Χανιά | Με το βλέμμα στραμμένο στο ParkIN(g): Η εφαρμογή για την εύρεση θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικούς χώρους μέσω ανταλλαγής

χανιά-με-το-βλέμμα-στραμμένο-στο-parking-η-εφ-1702547

Στα σκαριά βρίσκεται νέα εφαρμογή από το Πολυτεχνείο Κρήτης, η οποία στοχεύει στην ανεύρεση διαθέσιμων χώρων στάθμευσης σε ιδιωτικούς χώρους, προκειμένου οι πολίτες να μην ξοδεύουν άσκοπα χρόνο και καύσιμο μέσα στην πόλη, ψάχνοντας να σταθμεύσουν το όχημά τους.

Με δεδομένο ότι στα Χανιά, το πρόβλημα της στάθμευσης είναι πιο έντονο όσο ποτέ, μια τέτοια εφαρμογή, θα μπορούσε εν μέρει να αποσυμφορήσει το κέντρο της πόλης και να μειώσει την ταλαιπωρία δεκάδων οδηγών οι οποίοι καθημερινά σπαταλούν πολύ χρόνο για να βρουν να παρκάρουν.

Η εφαρμογή θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο ερευνητικού έργου ParkIN, στο οποίο συμμετέχει το Πολυτεχνείο Κρήτης και η  η οποία θα λέγεται PYCA (Park Your Car Around).

Για τις λεπτομέρειες της εφαρμογής και για το πως αυτή μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά στο μέλλον, μίλησε στο Zarpa Radio 89,6 και την Άννα Παπακωνσταντίνου, ο  Αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, Γιώργος Αραμπατζής:

«Πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, το οποίο μόλις ξεκίνησε. Είναι μερικές μέρες που ξεκίνησε και χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο στα πλαίσια του Προγράμματος «Φυσικό Περιβάλλον και Καινοτόμες Δράσεις. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος θα δημιουργηθούν δυο πράγματα. Θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή, η οποία δεν έχει μόνο στόχο να κάνει την ανεύρεση θέσης πάρκινγκ εύκολη, αλλά έχει στόχο να κάνει τον διαμοιρασμό των θέσεων πάρκινγκ που έχουμε ιδιωτικά ο καθένας από μας στο σπίτι μας, να μπορεί η θέση αυτή να χρησιμοποιηθεί από άλλους χρήστες, από άλλους οδηγούς, όταν δεν χρησιμοποιείται από εμάς. Άρα επεμβαίνει κυρίως σε αυτό που ονομάζουμε οικονομία του διαμοιρασμού, κουλτούρα του διαμοιρασμού, το οποίο έχει βρει εφαρμογή σε διάφορους άλλους τομείς, όπως είναι τα σπίτια, ακόμα και η ένδυση.  Ακριβώς αυτή η ιδέα στις θέσεις πάρκινγκ. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα πολλά πράγματα, όχι μόνο περιβαλλοντικά ακόμη και κοινωνικές επεκτάσεις».

Σχετικά με το εάν θα μπορούσε αυτή η εφαρμογή να συνδεθεί στο μέλλον και με το σύστημα στάθμευσης  ipark του Δήμου Χανίων, ο κ. Αραμπατζής είπε:

«Θα ήταν ευχής έργον να κάνουν συνεργασία με τον Δήμο Χανίων και να δούμε την δυνατότητα επέκτασης και την δυνατότητα συνεργασίας αυτών των δυο. Πρόκειται για δυο διαφορετικές ιδέες, οι οποίες θα μπορούν να συνεργαστούν κάτω από έναν κοινό στόχο. Είναι κάτι που ξεκίνησε τώρα, δεν έχουμε αναπτύξει την εφαρμογή, είναι πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν, νομικά, τεχνολογικά, ακόμη και κουλτούρας των πολιτών, αλλά στην πορεία αυτή ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, με άλλους δήμους, ακόμη και με την Περιφέρεια, γιατί στόχος είναι να γίνει σε μεγαλύτερη χωρική έκταση, οπότε και να συνεργαστεί με άλλες εφαρμογές. Βασικός εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής, άρα επίσης εστιαζόμαστε και στην Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Κρήτη. Οπότε καλές ιδέες και πρακτικές μπορούν να μεταφερθούν από το ένα μέρος στο άλλο».

Παράλληλα με αυτή την εφαρμογή θα φτιαχτεί και μια ιστοσελίδα – παρατηρητήριο, το οποίο αφού συλλέγει όλες αυτές τις πληροφορίες, ότι συναλλαγές έχουν γίνει μέσω εφαρμογής, θα παρουσιάζει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την οικονομία, τόσο για τον κάθε πελάτη ξεχωριστά όσο και για την περιοχή:

«Ελπίζουμε ότι μπορεί να γίνει και εκεί κινούμαστε σε δυο κατευθύνσεις. Το ένα είναι η ενημέρωση του κόσμου, ότι με βάση αυτό έχει να κερδίσει έμμεσα, έχει να κερδίσει μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, μειώνοντας πιθανώς την κίνηση στους δρόμους αλλά ταυτόχρονα θα κοιτάξουμε στην πορεία, επιχειρηματικά μοντέλα μέσα από τα οποία θα μπορεί να κερδίσει πραγματικά ο ενδιαφερόμενος . Σε πρώτη φάση, θα στηριχθούμε σε κάποια ανταποδοτικά εργαλεία, αλλά αργότερα μπορεί να είναι και οικονομικά. Νοικιάζονταν την θέση πάρκινγκ δηλαδή, θα μπορούσε κάποιος να έχει κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο εισόδημα. Πάντα οποιεσδήποτε τέτοιες λύσεις, δεν βρίσκουν εφαρμογή με έναν μόνο τρόπο, δεν είναι τεχνολογικός, δεν είναι νομικός, είναι συνδυασμός διαφόρων πραγμάτων».

Στον σχεδιασμό, προβλέπεται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον συμμετοχής, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που ενδεχομένως έχουν θέσεις στάθμευσης:

«Είναι κάτι που σχεδιάζεται και θα καθοριστεί στην συνέχεια, κοιτώντας και το νομικό πλαίσιο. Τι δηλαδή ισχύει και τι μπορούμε να κάνουμε αλλά και το πρακτικό πλαίσιο, δηλαδή στόχος μας είναι να είναι μια εφαρμογή, στην οποία όσοι έχουν κάποια θέση πάρκινγκ, την οποία δεν χρησιμοποιούν συνεχώς, γιατί φεύγουν για δουλειά το πρωί για παράδειγμα, άρα μένει ανεκμετάλλευτη όλη την ημέρα, να έχουν δηλώσει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα, άρα όποιος χρήστης ψάχνει για θέση πάρκιγνκ, να του βρίσκει την κοντινότερη και την πιο συμφέρουσα».

Ο κ. Αραμπατζής εκτίμησε πως η εφαρμογή θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από έναν χρόνο: ««Έχουμε ένα χρονικό ορίζοντα δυο ετών μπροστά μας, αυτό σημαίνει δυο ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο, που σημαίνει ότι η εφαρμογή θα πρέπει να έχει αναπτυχθεί, να έχει δοκιμαστεί και θα πρέπει να έχουν βγει τα συμπεράσματα. Ευελπιστούμε ότι η εφαρμογή θα είναι έτοιμη σε λιγότερο από ένα χρόνο και θα μπορούμε να κάνουμε τους πρώτους ελέγχους, τα πρώτα τεστ για την λειτουργία της. Από κει και πέρα, το εάν αυτή η εφαρμογή βρει ευρείας ανταπόκρισης, εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα, ποιος θα την χρησιμοποιήσει, ποιος θα είναι από πίσω, θα είναι η Περιφέρεια, θα είναι κάποιος ιδιώτης; Ευελπιστώ σε ένα χρόνο να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία της εφαρμογής για να βγάλουμε κι εμείς τα συμπεράσματά μας».

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Με το βλέμμα στραμμένο στο ParkIN(g): Η εφαρμογή για την εύρεση θέσεων στάθμευσης σε ιδιωτικούς χώρους μέσω ανταλλαγής

  1. Τέλεια , αντί να φτιαξουν ενα πάρκινγκ της προκοπής θα γυρίζουμε στις ξένες αυλές. άσε που θα δίνουμε αναφορά σε όλους τους καλοθελητές για το πότε ποιός και για πόσο θα λείπει από το σπίτι του. Θα γίνει χαμουλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook