Χανιά | Μέτρα ανακούφισης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτοκτηνοτρόφους που χτύπησε η κακοκαιρία | Photos

χανιά-μέτρα-ανακούφισης-από-τον-υπουρ-822891

Μέτρα ανακούφισης για τους αγροτοκτηνοτρόφους των Χανίων, που επλήγησαν από την τελευταία θεομηνία, εξήγγειλε κατά την διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στην Αντιπεριφέρεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σταύρος Αραχωβίτης.

Ο κ. Αραχωβίτης, αναφέρθηκε ειδικότερα στις διάφορες ενέργειες που θα γίνουν άμεσα από την πολιτεία, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να στηριχθούν.

Σημείωσε μεταξύ άλλων πως, τα μέτρα που θα ληφθούν θα αφορούν στις άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί στους κτηνοτρόφους του νομού, και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων που αφορούν τις υποδομές των ΤΟΕΒ ή ακόμα την αγροτική οδοποιία.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης διευκρίνισε πως, οι ζημιές στην φυτική και ζωική παραγωγή θα ενταχθούν στον ΕΛΓΑ, και οι ζημιές στις υποδομές ακόμα και μέσα στα χωράφια, και η απώλεια του φυτικού κεφαλαίου μπορούν να ενταχθούν στα ΠΣΕΑ.

Ο κ. Αραχωβίτης τόνισε πως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα καταβληθεί κατά κεφαλή ζώου και το ύψος της θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

Για την απώλεια κυψελών, αλλά και των ζώων που δεν μπορούν να βρεθούν, ανέφερε πως έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από τον ΕΛΓΑ που σε συνεργασία με τους δήμους και τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα πιστοποιεί την εκάστοτε απώλεια για να καταβάλλεται η αποζημίωση.

Επίσης έκανε γνωστό, πως η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες θα προσφύγει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, επισημαίνοντας παράλληλα πως έχει ξεκινήσει να ετοιμάζεται τεκμηρίωση για τις μη καλυπτόμενες δαπάνες, ενώ γίνεται και αξιοποίηση των επιστημονικών δεδομένων, για να κατατεθεί φάκελος προς την Ε.Ε και το Ταμείο Φυσικών Καταστροφών, ζητώντας την απαραίτητη στήριξη.

Παρόντες στη σύσκεψη οι βουλευτές του νομού Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης  Σταυρός Αρναουτακης ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαρακης οι δήμαρχοι του νόμου και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων. Μαζί με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στην  σύσκεψη συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνης Κουρεμπές.Στην έναρξη της σύσκεψης, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ο αντιπεριφερειάρχης

Απόστολος Βουλγαράκης και ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης,

αναφέρθηκαν στις πρωτοφανείς καταστροφές στις υποδομές, την αγροτική οικονομία

από την θεομηνία, ζητώντας την στήριξη του Υπουργείου.Μάλιστα ο Περιφερειάρχης, είπε, ότι οι καταστροφές σε Χανιά Ρέθυμνο υπολογίζονται άνω των 200 εκατ. και αναφέρθηκε στην συνεργασία της Περιφέρειας με τα Υπουργεία,Βουλευτές, Δημάρχους, φορείς, μελετητές, υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, με δεδομένο ότι οι πληγέντες Δήμοι-περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός θα περιοδεύσει στην ενδοχώρα του νομού και ιδιαίτερα του Δήμου Πλατανιά και θα επισκεφθεί τα Παλαιά Ρούματα.

Πρώτη στάση της περιοδείας του η κατεστραμμένη γέφυρα του Ποταμού Κερίτη στον Αλικιανό.

Από κατοίκους της περιοχής που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο σημείο, ζητήθηκε η συνδρομή της πολιτείας προκειμένου ο νομός να ξανασταθεί στα πόδια του, αλλά παράλληλα και να στηριχθούν οι κάτοικοι της ενδοχώρας που έχουν χάσει περιουσίες και των οποιων επίσης οι κατοικίες έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Μέτρα ανακούφισης από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τους αγροτοκτηνοτρόφους που χτύπησε η κακοκαιρία | Photos

  1. Πολλά χαμόγελα…τι πρόβλημα έχει άλλωστε ο κ. Μπαλωμενακης για να μην είναι χαρουμενος…..αντιθέτως τον κ. Αρναουτάκη τον βλέπω λίγο χλωμό τελευταία…
    Κουράγιο Σταύρο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook