Χανιά | Μείωση πάνω από 25% στις κρατήσεις Airbnb εξαιτίας του κορονοϊού

χανιά-μείωση-πάνω-από-25-στις-κρατήσεις-air-732239

Μειωμένες ακόμη και σε ποσοστό πάνω από 30% σε πολύ δημοφιλείς προορισμούς είναι φέτος οι ενεργές καταχωρήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις, δείγμα της έλλειψης ζήτησης, ελέω Covid-19.

Φέτος, ο Αύγουστος της σεζόν Covid -19 μετρά χιλιάδες λιγότερες ενεργές καταχωρήσεις από τους ιδιοκτήτες ανά την Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε νησιά όπως η Κρήτη, η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Κέρκυρα περιοχές όπου τις προηγούμενες χρονιές το Airbnb είχε χτυπήσει …κόκκινο.

Το καλοκαίρι του 2020, ο κορωνοϊός φαίνεται ότι είναι αυτός τελικά που φέρνει τη «ρύθμιση» της αγοράς των λεγόμενων ‘’Airbnb’’, που ζητούν -παρεπιπτόντως- σταθερά τα τελευταία χρόνια οι ξενοδόχοι, προτάσσοντας, μεταξύ άλλων, θέματα φορολογίας, συγκεκριμένων κανόνων, ποιότητας και ασφάλειας για ένα ‘’προϊόν’’ ευθέως ανταγωνιστικό που αντιπροσωπεύει πάνω από το 10% του ελληνικού τουρισμού. Αλλά δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι: Είναι γνωστό το επιχείρημα που προβάλλεται κατά κόρον από διάφορες πλευρές τα τελευταία χρόνια, περί αύξησης των τιμών των ενοικίων σε συγκεκριμένες περιοχές λόγω της ανόδου των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων και μένει να φανεί στην πράξη, στο αμέσως προσεχές διάστημα, αρχής γενομένης από τις φοιτητικές μισθώσεις κυρίως στην Αθήνα αλλά και άλλες φοιτητουπόλεις ανά την Ελλάδα, για το πώς αλλάζει το σκηνικό φέτος.

«Πρωταθλήτρια» η Μύκονος

Τη μεγαλύτερη μείωση όσον αφορά τις ενεργές καταχωρήσεις φέτος τον Αύγουστο παρουσιάζει η Μύκονος, ο πλέον premium ελληνικός προορισμός που έχει μάλιστα και τις υψηλότερες τιμές ανά διανυκτέρευση πανελλαδικά λόγω των πολυτελών βιλλών που διατίθενται προς ενοικίαση μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες.

Φέτος, στο νησί των ανέμων οι ενεργές καταχωρήσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 1/3 ήτοι από τις 4.502 στο γ’ τρίμηνο του 2019 (που αποτέλεσε και τη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό) σε έναν αριθμό κάτω από τις 3.000 μέσα στον Αύγουστο ή αλλιώς στις 2.947 συνολικά.

Τα στοιχεία προέρχονται από την πλατφόρμα αναλύσεων βραχυχρόνιων μισθώσεων AirDNA και αφορούν, όπως προαναφερθηκε, ενεργές καταχωρήσεις, δηλαδή σπίτια για τα οποία είτε έχει γίνει κράτηση τον τελευταίο μήνα είτε υπήρχε διαθεσιμότητα για κράτηση.

Σημειωτέον ότι πανελλαδικά φέτος με βάση τα στοιχεία της Syncbnb, της έτερης εξειδικευμένης εταιρείας που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να συγχρονίζουν τις κρατήσεις τους μέσα από τις διαφορετικές πλατφόρμες, οι μέχρι στιγμής κρατήσεις για την Ελλάδα συνολικά από τις αρχές του έτους έως και τις αρχές Αυγούστου είναι στο 40% περίπου των περυσινών κρατήσεων, γεγονός το οποίο αποτυπώνει το πλήγμα που έχει δεχθεί και η συγκεκριμένη αγορά λόγω της πτώσης του τουρισμού. Η Syncbnb κρατά στατιστικά κρατήσεων και διαμονών βραχυχρόνιας μίσθωσης πριν και μετά τον κορονοϊό σε Ελλάδα και εξωτερικό, με έμφαση, ειδικά για την Ελλάδα σε Κυκλάδες, Κρήτη και Αθήνα. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρείας, μέσα στον Ιούλιο παρατηρείται σταθερά, αύξηση των κρατήσεων, η οποία μπορεί να φτάνει κοντά στο 60% των ημερήσιων κρατήσεων που σημειώνονταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Μεγάλη είναι η μείωση και στην Κρήτη φέτος, η οποία αποτελεί τον προορισμό με τα περισσότερα σπίτια προς βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα: Ενδεικτικά πέρυσι το καλοκαίρι ο αριθμός των ιδιοκτησιών που μισθώνονταν μέσα από τις γνωστές πλατφόρμες ξεπρνούσε τις 23.570 ενώ φέτος είναι κάτω των 17.100. Στα Χανιά που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο αριθμό σπιτιών τύπου Airbnb η μείωση των ενεργών καταχωρήσεων φέτος ξεπέρασε το 25%, φθάνοντας τα 7.635 σπίτια.

Ενεργές καταχωρήσεις καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τη σεζόν COVID -19 σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς

 

Η αγορά του Airbnb φέτος

Ο κορωνοϊός φαίνεται ότι έχει αλλάξει και τα χαρακτηριστικά της ελληνικής αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων φέτος το καλοκαίρι: Προ κορωνοϊού, η ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων, με βάση τα στοιχεία της ίδιας της Airbnb, ήταν κατά βάση μία αγορά διεθνής, με ποσοστό 80% να αφορά επισκέπτες από το εξωτερικό και βασικές χώρες προέλευσης από ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Φέτος οι ΗΠΑ απέχουν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρείς αγορές, ωστόσο η ειδοποιός διαφορά έχει να κάνει με τους Ελληνες. Ο εσωτερικός τουρισμός ήταν ο παράγοντας που έδωσε ‘’ανάσα’’ στην αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων όταν έγινε η άρση του lockdown από το Μάιο και μετά, οπότε και ξεκίνησαν δειλά -δειλά οι κρατήσεις κι αυτό φαίνεται να συνεχίζεται και μέσα στο καλοκαίρι: Οι Ελληνες, όπως και οι περισσότεροι Ευρωπαίοι τουρίστες κάνουν διακοπές εντός των τειχών φέτος το καλοκαίρι κι αυτό φαίνεται και από τις κρατήσεις φέτος και στα νησιά και την ηπειρωτική Ελλάδα, όπου εμφανώς, οι Ελληνες επιλέγουν τη χώρα τους για διακοπές.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της αγοράς φέτος, σε συνέχεια και της γενικότερης τάσης στα αεροπορικά ταξίδια και στις κρατήσεις των ξενοδοχείων είναι αφενός η άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής αφετέρου οι εκπτώσεις ‘’μακροχρόνιας διαμονής’’, δηλαδή για κρατήσεις 7 ημερών. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για κρατήσεις που γίνονται τώρα κι έχουν διάρκεια μιας εβδομάδας στην πλατφόρμα της Airbnb υπάρχουν ιδιοκτήτες που προσφέρουν γενναίες εκπτώσεις σε καταλύματα προδιαγραφών.

newmoney.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook