Χανιά | Με επιτυχία και μεγάλη συγκίνηση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα»

χανιά-με-επιτυχία-και-μεγάλη-συγκίνησ-1287219

Με μεγάλη επιτυχία και ακόμα μεγαλύτερη συγκίνηση, πραγματοποιήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας στα Χανιά, η παρουσίαση του βιβλίου «Ηράκλειον» SOS Βυθιζόμεθα που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Το βιβλίο είναι η συγκλονιστική αφήγηση του τελευταίου διασωθέντα του ναυαγίου, Παναγιώτη Μπελώνη, όπως το έζησε και όπως το μετέφερε στο χαρτί η κόρη του Πηγή Μπελώνη. Το βιβλίο γράφεται πάνω από 10 χρόνια και είναι αποτέλεσμα πολύ μεγάλης έρευνας της κας Μπελώνη η οποία λέει στο zarpanews.gr:

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε μία εκδήλωση – φόρο τιμής για όσους έφυγαν στις 8 του Δεκέμβρη του 1966 στο τραγικό αυτό δυστύχημα. Να τιμήσουμε τη μνήμη τους, αλλά να τιμήσουμε και τους επιζώντες. Τις δύσκολες στιγμές που πέρασαν εκείνο το βράδυ. Να μάθει επιτέλους ο κόσμος γιατί πνίγηκαν τόσοι άνθρωποι. Τι πέρασαν, και τι πέρασε αργότερα η Χανιώτικη κοινωνία»

Ανάμεσα στους ομιλητές, ήταν και οι κύριοι Δημητρακόπουλος, αντιναύαρχος εν αποστρατεία και Παρασκευόπουλος, υποναύαρχος εν αποστρατεία, οι οποίοι ήταν στο αρματαγωγό «Σύρος», που έφτασε στο σημείο του ναυαγίου και ανέσυραν τον Σταύρο Λαγωνικάκη, τον Ηλία Κουκουνάκη και τον τελευταίο διασωθέντα, Παναγιώτη Μπελώνη.

Όπως λέει μεταξύ άλλων ο κ. Δημητρακόπουλος στο zarpanews.gr: «Ήταν πολύ έντονες και σκληρές στιγμές. Διαβάζοντας το βιβλίο, αυτό που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίον ο Μπελώνης αφηγείται το συναίσθημα, τη λεπτομερή περιγραφή αυτές τις σχεδόν 12 ώρες που έμειναν στη θάλασσα. Στιγμές που διαδέχονταν το συναίσθημα της αυτοσυντήρησης, με εκείνο της βεβαιότητας ότι δεν θα απέφευγε το μοιραίο καθώς είχε αρχίσει να επικρατεί η σωματική εξάντληση. Εντύπωση μου έκανε επίσης η έρευνα που έχει γίνει από μεριάς της κας Μπελώνη σχετικά με τις παραλήψεις στην ασφάλεια και την παράβλεψη των κανονισμών»

Ο Παναγιώτης Μπελώνης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σχετική με το ναύαγιο

Από τη μεριά του ο κ. Παρασκευόπουλος θυμάται: «Ταξιδεύαμε από Σαλαμίνα προς Σούδα, ο καιρός ήταν πάρα πολύ άσχημος, ενώ μεταξύ Μήλου και Φαλκονέρας ένα τεράστιο κύμα πήρε τον ασύρματο του αρματαγωγού με αποτέλεσμα να μην έχουμε ούτε ασύρματο για ένα διάστημα. Με εντολή του διοικητή πήγαμε στην Ύδρα. Στις 6 η ώρα το πρωί ήρθε το σήμα ότι έγινε ναυάγιο και κληθήκαμε για βοήθεια. Ωστόσο επειδή τα αρματαγωγά κάνουν πολύ αργό ταξίδι, φτάσαμε στη Φαλκονέρα στις 12 το μεσημέρι. Τουλάχιστον καταφέραμε να σώσουμε τους τρεις τελευταίους ναυαγούς. Το βιβλίο είναι πάρα πολύ καλογραμμένο, λέει τα πράγματα όπως ακριβώς συνέβησαν»

Ο δημοσιογράφος και κριτικός βιβλίων Μανώλης Πιμπλής τονίζει: «Το βιβλίο είναι εξαιρετικό, πολύ καλά γραμμένο και πολύ καλά τεκμηριωμένο. Δεν αναδεικνύει απλώς τα γεγονότα αυτού του τραγικού ατυχήματος, αλλά ξαναφέρνει στην επιφάνεια μια ολόκληρη εποχή με τα ειδικά προβλήματα που είχε, με τις διασυνδέσεις οικονομικής πολιτικής εξουσίας κι ενώ το κάνει αυτό, δεν χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα του τραγικού συμβάντος προκαλώντας πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση στον αναγνώστη και δίνοντας μία εξαιρετική εικόνα του τι συνέβη και γιατί συνέβη στην πραγματικότητα».

Οι παρευρισκόμενοι στην παρουσίαση είχαν την ευκαιρία να δουν και μία έκθεση με αντικείμενα που σχετίζονται και διασώθηκαν από το ναυάγιο 

Περισσότερα για το βιβλίο δείτε ΕΔΩ

Εξώφυλλο: Γιώργος Μπαλαδάκης

 

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Με επιτυχία και μεγάλη συγκίνηση έγινε η παρουσίαση του βιβλίου «Ηράκλειον SOS Βυθιζόμεθα»

  1. Να αναφέρουμε το γεγονός ότι, πέρα από ένα μικρό αριθμό συγγενών, « μισό- επισήμων « που ήταν υποχρεωμένοι να πάνε άντε και μερικοί περίεργοι, από την παρουσίαση έλειπαν οι νέοι, οι οποίοι έχουν σχεδόν άγνοια για το το ναυάγιο, όπως και οτιδήποτε άλλο ανήκει στο παρελθόν, δηλαδή την ιστορία μας, όχι βέβαια εξαιτίας τους αλλά λόγω μόνιμης, επίμονης και πετυχημένης θα προσθέσω προσπάθεια και πρακτική των τελευταίων 30-40 χρόνων να τους αποκόψουμε από την ιστορία μας και έτσι να τους ξεριζώσουμε από κάθε ελληνικό στοιχείο, για να καταφέρουμε το σημερινό ζύμωμα με λαθραίους, αλλόθρησκους, διαφορετικού ήθους και κουλτούρας που δεν είναι μόνο ξένη αλλά και εχθρική στα Ελληνικά ήθη, έθιμα και κουλτούρα.
    Ειλικρινά αναρωτιέμαι πως καταφέραμε και δώσαμε όλες τις εξουσίες της χώρας ( κυβέρνηση, Βουλή, δικαιοσύνη, στρατός, ναυτικό, αεροπορία, ακτοφυλακή και το κυριότερο εκπαίδευση σε ορκισμένους μισέλληνες, ανθέλληνες και προδότες με την ….ψήφο μας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook