Χανιά | Μαθητές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης: Καραντίνες, influencing και υπερ-γονείς εκτινάσσουν το άγχος στους εφήβους | Video

χανιά-μαθητές-στα-πρόθυρα-νευρικής-κρ-1687995

Απλές συμβουλές για την διαχείριση του άγχους των υποψηφίων πριν τις πανελλαδικές θα πάρουν όσοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παρακολουθήσουν την εκπαιδευτική ημερίδα, με ομιλήτρια την αναπλ. Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Εφηβικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρο Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), Άρτεμις Κ. Τσίτσικα, που  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Μαΐου, στις 18:15, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων σε συνδιοργάνωση με τη Δομή Επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο, της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και το Δήμο Χανίων συμμετέχουν ως Τοπικοί Διοργανωτές.

Μιλώντας στο ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη, η κα Τσίτσικα έκανε λόγο για απλά βήματα που εφαρμόζοντάς τα ακόμα και τώρα που είμαστε πολύ κοντά στις εξετάσεις, μπορούν τα παιδιά να διαχειριστούν το άγχος τους.  «Αυτό που δεν θέλουμε είναι το παραλυτικό άγχος αυτό που θα έχει επιπτώσεις στην επίδοσή μας» κάνοντας λόγο για ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο που όμως έχει διαφορετική έκφραση σε κάθε παιδί και σε κάθε οικογένεια» σημείωσε.

Περισσότερα ερεθίσματα – περισσότερο άγχος

Όπως σημείωσε, τα σημερινά παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν άλλου τύπου προκλήσεις καθώς μέσω της κοινωνικής δικτύωσης, ανησυχούν για ευρύτερα θέματα, όπως το περιβάλλον, η κλιματική αλλαγή, έχουν άγχος ακόμα και για το εάν θα είναι η τελευταία γενιά πάνω στη γη.

« Σήμερα αυτό που πρωταγωνιστεί στην ζωή των παιδιών έχει να κάνει με την παγκοσμιοποίηση, με την απειλή της ίδιας της γης, της ζωής, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Influencing» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Παράλληλα οι γονείς έχουν φτάσει σε σημείο εξουθένωσης καθώς από το 2008 και μετά αντιμετωπίζουν διαρκώς κρίσεις» ανέφερε. κάνοντας λόγο παράλληλα για μια υπεργονεϊκότητα που τελικά δεν βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν. «Οι γονείς παρεμβαίνουν, πολλές φορές μεταδίδουν στα παιδιά τα δικά τους άγχη και τις δικές τους φιλοδοξίες» σημείωσε, τονίζοντας πως ο γονιός πρέπει να ακούσει ουσιαστικά το παιδί και να το ενθαρρύνει ώστε να αυτενεργεί, να θέτει τους δικούς του στόχους και να προσπαθεί να τους πετύχει.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι είτε σωματικά, ταχυκαρδίες, πονοκέφαλοι, πόνοι στην κοιλιά είτε αφορούν την ψυχική σφαίρα, δηλαδή εκρήξεις θυμού, δυσκολία στον ύπνο, απογοήτευση, παραίτηση, δυσκολία στη διαχείριση του χρόνου.

«Γενικώς χρειάζεται από τους γονείς, η κατάλληλη διάθεση και το κλίμα προκειμένου αυτά τα συμπτώματα να αναστραφούν» ανέφερε, σημειώνοντας πως τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και ηρεμία από το κλίμα που επικρατεί στο σπίτι.» ανέφερε.

Απλά βήματα

Σύμφωνα με την κα Τσίτσικα ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι η ρουτίνα: Η ρουτίνα δημιουργεί μια ασφάλεια και μια αναφορά για τα παιδιά. Ας πούμε το πρωινό γεύμα, η ώρα χαλάρωσης και άλλες σταθερές που μπορούν να βάλουν στο καθημερινό πρόγραμμα.

Η οργάνωση, είναι κάτι που καταπολεμά το άγχος

Η στοχοπροσήλωση, δηλαδή να προσπαθώ για αυτό που θέλω αλλά να έχω και ένα  δεύτερο πλάνο

η χαλάρωση και

η αισιόδοξη ματιά.

Οι επιπτώσεις της πανδημίας

Όπως ανέφερε, η επίπτωση της πανδημίας τόσο στους μαθησιακούς όσο και στους ψυχοκοινωνικούς δείκτες των εφήβων και νέων είναι τεράστια: «Έχει αυξηθεί η διαδικτυακή εξάρτηση, το καταθλιπτικό συναίσθημα, η απόσυρση, μια έκρηξη επιθετικότητας»σημείωσε:

«Η πανδημία είχε επίπτωση και σε αυτή καθεαυτή την μαθησιακή διαδικασία αλλά και επιδεινώθηκαν δείκτες της ψυχοκοινωνικής δραστηριότητας των παιδιών και σίγουρα αύξηση του άγχους που αφορά όχι μόνο τις εξετάσεις αλλά γενικότερα την προοπτική. Η γενιά Ζ, αυτή που γεννήθηκε μετά το 2000 ναι μεν έχει μοναδικές ποιότητες αλλά είναι σε μια αμηχανία και χρειάζεται την δική μας καθοδήγηση.» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Είμαστε χαρούμενοι που μπορούμε να συμμετέχουμε ως διοργανωτές Εκ μέρους της ΙΜΚΑ, η κα Αργυρώ Παρδαλάκη υπεύθυνη δομής «επαγρύπνηση στο διαδίκτυο» σημείωσε πως η εκδήλωση εντάσσεται στο στο Πανελλήνιο Πρόγραμμα: Από το «Α έως το Ω» Μια Ακαδημία για Γονείς (8ος κύκλος), 7η Συνάντηση που πραγματοποιείται από το ΠΜΣ Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.), σε συνεργασία με άλλους φορείς και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).

Για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία έκανε λόγο ο αντιπεριφερειάρχης καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Αντώνης Παπαδεράκης, σημειώνοντας πως «οι εξετάσεις είναι μέσα στη ζωή μας, από λίγο έως πολύ (…) το άγχος των παιδιών εξαρτάται από εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς παράγοντες που αφορούν το σχολικό, το οικογενειακό αλλά και το κοινωνικό περιβάλλον. Στόχος της διάλεξης είναι να εντοπίσουμε αυτούς τους παράγοντες και να δούμε πώς μπορούμε να το αμβλύνουμε»

Κάλεσμα σε γονείς και εκπαιδευτικούς να παρακολουθήσουν την εκδήλωση απηύθυνε η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη: «Το άγχος υπάρχει στον άνθρωπο σε όλες του τις εκφάνσεις, το θέμα είναι κατά πόσο μπορούμε να το ελέγξουμε» σημείωσε, μεταξύ άλλων:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook