Χανιά | «Μαύροι Σταυροί»: Θεατρική παράσταση – υπερπαραγωγή με 100 άτομα επί σκηνής για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης

χανιά-μαύροι-σταυροί-θεατρική-παρά-1442986

«Μαύροι σταυροί» είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης που δημιουργήθηκε για την 81η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και θα παρουσιαστεί στα Χανιά την Τετάρτη 18, την Πέμπτη 19 και την Παρασκευή 20 Μαΐου στο Γήπεδο Μουρνιών, με την στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων – Περιφέρειας Κρήτης στις 9 το βράδυ και ελεύθερη είσοδο για όλους.

Το σενάριο έχουν γράψει η Κατερίνα Κανελοπούλου και ο Γιάννης Παναγιωτάκης.

Πρόκειται για μια παράσταση υπερπαραγωγή, η οποία ετοιμάζεται εδώ και πέντε μήνες και στην οποία συμμετέχουν πάνω από 100 άτομα και όπως δήλωσαν το πρωί, δυο εκ των συντελεστών που φιλοξενήθηκαν στο στούντιο του Zarpa Radio 89,6, στην εκπομπή της Άννας Παπακωνσταντίνου και του Γιώργου Κολομπάκη, ο σκηνοθέτης Μιχάλης Μηνάς και ο επιχειρηματίας και ερασιτέχνης ηθοποιός Σταύρος Ζουλάκης, είναι η πιο μεγάλη παραγωγή που έχει υπάρξει ποτέ στην Κρήτη.

«Είναι πραγματικά μια παράσταση μνημόσυνο στην μνήμη των παππούδων μας, αυτών που πολέμησαν στη μάχη της Κρήτης, είναι μια ωδή στον ηρωισμό των υπερασπιστών του νησιού. Όλο αυτό ξεκίνησε από μια ιδέα του αγαπημένου σε όλους μας Σήφη Μαρκάκη. Όλοι όσοι είμαστε, συμμετέχουμε εθελοντικά για να τιμήσουμε τους προγόνους μας», δήλωσε ο Σταύρος Ζουλάκης.

Στο σενάριο της παράστασης περιλαμβάνονται αληθινές ιστορίες – μαρτυρίες

Ο Σταύρος Ζουλάκης στην παράσταση θα υποδυθεί στον καφετζή του μαρτυρικού χωριού Κακόπετρος: «Οι ατάκες και οι διάλογοι που θα ακουστούν είναι αυτά ακριβώς που έχουν διασωθεί από ανθρώπους που πριν μερικά χρόνια ζούσαν και τους είχαν πάρει συνεντεύξεις. Θα δείτε στη σκηνή τον Γερμανό αξιωματικό να εκτελεί με το λούγκερ του ένα παιδί μπροστά στη μητέρα του. Θα δείτε τους Γερμανούς που σκότωσαν τα τέσσερα παιδιά του Δεσποτάκη, η αδερφή των οποίων, η κ. Ολυμπία θα βρίσκεται στην παράσταση».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Μιχάλης Μηνάς, ο οποίος είχε και πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημοφιλή σειρά του Χανιώτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, θα υποδυθεί στους «Μαύρους Σταυρούς» έναν φυλακισμένο στο Κατάστημα Κράτησης της Αγιάς που οδηγείται σε εκτέλεση. Ο κ. Μηνάς μεταξύ άλλων, δήλωσε για την παράσταση:

«Είναι μια ιδιαίτερη παράσταση. Είναι κυριολεκτικά μια υπερπαραγωγή. Θα υπάρχουν χορευτικά μέχρι και άλογα. Θα είναι μια φαντασμαγορική παράσταση. Θα είναι σα να βλέπετε κινηματογράφο πάνω στη σκηνή. Θα έχουμε μέχρι και χορευτικό των Mαορί για να γνωρίσει ο κόσμος ποιοι είναι. Θα δείξουμε και τους δικούς μας τους Κρητίκαρους. Θεωρώ ότι ο τίτλος τα λέει όλα από μόνος του. Ο τίτλος ήταν και το πρώτο πράγμα που με τράβηξε όταν μου πρότειναν να σκηνοθετήσω το έργο. Θεώρησα ότι γνωρίζω το 80% του έργου μόνο από τον τίτλο. Αφού διάβασα και το κείμενο, χωρίς δεύτερη σκέψη, αποφάσισα να λάβω μέρος σε όλο αυτό και να προσφέρω όπως μπορώ. Η ομάδα και οι ηθοποιοί είναι άψογοι, είναι όλοι πάρα πολύ συνεργάσιμοι. Όλοι εργάζονται πολύ γι’ αυτόν τον κοινό σκοπό που έχουμε».

Ο σκηνοθέτης είπε μεταξύ άλλων, πως η παράσταση θα έχει σκληρές σκηνές, λέγοντας:

«Αποφάσισα να δείξω όλα τα εγκλήματα που έγιναν τότε μπροστά στο κοινό. Είναι μια δύσκολη και πολύ συγκινητική παράσταση που ακόμα κι εμείς οι ίδιοι μετά από τόσες πρόβες δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας».

Τέλος, οι κ. Μηνάς και Ζουλάκης απηύθυναν κάλεσμα στο Χανιώτικο κοινό να δουν την παράσταση: «Θέλουμε την στήριξη όλων των Χανιωτών. Είναι κάτι που θα πρέπει να το δουν για να μπορούν στη συνέχεια να μεταφέρουν την ιστορία».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

Γήπεδο Μουρνιών στις 18-19-20 Μαΐου στις 21:00 το βράδυ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Μηνάς
Σενάριο: Κατερίνας Κανελλοπούλου – Γιάννη Παναγιωτάκη
Βοηθοί σκηνοθέτη: (Α’)Γιώργος Καλιτσουνάκης – (Β’)Κωνσταντίνα Γαρμπιδάκη
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιάννης Παναγιωτάκης – Λευτέρης Γαροφαλάκης
Σκηνογράφος: Γεωργία Παναγιωτάκη (Ζωγράφος)
Σκηνικά: Γιάννης Παναγιωτάκης
Βοηθοί: Λευτέρης Γαροφαλάκης – Ματίνα Φραγγεδάκη – Δήμητρα Πενταράκη
Ενδυματολόγος: Κατερίνα Κανελλοπούλου
Μουσική: Tiziano Calabrese
Αφίσα/Graphics: Κων/νος Μουτσόπουλος
Ήχος /φώτα: Μάριος Bεστάκης
Μακιγιάζ: Μαρίνα Κοκολάκη

ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΑ: Μιχάλης Αντικίδης – Αντώνης Αντωνακόπουλος – Μυρτώ Αντωνακοπούλου – Νίκη Αντωνιάδου – Ελένη Βιγλάκη – Αριστέα Γαροφαλάκη – Λευτέρης Γαροφαλάκης – Νίκος Δεσποτάκης – Σταύρος Ζουλάκης – Ελισάβετ Ιωαννικείου – Γιώργος Καλιτσουνάκης – Κατερίνα Κανελλοπούλου – Παύλος Καραγιαννίδης – Παναγιώτης Κατσίρης – Φανή Καφανέλη – Νικήτας Κλαδάς – Λευτέρης Κοκογιαννάκης – Γιώργος Κουκουνάρης – Γεωργία Κούνδουρου-Γιάννης Κρομυδάκης – Χρήστος Κωνσταντουδάκης – Καλλιόπη Λιολάκη – Άννα Μαρία Λουλαδάκη – Αντώνης Λουλαδάκης – Λίτσα Μαραβελάκη – Γεράσιμος Μαρινάκης – Νίκος Μαυριγιαννάκης – Μιχάλης Μηνάς – Αντώνης Μουτσόπουλος – Κων/νος Μουτσόπουλος – Βάσια Μουτσοπούλου – Άννα Μπακοπούλου – Κώστας Μπενιουδάκης – Γαβριήλ Μπολανάκης – Γιάννης Σπηλιανάκης – Γεωργία Στρογγυλάκη – Χριστίνα Φαϊτάκη – Γιάννης Φρατζεσκάκης-Δημήτρης Φωτίου – Ηρώ Χαλκιαδάκη Ιππείς : Νίκος Νιωτάκης – Λευτέρης Μπουλταδάκης

Μαορί: Δημήτρης Κοτζαμπασάκης (Χορογράφος) – Μιχάλης Χουστουλάκης – Βασίλης Γκίκας – Τάσος Σιουμάλας – Σπύρος Ανδρουλάκης – Γιώργος Καλιτσουνάκης – Bjorn Grambow – Δημήτρης Φωτίου
Κρητικοί Χορευτές : Λαογραφικός Όμιλος Χανίων Γιάννη Αγιασμενάκη
Ριζίτες: Παρέα Ριζίτικου τραγουδιού ‘ΤΟ ΜΕΤΕΡΙΖΙ’

Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων – Δήμος Χανίων Αθλητικός Όμιλος «ΜΙΝΩΤΑΥΡΟΣ» Μουρνιών

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook