Χανιά | Με το Νίκο Καλογερή συναντήθηκε ο Παύλος Πολάκης – Τι συζήτησαν

Σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Αν. Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, συνοδευόμενος από κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή.

Στη συνάντηση ,που έγινε σε πολύ θετικό κλίμα, ο Π. Πολάκης ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το ποσόν των 78.000.000 ευρώ και αφορούν σε 15 έργα στο σύνολο των Περιφερειακών οδικών δικτύων όλων των Δήμων του Νομού Χανίων.

Ο κ. Καλογερής ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι υπήρξε εμπλοκή στην έγκριση δαπάνης της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοικητική Περιφέρεια, η οποία αναμένεται να επιλυθεί στο τέλος του μήνα, με την απάντηση της προσφυγής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην Επιτροπή του άρθρου 18.

Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης ενημέρωσε τον Αντιπεριφερειάρχη για τη συνάντησή του με φορείς και παραγωγούς θερμοκηπιακών καλλιεργειών και ελαιοπαραγωγούς στις πληγείσες περιοχές του Νομού από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα, εκθέτοντας αναλυτικά το μέγεθος της ζημιάς που υπέστησαν, το κόστος αποκατάστασης, καθώς και τις προτεινόμενες από τον ίδιο λύσεις για την αποζημίωση των πληγέντων.

Ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την ανάγκη συντονισμένων ενεργειών από το σύνολο των φορέων για την διεκδίκηση τόσο της αποζημίωσης των θερμοκηπιακών παραγωγών από το ταμείο De minimis όσο και για την λήψη ανακουφιστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των πληγέντων παραγωγών. Ο κ. Καλογερής συμφώνησε και διαβεβαίωσε πως θα κινηθεί στην ίδια κατεύθυνση.

Τέλος ο Π. Πολάκης έθεσε την ανάγκη άμεσης προκήρυξης του έργου για την ανέγερση και τον εξοπλισμό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Δήμου Πλατανιά, που είναι στην αρμοδιότητα της Αντπεριφέρειας Χανίων, ένα έργο που ήδη έχει εντάξει η απερχόμενη Διοίκηση της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κρήτης.

Παράλληλα, όπως είχε υποσχεθεί στις συναντήσεις του το Σαββατοκύριακο με τους πληγέντες παραγωγούς θερμοκηπιακής καλλιέργειας στις περιοχές της Κουντούρας, των Φαλασσάρνων και του Ελαφονησίου, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης κατέθεσε σήμερα το απόγευμα Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Χανίων, η οποία θα συζητηθεί από το Βήμα της Ολομέλειας κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Π. Πολάκης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για την έκταση των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα σε κάθε περιοχή ξεχωριστά, ενώ προσθέτει και το εκτιμώμενο ύψος της ζημιάς αντίστοιχα.

Ταυτόχρονα και χωρίς ο Παύλος Πολάκης να μένει απλά σε διαπιστώσεις και αριθμούς, προτείνει στην Επίκαιρη Ερώτηση και συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις για την αποζημίωση της πληγείσας παραγωγής από ειδικό Ταμείο αποζημιώσεων μικρής έκτασης (De minimis), αξιοποιώντας προηγούμενη εμπειρία από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε παλιότερες περιπτώσεις ζημιών από θεομηνίες.

Με την κίνηση αυτή ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να ανταποκριθεί στα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών του Νομού Χανίων και να απαντήσει αν προτίθεται η κυβέρνηση να αξιοποιήσει άμεσα το προτεινόμενο χρηματοδοτικό εργαλείο και πότε. Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης του Παύλου Πολάκη ακολουθεί παρακάτω:

Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2019

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Αποζημιώσεις σε παραγωγούς από ακραία καιρικά φαινόμενα στον Νομό Χανίων»

κύριε Υπουργέ,
το διάστημα από την Κυριακή 10/11 έως και την Τετάρτη 13/11/19, έντονα καιρικά φαινόμενα που περιλάμβαναν χαλαζόπτωση, υδροστρόβιλους και πλημμύρες από έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το Νομό Χανίων, με αποτέλεσμα να πληγεί κυρίως ο αγροτικός κόσμος, αφού υπέστη ζημιές (σε κάποιες περιπτώσεις ολοσχερείς) στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή Ελαφονησίου 700 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργεια υπέστησαν ζημιές στα υλικά επικάλυψης των θερμοκηπίων εξαιτίας της χαλαζόπτωσης. Το κόστος αποκατάστασης υπολογίζεται στο ποσόν των 1.400.000 ευρώ (τουτέστιν 700 στρέμματα επί 2.000 € ανά στρέμμα για αγορά και τοποθέτηση πλαστικής επικάλυψης). Στην περιοχή της Κουντούρας 300 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ζημιές από τη χαλαζόπτωση, με το κόστος να ανέρχεται κατ’ εκτίμηση στα 600.000 € συνολικά. Ταυτόχρονα, 150 στρέμματα θερμοκηπιακής κάλυψης υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από τους υδροστρόβιλους, καθώς αποκολλήθηκε το σύνολο της υποδομής.

Το κόστος αποκατάστασης των υποδομών αυτών υπολογίζεται στα 3.250.000 € (τουτέστιν 100 στρέμματα μεταλλικής κατασκευής επί 25.000 € ανά στρέμμα και 50 στρέμματα ξύλινης κατασκευής επί 15.000 € ανά στρέμμα). Τέλος, στην περιοχή Φαλάσσαρνα 30 στρέμματα
θερμοκηπιακής καλλιέργειας υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή από την χαλαζόπτωση. Το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται να ανέλθει στα 750.000 € συνολικά. Το συνολικό κόστος επομένως για την αποκατάσταση του συνόλου των ζημιών ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια (6.000.000) €.

Για την άμεση ανακούφιση των παραγωγών προτείνουμε την αποζημίωση από το Ταμείο
αποζημιώσεων De minimis που αφορά σε ζημιές μικρής έκτασης. Το ταμείο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το παρέδωσε με το ποσόν των 70.000.000 € τα οποία αν δεν διατεθούν έως 31-12-2019 χάνονται, αφού δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αντίστοιχο πρόγραμμα αποζημιώσεων της τριετίας 2020-2023. Ταυτόχρονα ζητείται η παράταση αποπληρωμής δανείων που ήδη έχουν πάρει οι παραγωγοί, καθώς και μέτρα ανακούφισης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Επειδή οι παραγωγοί στις παραπάνω περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση, αδυνατούν να
ανταποκριθούν στην αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν και δη κατά την έναρξη της
συγκομιδής κηπευτικών προϊόντων, ενώ είναι ήδη επιβαρημένοι με δανεισμό, ασφαλιστικές εισφορές κ.α.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει τους αγρότες για τις ζημιές, ταυτόχρονα με τη
λήψη μέτρων ανακούφισης για την αντιμετώπιση των δανειοδοτικών, ασφαλιστικών και
φορολογικών υποχρεώσεών τους και πότε;

2) Θα γίνει δεκτός ο προτεινόμενος τρόπος αποζημίωσης από το Ταμείο De minimis
ακολουθώντας το παράδειγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διέθεσε συνολικά από
αυτό 90.000.000 € σε κτηνοτρόφους και παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές την
προηγούμενη περίοδο;

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ