Χανιά | Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε το χρυσούν ιωβήλαιον του Μητροπολιτικού Ναού της Κισάμου

χανιά-με-λαμπρότητα-γιορτάσθηκε-το-χρ-834333

Σεμνοπρεπώς και με την δέουσα λαμπρότητα εορτάστηκε το χρυσούν ιωβηλαίον, 50 ετών από τον θεμέλιο λίθο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θετόκου, της Ι.Μ. Κισάμου και Σελίνου. Οι εορτασμοί άρχισαν με την υποδοχή της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος Παναγίας της Αντιφωνήτριας εκ Μυριοκεφάλων Ρεθύμνης και της Τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου του Ξένου εκ Τσουρουνιανών Κισάμου. Την θαυματουργό Εικόνα κόμισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο οποίος και χοροστάτησε του Εσπερινού, συνοδευόμενος υπό του προϊσταμένου του Ιερού Προσκυνήματος της Παναγίας Μυριοκεφάλων, Αιδ. Πρωτ. του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωάννου Λελεδάκη, ως και άλλων αξιωματούχων Κληρικών της Ι.Μ.Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε και ευχαρίστησε τον φιλοξενούμενο Ιεράρχη κ. Ευγένιο δια την αποδοχή της προσκλήσεως και την έλευση «του πολύτιμου αυτού θησαυρίσματος της πίστεως και ευσεβείας μας» εις την Κίσαμο. Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος αναφέρθηκε εις το «πνευματικό αντάμωμα» της Παναγίας της Αντιφωνήτριας και του Οσίου Ιωάννου του Ξένου, καθώς ο Όσιος Ιωάννης είναι ο ιδρυτής της περιωνύμου Μονής των Μυριοκεφάλων, σημειώνοντας «Χίλια χρόνια μετά την ίδρυση της Μονής στα Μυριοκέφαλα ο κτήτορας της Μονής συναντάται με την θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας, την οποία είχε βρει με τρόπο θαυμαστό.

Γεγονός ιστορικό με μεγάλη σημειολογική σημασία και αξία. Γεγονός που φανερώνει την ιστορία, την ταυτότητα και τον πολιτισμό του τόπου και φωτίζει την πορεία του», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέστηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου και το εσπέρας ο μεθεόρτιος Εσπερινός αποδόσεως της εορτής, κτητορικό μνημόσυνο και ακολούθησε επετειακή εκδήλωση, με κεντρικό ομιλητή τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιαμανδρίτη κ. Πρόδρομο Ξενάκη, Αρχιγραμματέα της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης. Ο εκλεκτός ομιλητής αναφέρθηκε εις την σημασία της Ενορίας ως το κέντρο της ευχαριστιακής συνάξεως της ζωής των πιστών, σημειώνοντας: «Η Ενορία είναι το κύτταρο της Εκκλησίας, θεμελιακό στοιχείο του θεοσύστατου οργανισμού. Είναι σμικρογραφία της Εκκλησίας. Σ΄ αυτήν δρα ο ιερεύς όχι αυτόνομα, αλλά κατ΄ εξουσιοδότηση του Επισκόπου, φυλάσσων με σχολαστικότητα την μετ΄ αυτού πνευματική ενότητα δια της υπακοής». Της ομιλίας ακολούθησε απονομή επαίνων ευαρέσκειας στους διατελέσαντες Ιερείς του Ναού, τους μεγάλους ευεργέτες του Ναού, τους Ιεροψάλτες, τον Αγιογράφο ως επίσης και σε Εκκλησιαστικούς Επιτρόπους.

Προς όλους ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την ευαρέσκεια και ευχαριστία της Εκκλησίας δια την «πολύτιμη και χαριτωμένη» διακονία τους, κάνοντας ειδική αναφορά εις τους μακαριστούς προκατόχους του Μητροπολίτες κυρό Ειρηναίο και κυρό Κύριλλο, ως επίσης και εις τον επί πολλές δεκαετίες διατελέσαντα Ιερ. Προϊστάμενο του Ναού Αιδ. Πρωτ. π. Νικόλαο Καππή. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Σταθάκης ως και άλλοι παρόντες προσκεκλημένοι.

Τον συντονισμό και ευθύνη οργάνωσης τόσο της εκδηλώσεως όσο και των επετειακών εορτασμών είχε ο νυν Προϊστάμενος του Ι. Μητροπολιτικού Ναού, Παν. Αρχιμανδρίτης κ. Ειρηναίος (Μπατσάκης), προς τον οποίο ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε τις ευχαριστίες του. Συγκινητική η συμμετοχή πλήθους πιστών από την ευρύτερη περιοχή που το εόρτιο διήμερο της ελεύσεως της θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας Αντιφωνήτριας και της Τιμίας Κάρας του Οσίου Ιωάννου του Ξένου κατέκλυσαν τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, εκζητώντας χάρι, δύναμη και ευλογία.

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook