπος να μεταφερθεί μέρος των εξόδων από το κεντρικό κράτος στους δήμους δηλαδή.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έλα τώρα… Ποιος δεν περίμενε να είναι ανεπαρκής η ποσότητα των χορηγούμενων μασκών; Σχεδιασμοί για γέλια κ για κλάματα… Άσε μας!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ