Χανιά | Μεγάλη Παρασκευή χωρίς παζάρι στις Βουκολιές μετά από δεκαετίες! Εικόνες που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ…

χανιά-μεγάλη-παρασκευή-χωρίς-παζάρι-σ-1029268

Οι σημερινές εικόνες από την πλατεία των Βουκολιών στα Χανιά, σίγουρα θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στην μνήμη των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο.

Παραδοσιακά κάθε Μεγάλη Παρασκευή, οι Βουκολιές πλημμυρίζουν με κόσμο από νωρίς το πρωί, όπου η εμποροπανήγυρις στήνεται στους δρόμους και την πλατεία του χωριού και χιλιάδες κόσμου να το κατακλύζουν.

Στο «έλεος» του κορονοϊού ωστόσο, το συγκεκριμένο έθιμο ανάμεσα σε πολλά άλλα, δεν πραγματοποιείται φέτος για πρώτη φορά μετά από 53 χρόνια μας λέει ο Δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, ο οποίος πληροφορεί ότι τον Απρίλη του 1967 απαγορεύτηκε να γίνει το παζάρι, καθώς είχε γίνει το πραξικόπημα και είχε επιβληθεί ο στρατιωτικός νόμος με απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ωστόσο άλλες μαρτυρίες αναφέρουν ότι το παζάρι πραγματοποιήθηκε ακόμη και τότε, αλλά με την παρουσία αστυνομικών και χωροφυλάκων που απαγόρευαν τις συγκεντρώσεις ατόμων και τις συζητήσεις.

Το μεγάλο παζάρι των Βουκολιών, ένα έθιμο που χρονολογείται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας και ούτε καν στα χρόνια της κατοχής, δεν έπαψε να πραγματοποιείται, όπως είπε στο zarpanews.gr, ο Αντιδήμαρχος Πλατανιά κ. Γιώργος Καλαϊτζάκης «νικήθηκε» φέτος, από τον κορονοϊό.

Η σημερινή εικόνα της πλατείας του χωριού, που κάθε τέτοια ημέρα έσφυζε από ζωή, σήμερα προκαλεί μόνο θλίψη…Όχι μόνο στους κατοίκους των Βουκολιών, που ποτέ και κανείς τους δεν περίμενε ότι ποτέ θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, αλλά και σε όλους του Χανιώτες που σίγουρα κάποια Μεγάλη Παρασκευή, βρέθηκαν σε αυτό τον τόπο μόνο και μόνο για να ζήσουν από κοντά το μοναδικό Μεγάλο Παζάρι.
Ας θυμηθούμε μερικές στιγμές των προηγούμενων χρόνων…Ευχή όλων μας του χρόνου να βρεθούμε ξανά στις Βουκολιές, στο παζάρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook