Χανιά | Με υπογραφή Αρναουτάκη το τελευταίο στάδιο του βιολογικού Γεωργιούπολης – Είχε ξεκινήσει το… 1996 | Video+Photos

χανιά-με-υπογραφή-αρναουτάκη-το-τελευ-1417464

Τη σύμβαση για την κατασκευή του πέμπτου και τελευταίου τμήματος του βιολογικού καθαρισμού Γεωργιούπολης, αξίας 12.500.000 ευρώ, η οποία περιλαμβάνει την κατασκευή 11 αντλιοστασίων και του 40% του αποχετευτικού δικτύου μαζί με υποθαλάσσιο αγωγό υπέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής στο δημαρχείο Αποκορώνου ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι της ανάδοχου εταιρίας. Πρόκειται για το τελευταίο βήμα στην… εποποιία του βιολογικού καθαρισμού αυτού, η οποία ξεκίνησε το 1996 και αναμένεται, αν όλα κυλήσουν βάσει χρονοδιαγράμματος, να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2023.

Συνολικά η κατασκευή του βιολογικού είχε προϋπολογισμό 26.000.000 ευρώ.

«Είδαμε την ανάγκη για την ευρύτερη περιοχή και το κάναμε, με δυσκολίες, με επικαιροποίηση των μελετών. Ένα έργο 26 εκατομμυρίων που μέσα από τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή εντάξαμε στο ΠΕΠ Κρήτης, έπειτα από την απένταξή του από το ΥΜΕΠΕΡΑ. Ένα σύνθετο, δύσκολο έργο, αλλά ταυτόχρονα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό, ένα έργο που προωθεί και την τουριστική ανάπτυξη. Έχουμε προχωρήσει και στην ένταξη των βιολογικών Παλαιόχωρας, Πλακιά, Αγίας Πελαγίας, Μακρύ Γιαλού που πρέπει να ολοκληρωθούν στα επόμενα δύο χρόνια και η Κρήτη έτσι επιλύει το πρόβλημα διάθεσης των λυμάτων με τον πιο σύγχρονο τρόπο», δήλωσε ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Ένα έργο… γεφύρι της Άρτας

Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκαν η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αποκορώνου, ειδικά όσον αφορά τις τεχνικές υπηρεσίες. Το έργο είχε μακρά ιστορία, με τις πρώτες κινήσεις για τη δημιουργία του βιολογικού καθαρισμού να γίνονται το 1996, να ακολουθούνται από μελέτες, αλλαγές νομοθεσίας, δύο προγράμματα συνενώσεων δήμων, ένταξη και απένταξη από πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος, νέες μελέτες και τελικά την σταδιακή υλοποίησή του μέσω του ΠΕΠ Κρήτης 2007-13. Στο δημαρχείο Αποκορώνου την Παρασκευή  διοργανώθηκε εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, με την παρουσία υπηρεσιακών στελεχών, δημοτικών συμβούλων και δημοτών.

«Ένα σπουδαίο αναπτυξιακό, περιβαλλοντικό έργο φτάνει στο τέλος του μετά από 26 χρόνια προσπαθειών», δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης. «Προκαλεί ικανοποίηση στη δημοτική αρχή και στην ευρύτερη περιοχή του Αποκόρωνα. «Η διαδρομή είχε μια απένταξη, μελέτες επί μελετών και τελικά τα 17 εκατομμύρια έγιναν 26. Σήμερα, με υπογραφή Σταύρου Αρναουτάκη η περιοχή χαίρεται και το 2023 να δοθεί προς χρήση στην κοινωνία του Αποκόρωνα. Οι περιοχές που καλύπτει είναι οι Βρύσες, Γεωργιούπολη, Μουρί, Κάββαλο, λίμνη Κουρνά, Καβρός ως την παραλία των Δραμίων«, ανέφερε ακόμα ο δήμαρχος.

«Μεγάλη μέρα για τον Αποκόρωνα και τα Χανιά, μια απο τις πλέον αναπτυσσόμενες περιοχές και με ιδιαίτερη περιβαλλοντική αξία, προστατεύεται αποτελεσματικά. Παράλληλα προστατεύονται και οι επενδύσεις που έχουν γίνει στην περιοχή, ενώ ετοιμάζονται κι άλλες. Πρέπει η θάλασσα και η ακτογραμμή μας να είναι καθαρές. Τα προβλήματα ήταν πολλά αλλά ξεπεράστηκαν και προχωράμε», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής.

Η κατασκευή του βιολογικού της Γεωργιούπολης θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023.

Δείτε δηλώσεις και φωτογραφίες:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook