Χανιά | Μεγάλο πρόβλημα το μάζεμα των ελιών, αλλά ακόμα μεγαλύτερο οι χαμηλές τιμές

χανιά-μεγάλο-πρόβλημα-το-μάζεμα-των-ελ-1124798
Φωτογραφία αρχείου

Παρά την καραντίνα, συνεχίζεται η συγκομιδή της ελιάς στα Χανιά, χωρίς όμως να λείπουν και τα προβλήματα. Κάποια από αυτά προκαλούνται από το ίδιο το lockdown, όπως η αδυναμία μετακίνησης εργατών προς την περιοχή από άλλους νομούς, ενώ άλλα είναι ευρύτερα, όπως οι χαμηλές τιμές και μειωμένη ζήτηση για το λάδι.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, Μιχάλης Χαιρετάκης, δήλωσε στο zarpanews.gr πως όλα ξεκινούν από τις χαμηλές τιμές: «Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,60 – 2,70 με πτωτικές τάσεις, ενώ έχει πέσει και η ζήτηση από το εξωτερικό, βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Η ροή της δουλειάς είναι κανονική, αλλά δεν χωρούν προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η χρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ, Γιώργος Γωνιωτάκης: «. Ο κόσμος πάει να μαζέψει τις ελιές βέβαια, αλλά είμαστε στα 2,60 με 2,70 ευρώ οι τρεις γραμμές. Και η τιμή κατεβαίνει, στις έξι γραμμές θα είναι περίπου 2,35 με 2,40. Οι τιμές αυτές είναι χάλια. Και τα μεροκάματα φέτος κυμαίνονται στα 35-40 ευρώ».

Από αυτό πηγάζει εν μέρει και η έλλειψη εργατικών χεριών. Ο κ. Χαιρετάκης τόνισε ότι λείπουν εργάτες, αλλά δεν γίνεται να δοθούν μεγαλύτερα μεροκάματα, λόγω χαμηλών τιμών: «Πολλοί από αυτούς που έχουν κατεβεί, ζητούν μεροκάματα που δεν μπορούν οι παραγωγοί να δώσουν. Βέβαια, είχαν μεγαλώσει τα όρια, ο αριθμός όσων θα μπορούσαν να έρθουν από άλλες χώρες στην Κρήτη για να εργαστούν, αλλά με το lockdown αυτό δεν έχει κάποια επίδραση».

Με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό να απαγορεύονται, είναι δύσκολο να βρεθούν εργατικά χέρια να καλύψουν τη ζήτηση. Ο πρόεδρος της Αλβανικής Κοινότητας Χανίων, Αφρίμ Αβτάι, που πριν από δύο εβδομάδες είχε ανακοινώσει την πρωτοβουλία να έρθουν στα Χανιά εργάτες από τη Βόρεια Ελλάδα μέσω γραφείων ευρέσεως εργασίας, είπε στο zarpanews.gr ότι με το lockdown δημιουργείται πρόβλημα σε αυτή την πρωτοβουλία:

«Πρόλαβαν να έρθουν περίπου 35 άτομα και αυτοί δουλεύουν. Αλλά στη Θεσσαλονίκη επιβλήθηκε καραντίνα πριν ακόμα το γενικό lockdown και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε τώρα. Τα γραφεία ψάχνουν τρόπους να φέρουν κόσμο, αλλά με την απαγόρευση μετακίνησης είναι πολύ δύσκολο»,  ανέφερε ο κ. Αφτάι, ο οποίος πρόσθεσε ότι υπάρχει ζήτηση τουλάχιστον για ακόμα 100 άτομα για να δουλέψουν στα Χανιά, σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία.

Όσο για το αν τελικά οι Χανιώτες αποφάσισαν να δουλέψουν στις ελιές φέτος, η εικόνα είναι μικτή. Ο Γιώργος Γωνιωτάκης τόνισε ότι ήδη έχει δει ανθρώπους που, ενδεχομένως και λόγω της καραντίνας, βρήκαν χρόνο και πήγαν στα χωράφια τους. Αυτό όμως αφορά τους ιδιοκτήτες. Για τους εργάτες, φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέτοιος ενθουσιασμός, με τον Μιχάλη Χαιρετάκη να τονίζει ότι παραγωγοί ψάχνουν Έλληνες να δουλέψουν, αλλά δεν βρίσκουν.

Οι παράγοντες του κλάδου συμφωνούν στο ότι η καραντίνα θα συμβάλει στο να… θυμηθούν την περιουσία τους, όσοι… διαθέτουν περιουσία. Αλλά το διεθνές οικονομικό κλίμα, το lockdown, οι καιρικές συνθήκες, κάνουν εξαιρετικά δύσκολες τις όποιες προσπάθειες πρόβλεψης, για το πρόσημο με το οποίο θα κλείσει η φετινή χρονιά.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

One thought on “Χανιά | Μεγάλο πρόβλημα το μάζεμα των ελιών, αλλά ακόμα μεγαλύτερο οι χαμηλές τιμές

  1. ΚΑΡΤΕΛ ΣΤΟ ΚΑΡΤΕΛ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ. ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΑ. ΓΙΑ 1,5 ΕΥΡΩ ΤΟ ΠΑΝΕ ΤΟ ΚΙΛΟ. Ο ΡΟΥΜΠΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΕΡΝΕΙ ΤΩΡΑ 3,2 ΕΥΡΩ. ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΛΑΔΙ. ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΑΝΕ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΤΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΟΠΩΣ ΠΕΡΙΣΗ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook