Χανιά | Μαζική κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών – Δεν έκαναν πίσω όταν πήγαν τα ΜΑΤ να διακόψουν την πορεία | Video + photos

χανιά-μαζική-κινητοποίηση-φοιτητών-κ-1164079

Μαζική και μαχητική ήταν η κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών στα Χανιά το πρωί της Παρασκευής, ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Μάλιστα φοιτητές και εκπαιδευτικοί δεν έκαναν βήμα πίσω όταν ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τις αστυνομικές δυνάμεις, που επιχείρησαν να απαγορεύσουν την πραγματοποίηση της πορείας που είχε ξεκινήσει από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Εκπρόσωποι των φοιτητών και των εκπαιδευτικών απαίτησαν να τους επιτραπεί να πραγματοποιήσουν το συλλαλητήριο, κάνοντας σαφές στις αστυνομικές αρχές πως δεν θα έκαναν βήμα πίσω, ακόμα και αν αυτό είχε ως αποτέλεσμα σύγκρουση με τις αστυνομικές δυνάμεις και τα ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μπροστά τους.

Σημειώνεται δε πως οι συγκεντρωμένοι τηρούσαν πλήρως τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό κρατώντας αποστάσεις και φορώντας την προστατευτική μάσκα.

Τελικά πρυτάνευσε η λογική και επετράπη στους διαδηλωτές να πραγματοποιήσουν την πορεία στο κέντρο της πόλης.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές αναφερόμενοι στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας που τους κατεβάζει για μια ακόμη φορά στο δρόμο το χαρακτήρισαν έκτρωμα καθώς φέρνει τις δυνάμεις καταστολής  μέσα στα πανεπιστήμια.

Τόνισαν επίσης πως θα αποκλείσει χιλιάδες φοιτητές από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τέλος σε ανακοίνωση της η ΕΛΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα επιβάλει τους αντιδραστικούς της σχεδιασμούς ανεμπόδιστα. Εκμεταλλεύεται χυδαία την πανδημία για να επιβάλει ορυμαγδό αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που συνθλίβουν όσα με τους αγώνες μας έχουμε κατακτήσει ως εργαζόμενοι. Εργασιακές σχέσεις, ωράριο, μισθοί, κοινωνική ασφάλιση, κλπ μπαίνουν στις μυλόπετρες της πολιτικής της. Ψηφίζει έναν ακόμα φοροληστρικό και αντικοινωνικό προϋπολογισμό που χαρίζει πλούτη στο μεγάλο κεφάλαιο, θωρακίζει στρατό και αστυνομία ενώ καταβυθίζει τη Δημόσια Υγεία – Παιδεία – Πρόνοια.

Στην εκπαίδευση έχει επιβάλει ένα αντιδραστικό πλέγμα αντιεκπαιδευτικών νόμων που ξεκινούν από τη διαβόητη “Τράπεζα Θεμάτων” και φτάνουν ως το νόμο για την Τεχνική – Επαγγελματική Εκπαίδευση που αλλάζουν προς το χειρότερο το τοπίο. Τώρα στα μισά μιας – σχεδόν χαμένης – χρονιάς φέρνει νέες σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στα ΑΕΙ, βάζοντας νέα ακόμα πιο σκληρά ταξικά φίλτρα για να αποκλείσει χιλιάδες νέους, αδιαφορώντας προκλητικά για την αναστάτωση που δημιουργεί σε δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους και τις οικογένειές τους.

Zarpanews.gr

15 thoughts on “Χανιά | Μαζική κινητοποίηση φοιτητών και εκπαιδευτικών – Δεν έκαναν πίσω όταν πήγαν τα ΜΑΤ να διακόψουν την πορεία | Video + photos

  1. Ώρα είναι να ξαναγίνουν τα πανεπιστήμια της Ελλάδας πανεπιστήμια η “ναοί της εκπαίδευσης” που είναι και πιο politically correct να λέμε μετά τα επεισόδια στο καπιτολιο.
    Όποιος δεν θέλει να σπουδάζει αλλά θέλει χαβαλε γκράφιτι και ξύλο με τους μπάτσους ας μην γράφεται στο πανεπιστήμιο αλλά ας γραφεται κατευθείαν στα κατάλληλα κόμματα ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,Πάμε,ΚΝΕ κτλ να παίρνει και δώρο ένα καδρονι και το πιο ιδανικό ας αλληλοπλακωνονται μεταξύ τους ..
    ΕΞΩ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ από τα πανεπιστήμια!

    1. Πανεπιστημιο έχεις παει? Τα παιδια σου έχουν μπει? Έχεις δει εσυ κανένα προβλημα στο Πολυτεχνείο στα Χανιά? Η στο Ρέθυμνο?
      Η εξίσωση των πτυχιων, η βάση εισαγωγής και το ν+2 τα θεωρείς αξιοκρατικά για μια μέση οικογένεια που δε μπορεί να ζήσει η ίδια, όχι να σπουδάσει και να στείλει στα φροντιστήρια τα παιδια της!
      Η αστυνομία στα πανεπιστημια είναι το λιγότερο απο τα εκτρώματα στο νομοσχέδιο. Φυσικά θα σ’αρέσει και η απαγόρευση διαδηλώσεων και διαμαρτυριών ετσι? Μάλλον θα σαι καλά βολεμένος και σίγουρα θα χεις ζήσει τη ζωουλα σου. Και μάλλον δεν έχεις παιδια, εκτός αν τα χεις βολεμένα κι αυτά.

      1. Σε ποια άλλη χώρα τα Πανεπιστήμια έχουν αιώνιους φοιτητές; Σε ποια άλλη χώρα ξεσκίζεται ο γονιός να σπουδάσει το παιδί του ένα πτυχίο χωρίς αντίκρυσμα στην άλλη άκρη της χώρας για 5, 6, 7 χρόνια ή όσα του αρκέσουν για να κάνει τη φοιτητική του ζωάρα; Σε ποιαςχώρας τα Πανεπιστήμια κάνουν κουμάντο τραμπούκοι και κόμματα; Μάλλον εσύ είσαι που δεν έχεις ιδέα από Πανεπιστήμια σύντεκνε.

      2. Πρώτον ….σύντεκνε, τηλεόραση εχεις ? Εμείς που έχουμε, βλέπουμε το αγαπημένο σπορ των ….φουκαράδων των φοιτητών να σπάνε, να καίνε, να καταστρέφουν και να απειλούν και να εμποδίζουν τους μη ομοϊδεάτες φοιτητές ακόμα και να μπουν μέσα και πολύ περισσότερο να παρακολουθήσουν μαθήματα.
        Δεύτερον η εξίσωση πτυχίων τι σε πειράζει ? Μονοπώλιο στο δίπλωμα η στο επάγγελμα ζητάς ? Δεν μπορείς να σπουδάζεις σε πανεπιστήμιο και να σκέφτεσαι όπως ο βοσκός να μπει κανείς στη χαλεπά μου γιατί τα πανεπιστήμια να σου θυμίσω δεν ανήκουν στους φοιτητές π ανήκουν στους φορολογούμενους ! Το V+ κακώς υπάρχει, αν θες να σπουδάσεις με V+ πήγαινε στο εξωτερικό σε ιδιωτικό και καντο V + 40, αν πμως είσαι ….τζάμπα φοιτητής το V+2 μεταφράζετε για δυο χρόνια πληρώνει ο φορολογούμενος ένα άχρηστο και ανίκανο να κατανοήσει την ύλη και επίσης δύο χρόνια να εμποδίζεις ένα άξιο και ικανό φοιτητή να σπουδάσει. Η διαμαρτυρία στα πανεπιστήμια λες θα εμποδιστεί αλλα δεν μας λες γιατί θα διαμαρτύρεται κάποιος για τζάμπα εκπαιδευση ? Για το ποσο μίνι πρέπει να είναι η φούστα της φοιτήτριας η για την ποιότητα της …..φούντας που κυκλοφοράει μέσα στο πανεπιστήμιο. Είναι ώρα να καταργηθεί το δωρεάν, θες να σπουδάσεις ? Πάρε δάνειο που θα μπει στην εφορία σου και μόλις τελειώσεις αρχινας και ξεπληρώνεις ! Όπως γίνεται σε όλα τα δυτικά κράτη.

  2. Στις φωτό που βλέπω δεν υπάρχει μαζικότητα.
    Υπάρχουν οι γνωστοί ιδεοληπτικοί δικαιωματιστές που άγουν και φέρουν μερικά «επαναστατόπουλα χωρίς αιτία» που βράζει το αίμα τους και δεν ξέρουν τι να κάνουν για να φύγει η κάψα.
    Το χόμπι μας να κάνουμε δηλαδή.

  3. Δυνάμεις καταστολής λένε στα πανεπιστήμια ! Αν υπάρχουν παρανομίες στα πανεπιστήμια θα είναι δυνάμεις καταστολής, αν είναι όλα όπως πρέπει να είναι σαν εκπαιδευτικά ιδρύματα τότε θα είναι δυνάμεις ρύθμισης κυκλοφορίας φοιτητών όταν περνούν στο απέναντι πεζοδρόμιο !!! Διαλέγετε και παίρνετε !
    Όμως καλό είναι να θυμηθούν οι ………..δημοκράτες φοιτητές ότι όλα αυτά τα χρόνια έκαναν μνημόσυνο με τζάμπα κόλυβα, αφού εμείς οι φορολογούμενοι πληρώναμε και τη μόρφωση τους και τα σπασμένα τους, τις καταστροφές κλπ. Οποίος θέλει V+ ας πάει σε ιδιωτικό, να πληρώσει από την τσέπη του και ας κάμει 70 χρόνια να σπουδάσει. Κανονικά αν είχαμε δημοκρατία όλοι οι φοιτητές έπρεπε να επιστρέφουν στο κράτος τα έξοδα που στοίχησαν στο κράτος για να σπουδάσουν. Το δωρεά παιδεία είναι ένα παραμύθι που πληρώνουν οι αιώνιοι ηλίθιοι, οι πολίτες. Τίποτε δεν είναι δωρεά. Είναι λεφτά και αίμα και ιδρώτας του κοσμάκη. Κακώς λέμε δωρεάν παιδεία και το έχουνε παρεξηγήσει όλοι οι βλάχοι, οι χασικληδες και τα κομματόσκυλα. Μήπως χρειάζεται μια μόνιμη ανάρτηση σε πίνακα μέσα σε κάθε ίδρυμα πόσο στοίχισε το ίδρυμα στους Έλληνες φορολογούμενους κάθε βδομάδα για να υπάρχει μια αντίληψη της πραγματικότητας στην ……δωρεά παιδεία !

  4. Όπως έλεγε και μια ψυχή, «Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά». Η κοινωνία θέλει άλλα πράγματα από αυτούς τους γραφικούς, κολλημένους ιδεοληπτικούς που περπατάνε στη μέση του δρόμου και νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση.

  5. Ο στόχος της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ένας και μοναδικός. Να διορίσουν τους ψηφοφόρους τους στο δημόσιο. Δεν τους ενδιαφέρει η ασφάλεια του πολίτη σε καμία περίπτωση. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τη συστηματική υποβάθμιση των ιδρυματικών υπηρεσιών φύλαξης στα πανεπιστήμια τα τελευταία 10 χρόνια. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μας κάτσουν στο σβέρκο άλλοι 1000 κρατικοδίαιτοι κοπρίτες να τους ταΐζουμε και αυτοί να πίνουνε όλη μέρα καφέδες στα κυλικεία και να ρουφιανεύουν στους πολιτικούς τους προϊστάμενους, τους φοιτητές, υπαλλήλους, καθηγητές ακόμη και τους πρυτάνεις, που δεν είναι της κυβερνήσεως. Γι αυτό και η σύνοδος των πρυτάνεων είναι αντίθετη στην Παν. Αστυνομ., όχι στη φύλαξη, αλλά στη φύλαξη από υπηρεσιακούς παράγοντες που ΔΕΝ υπάγονται στον έλεγχο της δημοκρατικά εκλεγμένης συγκλήτου, ακυρώνοντας επί της ουσίας και το αυτοδιοίκητο. Ο νόμος για το άσυλο που υπήρχε ήταν επαρκέστατος και μια χαρά επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας επέτρεπε. Αυτοί εδώ όμως θέλουνε «βλεπέδες» να σημειώνουνε ποιος είπε τι, μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου. Δεν είναι μακριά οι μέρα που οι «βλεπέδες», αν περάσει αυτό το αντιεκπαιδευτικό έκτρωμα, θα έχουν λόγο ακόμη και στα εκλεκτορικά των διδασκόντων του πανεπιστημίου. Κρίμα πραγματικά και ξεφτίλα. Πως θα διορίσουμε τους δικούς μας σε όλα.

  6. Αρχικά αμα μου λες οτι τα βλέπεις από την τηλεόραση τότε κάτσε στον καναπέ σου και άλλαξε κανάλι. Δευτερον αμα ένα παιδι κωλοβαράει και η οικογένεια πληρωνει τότε προβλημα της οικογένειας είναι. Τρίτον ΑΣΧΕΤΟΙ και τώρα μετά το πέρας των ν+2 χρονών οι φοιτητές χάνουν τα δικαιώματα τους (εστιες, βιβλία, πασο) άρα δεν είναι βάρος σε κανένα φορολογουμενο. Τέταρτον, θεωρείτε δηλαδή μη αξιοκρατικό το συστατικο των πανελληνιων και με τα κολλέγια όλα γίνονται ίσα? Δηλαδή το κράτος να σπατάλες όπως λέτε ενα κάρο χρήματα για να σπουδάσει κάποιος και εν τέλει να είναι ίσος με κάποιους που θα πληρωσουν 2 χρόνια σε ένα κολλεγιο. Όσο για το να καταργηθεί η δωρεάν παιδεια, για αυτό καληνυχτα!!! Με αυτό σου το επιχείρημα δείχνει πόσο βολεμένος και μισάνθρωπος είσαι. Φυσικά να κοπεί και η δωρεάν υγεία ετσι? Θα γουσταρες αυριο να πουν οι γιατροί τελος, δεν υπηρετούμε άλλο αμετε στα ιδιωτικά… Αρε κάτι μυαλά… Που φαίνεται ότι δεν έχουν περασει ουτε έξω από ένα πανεπιστημιο.
    ΥΓ. Όσον αφορά την αστυνομία, όπως είπαν και οι αστυνομικοί δε χρειάζονται έξτρα προσληψεις, αμα θέλουν να παρουν σεκιούριτι. Χρειάζεται απλά η άδεια να παρεμβαινει η αστυνομία όταν χρειάζεται. Και μιλάμε για κάτι που αφορά Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    1. 1) Το αν κωλοβαράει το κοπέλι είναι γιατί του δίνεται η δυνατότητα. Δεν χρειάζεται να υπάρχει άπειρη διάρκεια φοίτησης.

      2) Για τον φοιτητή δεν πληρώνεις μόνο για το πάσο του. Πληρώνεις για τη θέση του στα έδρανα, για τη θέση του στα εργαστήρια, τις κλινικές, τις έρευνες πεδίου και άλλα, ανάλογα την ειδικότητα. Επίσης, έχοντας έναν ενήλικα αιώνιο φοιτητή τον στερείς από το εργατικό δυναμικό της χώρας. Και τέλος, είναι ενάντια στο συμφέρον της χώρας να παράγει περισσότερους επιστήμονες από όσους χρειάζεται και να φεύγουν εκτός. Πρέπει να σπουδάζουν δωρεάν τόσοι όσοι χρειάζονται, οι υπόλοιποι μπορούν να σπουδάζουν επί πληρωμή, σε κολλέγια ή όπου αλλού θέλουν.

    2. Να αλλάξω κανάλι για να μην βλέπω τους μπαχαλακηδες να σπάνε αυτά που έχω ήδη πληρώσει και πρέπει να ξαναπληρώσω ? Μήπως σε έχει πειράξει το πολύ ………πανεπιστήμιο ? Το παιδί που θέλει να κολωβαράει να πάει σε άλλο μέρος να το κάνει εκτός αν μα λες ότι το πανεπιστήμιο είναι μέρος για να το κολωβαράμε ! Εγώ όταν σπούδαζα τό χρόνο μου τον κατανάλωνα να διαβάζω και να γίνω όσο πιο καλός μπορούσα στην ειδικότητα μου, δεν είχα χρόνο να σκεφτώ τι θα κάνουν οι άλλοι, η τι ισχύ θα έχει το πτυχίο τους γιατί ο λόγος που ήμουνα εκεί δέν ήταν για κολωβάρεμα αλλά για να σπουδάσω. Κατηγορείς εμένα ότι είμαι βολεμένος αλλά εσύ είσαι αυτός που μιλάει συνέχεια για δωρεάν τούτο, δωρεάν εκείνο, κάτι που σε κάνει ….τζαμπατζή. Όσο για το θέμα της αστυνομίας κύριε τζαμπατζή τί σε κάνει να νομίζεις ότι εχεις το δικαίωμα η την ικανότητα να προσδιορίσεις πως και με ποιους θα γίνετε η φύλαξη των πανεπιστημίων ? Εγώ προσωπικά επειδή το χρόνο μου ακόμα και τώρα το χρησιμοποιώ για εργασία και καλυτέρευση της ζωής μου δεν μπορώ να διανοηθώ ποιός άνθρωπος με ένα στοιχειώδες I Q ξοδεύει το χρόνο του με για τέτοια θέματα. Να υποθέσω ένας αργόσχολος τζαμπατζής ?

  7. Άραγε εσείς που εκθειαζετε το νομοσχέδιο θεωρείται ηθικό και σωστό να αλλάζουν οι κανόνες και οι όροι εισαγωγής μεσούσης της χρονιάς? Μιας ήδη δυσκολης χρονιάς για τα παιδια που είναι στην 3η λυκείου? Για το ν+2 μην ακουω βλακείες ότι βαραίνουν οικονομικά το κράτος, γελαω! Όλα αυτά είναι μια μπιζνα. Μαζί με τη βάση του 10 να μείνουν έξω καμια 10αρια χιλιάδες φοιτητές και να γίνουν υποψήφιοι για τα κολλεγια και τα φιλαράκια τους. Η παιδεια συνταγματικά οφειλει να είναι δωρεάν και ελευθερη για όλους!! Βασική αρχή της Δημοκρατίας

  8. Εξήγησε μας να καταλάβουμε πως μπορεί το V+ να μην βαραίνει οικονομικά το κράτος και πως όλα αυτά είναι μια μπίζνα ? Τζαμπα μπιζνα δεν υπάρχει ! Λες με τη βάση του 10 θα μείνουν έξω καμία 10ρια χιλιάδες και θα γίνουν υποψήφιοι για τα κολλέγια και τα φιλαράκια τους, άρα ο σκοπός δεν ίνας να σπουδάσεις αλλά να κανείς ταξική πάλη σε στυλ Ζορό η Δον Κιχιωτη ? Να σε πληροφορήσω (και ας στεναχωρεθείς που θα το μάθεις ότι μόνο αριστερές και σοσιαλιστικές κοινωνίες έχουν « δωρεάν « και « ελεύθερη» παιδεία αλλά το δωρεάν είναι πολύ ακριβά πληρωμένο από το λαό που δουλεύει 12 ώρες για να μπορέσει να βγάλει 10 ευρώ μεροκάματο να φάει και δεν πιστεύω να θες να ακούσεις το πόσο ελεύθερη η παιδεία όταν οι καθηγητές είναι μέλη του κόμματος ! Τώρα αν πας αύριο στην Δημοκρατία της Αμερικής και τους πεις ήρθα για την δωρεάν παιδεία σας θα δουν αν έχεις πυρετό και παραμιλάς και θα σου πουν ετοίμασε 30 χιλιάδες το χρόνο και θα σου διδάξουμε και τι σημαίνει αληθινή δημοκρατία ! Την δημοκρατία συντρόφισσα την έχουυμε σκοτώσει στην Ελλάδα με τις αντιλήψεις του Ζάμπας και του δωρεά.

  9. το πανο ειναι για γελια για να μη πω τίποτα αλλο…
    δηλαδή εσείς οι και καλα διαδηλωτές θέλετε
    -πανεπιστήμιο οπως ειναι τωρα με κατστροφες , βρωμα καμια επιτηρηση ενα μπαχαλο το λιγοτερο δηλαδη , μαλιστα!
    -χωρις βασεις εισαγωγη , να μπαινει μαθηματικο αν ειναι δυνατον με 9
    -ο άλλος να είναι εκει μέσα χ χρονια , για ποιο λογο δε μας ειπατε?
    ……..σιγουρα κατι δε παει καλα!

  10. Καλημέρα σας.Όσοι γράφετε στα σχόλια κ μαλώνετε,μάλλον δεν έχετε πάει ποτέ να σπουδάσετε στην 3βάθμια….Στην Κρήτη,οι σχολές δεν έχουν κάποιο θέμα,απλά βλέπεις κάποιες αφίσες κ έδρανα στα προαύλια,με τις φοιτητηκές παρατάξεις,απλά αισθητικό δλδ(που τα καθαρίζουν κάθε χρόνο 1 φορά,στις εκλογές).Στην Αθήνα κ Θεσσαλονίκη είναι πιο πολύ το πρόβλημα αυτό,δλδ με τους π θέλουν να κάνουν φασαρίες.Την »κολεγιακή» αστυνομία,την θεωρώ υπερβολή…..Το ν+2,είναι έτσι κι έτσι,όσο για την τράπεζα θεμάτων,δεν υπάρχει κάτι να πω.Α ναι κ για το οτι θέλουν να μην μπαίνουν φοιτητές,με βαθμό κάτω απο 8,δεν στέκει καθόλου….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook