Χανιά | Μανώλης Ντουντουλάκης: Γενικόλογος, άνισος και χωρίς όραμα ο προϋπολογισμός του δήμου Πλατανιά

χανιά-μανώλης-ντουντουλάκης-γενικόλ-878627

Για ένα προϋπολογισμό «γενικόλογο, άνισο, χωρίς όραμα που δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη, έκανε λόγο κατά την διάρκεια της εισήγησης του στην σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης του δήμου Πλατανιά κ. Μανώλης Ντουντουλάκης.

Η εισήγηση:

Θέσεις Μείζονος Αντιπολίτευσηςτου Δ. Πλατανιά – Καταψήφιση Προϋπολογισμού του Δήμου

Ο προϋπολογισμός του Δήμου Πλατανιά δυστυχώς είναι γενικόλογος, άνισος χωρίς όραμα και δε δημιουργεί προϋποθέσεις για ανάπτυξη.

Κύριε Δήμαρχε, πολλές φορές σας έχουμε κάνει προτάσεις προκειμένου να αλλάξετε κάποιες κατευθύνσεις, ώστε ο Δήμος να είναι σε καλύτερη κατάσταση. Το μήνυμα που προσπαθήσατε να περάσετε στο Δημότη ότι δεν έχουμε χρήματα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έχει πέσει στο κενό. Οι Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεστε τα θέματα του Δήμου και δεν πείθονται με την απάντηση: «Δεν έχουμε χρήματα» .

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ-ΚΑΤΑΤΜΗΣΕΙΣ ΕΡΓΩΝ-ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ

Οι Δημότες δηλώνουν προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, στα δίκτυα ύδρευσης και άρδευσης, στην αντικατάσταση λαμπτήρων, στην κοπή κλαδιών, σε έργα πρασίνου. Δεν υπάρχει σχέδιο πρασίνου, καλαισθησίας και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και σχεδόν παντού φαίνεται η εγκατάλειψή του.

Επιπροσθέτως, απουσιάζουν:

  • Αναπλάσεις ΠΕΟ και παραλιακής ζώνης.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πεζοδρομίων και σχετικού επαρκούς φωτισμού.
  • Αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών.
  • Πολεοδομήσεις και πράξεις εφαρμογής.
  • Κτίριο για στέγαση υπηρεσιών-επιχειρήσεων-συνεργείων του Δήμου.
  • Έργα αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και προώθησης ήπιων μορφών ενέργειας με κοινωνική συμμετοχή.
  • Έργα που να λαμβάνουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή.
  • Έργα δεντροφυτεύσεων, έργα πρασίνου και καλαισθησίας αστικού περιβάλλοντος.
  • Έργα δημιουργίας συνθηκών επισκεψιμότητας στα Διαμερίσματα της ενδοχώρας.
  • Κυκλοφοριακές συνδέσεις μεταξύ των χωριών του Δήμου μας.
  • Ποδηλατοδρόμοι και οργανωμένες φυσιολατρικές διαδρομές.
  • Κοινωνικές δομές (καλοκαιρινά παιδικά κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, παιδικές κατασκηνώσεις κτλ).
  • Υποδομές στήριξης της επιχειρηματικότητας σε όλο τον παραγωγικό ιστό του Δήμου.

Τα έργα θα έπρεπε να ομαδοποιούνται και να υλοποιούνται είτε με διαγωνισμούς είτε  με δικά μας συνεργεία και όχι να γίνονται με απευθείας αναθέσεις.

Είχαμε την ατυχία να συμβούν αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι βροχοπτώσεις ξεπέρασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ. Πράγματι η αντιμετώπιση ήταν και είναι πολύ δύσκολη, αυτό που φάνηκε ήταν ότι δεν υπήρχε σχέδιο και δεν είχαν ληφθεί μέτρα όλα τα προηγούμενα χρόνια. Θα έπρεπε να υπάρχει σχέδιο για έργα πολιτικής προστασίας-αντιπλημμυρικά, συντηρήσεις γεφυρών-δρόμων, οριοθέτηση ρεμάτων. Υπάρχουν κάποια προβλήματα ακόμα και σήμερα από τις καταστροφές που θα έπρεπε να έχουν λυθεί. Tα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με τους εργολάβους ούτε με τις μισθώσεις μηχανημάτων, μπορούν να αντιμετωπιστούν άμεσα με αυτεπιστασία. Αυτό προϋποθέτει καλύτερη οργάνωση της τεχνικής υπηρεσίας με μηχανολογικό εξοπλισμό. Με τον τρόπο αυτό ο Δημότης ωφελείται διότι η ποιότητα του έργου είναι καλύτερη και η δαπάνη πολύ μικρότερη από τις απευθείας αναθέσεις στους εργολάβους. Ας αναλογιστούμε  πόσα χρήματα θα κέρδιζε ο Δημότης από την αυτεπιστασία και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργούταν. Αναφερόμαστε σε μικροεπεμβάσεις δεν μιλάμε ότι με αυτεπιστασία θα ξαναχτίσουμε τη γέφυρα του Κερίτη, ούτε άλλα μεγάλα έργα που πρέπει να γίνουν, αυτά άλλωστε είναι αρμοδιότητα της περιφέρειας.

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΣΑΡΩΣΗ

Τα χρήματα που δίδεται για τη σάρωση είναι εξαιρετικά πολλά. Θα μπορούσατε να οργανώσετε υπηρεσία σάρωσης στο Δήμο μας με αυτεπιστασία, ώστε να προσφέρετε καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες μας συνολικά, αλλά και να μειώσετε το κόστος από 100 έως 150 χιλιάδες ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Η ανεπαρκής συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού, και η ελλιπής προγραμματισμένη αξιοποίηση του, δημιουργεί τις προϋποθέσεις, δαπάνης μεγάλων ποσών σε μισθώσεις μηχανημάτων, που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα των δημοτών. Αν η υπηρεσία αυτή οργανωνόταν από τον Δήμο με μηχανικό αυτοκινήτων, φανοποιό, υδραυλικό, ηλεκτρολόγο και ενδεικτικά δύο εργάτες γενικών καθηκόντων για την αντιμετώπιση των διαφόρων μικροπροβλημάτων – μικροεπισκευών θα σας κόστιζαν περίπου 100 χιλιάδες ευρώ και θα κερδίζατε άλλες 100 χιλιάδες ευρώ συγκριτικά με τον τρόπο που διαχειρίζεστε σήμερα το ζήτημα της συντήρησης. Ο Δήμος έχει τόσα κτίρια και τόσο μηχανολογικό εξοπλισμό (οχήματα, φωτιστικά, πάρκα, πλατείες κ.λπ.), που ασφαλώς η υπηρεσία αυτή θα είχε τεράστιο όφελος για το δημότη.

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ

Θα πρέπει να συνδεθεί η παραλιακή ζώνη με την ενδοχώρα με κάθετους άξονες, να αντιμετωπιστεί η καθημερινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να γίνονται συντηρήσεις των υποδομών δημοτικής-αγροτικής οδοποιίας ύδρευσης-άρδευσης, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα της ενδοχώρας προς το καλύτερο.

Α.Π.Ε –ΔΡΥΜΟΣ-ΦΟΡΟΣ ΠΑΡΕΠΙΔΗΜΟΥΝΤΩΝ

Τα έσοδα των Α.Π.Ε και Δρυμού πηγαίνουν σε ορισμένα διαμερίσματα και αυτά συμμετέχουν στη γενική κατανομή πόρων.

Αντίθετα τα έσοδα από το φόρο παρεπιδημούντων πηγαίνουν σε όλα τα διαμερίσματα του Δήμου, δεν πηγαίνουν δηλαδή στα διαμερίσματα που τα παράγουν

ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας ανύπαρκτη, θα μπορούσατε τουλάχιστον να την απογράψετε. Παρόλο που σας το επισήμαναν οι ορκωτοί, εσείς το αγνοήσατε. Μήπως εξυπηρετούνται κάποια συμφέροντα και για αυτό  ο δημότης δεν πρέπει να γνωρίσει την περιουσία του Δήμου;

Πρέπει να τεθεί σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ενημερωθούν οι Σύμβουλοι επί αυτού.

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΛΕΜΕ

Απόδοση του αεροδρομίου Μάλεμε στους Δημότες μας κι εφόσον δεν μπορεί να αποδοθεί στο σύνολο του, να μας παραχωρηθούν η μη χρησιμοποιούμενοι χώροι κι εγκαταστάσεις.

Επίσης θα μπορούσε να παραχωρηθεί για 50 ή 100 χρόνια με μία παρόμοια πρόταση.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΙΕΙΑΣ

Σκεφτήκατε και αποφασίσατε να το κρατήσετε κλειστό. Η εγκατάλειψη αυτή δε σας ενοχλεί; Ασυντήρητα αφήσατε και τα εκθέματα και τα κτίρια. Τα εκθέματα που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο, έχουν καταστραφεί. Κύρια πηγή για τη δημιουργία αυτού του μουσείου ήταν τα χρήματα των δημοτών τα οποία φαίνεται ότι δε σέβεστε. Τουλάχιστον το αισθητικό κομμάτι έπρεπε να σας έχει συγκινήσει, διότι η εικόνα που παρουσιάζετε είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πρέπει άμεσα να το φέρουμε σαν θέμα συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο για να μην αιφνιδιαστούμε από το τι μπορεί να προκύψει και βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

ΕΑΛΟ ( ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΛΑΚΚΩΝ-ΟΜΑΛΟΥ)

Ο Δήμος έχει το 28% των μετοχών της εταιρείας. Δε θα έπρεπε να μας έχετε παρουσιάσει έναν απολογισμό  για τη μέχρι τώρα πορεία της;

ΔΙΚΤΥΝΑ

Χρειάζεται πολύ δουλειά ώστε να επαναλειτουργήσει όμως το σημαντικότερο είναι ποιος θα διαχειριστεί τον εξιχρονισμό της εταιρείας αυτής, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 755.506 ευρώ.

Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έφερε αρνητικό πρόσημο στη λειτουργία της.

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Καλό θα ήταν να εντείνουμε τις προσπάθειες προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, καθώς προβλέπεται να δώσει μία ανάσα για την τοπική κοινωνία.

ΦΡΑΓΜΑΤΑ

Είναι επιτακτική ανάγκη, λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών να επισκευαστεί και να λειτουργήσει το φράγμα Βαλσαμιώτη. Όπως επίσης το φράγμα Σεμπρωνιώτη-Ταυρωνίτη θα πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα προκειμένου να αντιμετωπισθεί το σημαντικό έλλειμμα νερού που καταγράφεται σε περιόδους ξηρών ετών.

Δ.Ε.Υ.Α.Β.Α.

Πρέπει να αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα των οσμών. Οι αγορές των υλικών με διαγωνισμό και τήρηση αποθήκης. Ομαδοποίηση των έργων και η υλοποίηση αυτών, κάνοντας διαγωνισμό ή με αυτεπιστασία. Πρέπει οριστικά να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις. Τα χρήματα που μπορεί να επωφεληθεί η επιχείρηση είναι εκατοντάδες χιλιάδες.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Τι προσφέρατε στο δημότη, τι  κάνατε για τη δακοκτονία; Έχασαν οι δημότες μας πάλι τα εισοδήματα τους. Ποια είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων του δημότη μας, ειδικά της ενδοχώρας; Κατά πολύ σημαντικό ποσοστό το ελαιόλαδο. Για αυτό και εμείς, όσον αφορά τη δακοκτονία, κάναμε επανειλημμένα πρόταση, με σκοπό να ληφθεί η σχετική μέριμνα έγκαιρα. Εμείς προτείναμε να δοθούν περισσότερα χρήματα και ακόμα και στην περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα της υπηρεσίας, τότε να ζητηθούν κονδύλια απευθείας από το κράτος και είχαμε τονίσει ότι εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας να απειλήσουμε ευθέως ότι θα αποχωρήσει όλος ο Δήμος από τη δακοκτονία. Για να γίνει βέβαια κάτι τέτοιο χρειάζεται αποφασιστικότητα, τόλμη και ασφαλώς πολλή δουλειά. Δυστυχώς ο αγρότης έχασε για άλλη μια χροιά τη σοδειά του. Αλήθεια πόσα είναι τα εκατομμύρια που χάθηκαν το 2019!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ Ryanair – Fraport

Σας έχουμε τονίσει επανειλημμένως την αναγκαιότητα σύστασης επιτροπής για να διαχειρίζεται με υπευθυνότητα τα θέματα των αεροπορικών εταιριών LowCost.

Πέρυσι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού σας είχα αναφέρει -εγκαίρως- και γνωρίζοντας το τουριστικό προϊόν του τόπου μας:

Ο τουρισμός όπως έχει μετεξελιχτεί σήμερα στην περιοχή μας διατρέχει 3 κίνδυνους:

  1. Από εταιρείες LowCost και ειδικά τη Ryanair η οποία ελέγχει μεγάλο ποσοστό αφίξεων.
  2. Από την Fraport η οποία ελέγχει το αεροδρόμιο (με ότι σημαίνει αυτό σε σύγκριση με το αεροδρόμιο Ηρακλείου, όσον αφορά φόρους – τέλη κ.λπ.)
  3. Από τις Σκανδιναβικές χώρες, καθώς από αυτές εξαρτάται το 50% των αφίξεων μας. Για αυτόν το λόγο τονίζουμε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διεύρυνση της τουριστικής μας αγοράς με τη δυναμική προσέλκυση επισκεπτών από χώρες όπως η Ρωσία, η Κίνα κτλ.

Η αποχώρηση της Rynair, δημιούργησε τεράστια προβλήματα ειδικά στα μικρά καταλύματα, αλλά και σε ξενοδοχεία 4 και 5 αστέρων, τα οποία είχαν κενά δωμάτια στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, ακόμα και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Δεν υπήρχε σωστή επικοινωνία με την Ryanair και οι παράγοντες που συμμετείχαν στις συζητήσεις, από ότι φάνηκε απέτυχαν, διότι δεν ενημέρωναν τους αρμοδίους, προκειμένου να παρθούν άμεσα ορθές αποφάσεις, ώστε να παραμείνει η εταιρεία στα Χανιά.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Όλοι μαζί επαγγελματίες, αντιπεριφέρεια, δήμοι και φορείς μπορούμε να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα από ότι σήμερα.

ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Ο Δήμος έδωσε πάρα πολλά χρήματα για τις ναυαγοσωστικές υπηρεσίες το 2019. Η εταιρεία που είχε πάρει το σχετικό διαγωνισμό εκβίασε (η υπόθεση έφτασε στον εισαγγελέα) και εσείς ως Δημοτική Αρχή, δεν αντιδράσατε ως έπρεπε αντίθετα δώσατε περισσότερα χρήματα από το 2018, θα μπορούσατε να οργανώσετε δική μας ναυαγοσωστική υπηρεσία και έτσι θα πετυχαίνατε και καλύτερες υπηρεσίες στο δημότη και τον επισκέπτη του τόπου μας, θα δημιουργούσατε θέσεις εργασίας και θα εξοικονομούσατε περίπου 70 χιλιάδες ευρώ.

Ο Δήμος Πλατανιά, έχει αναμφισβήτητα μεγάλες προοπτικές. Ο τουρισμός και η γεωργική – κτηνοτροφική παραγωγή προσδίδουν μεγάλη δυναμική, αλλά απαιτείται διαχείριση της καθημερινότητας με δουλειά, υπευθυνότητα και κυρίως με δικαιοσύνη απέναντι σε όλους τους Δημότες μας, χωρίς διαχωρισμούς. Ο τρέχον προϋπολογισμός της Δημοτικής αρχής φανερώνει, βάσει όλων των προαναφερθέντων, την έλλειψη βασικών υποδομών και σχεδίου για το μέλλον. Από την πλευρά μας, σας παρουσιάζουμετις θέσεις μας με επιχειρήματα, χωρίς όμως να μας δίνετε επαρκείς απαντήσεις. Οι Δημότες μας, όμως απαιτούν αυτές τις απαντήσεις και κρίνουν. Η πολιτική διαχείριση της καθημερινότητας που κάνετε δεν αρκεί. Απαιτούνται έργα και όχι λόγια. Οι καιροί απαιτούν ευθύνη και οι προκλήσεις απαιτούν Δήμους με μετρήσιμα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς.

Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με πλήρη συναίσθηση του ρόλου μας, κάνουμε τις παραπάνω προτάσεις διότι έχουμε αγωνία για το μέλλον και την ποιητικότερη ζωή των Δημοτών μας. Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τον προϋπολογισμό του 2020.

Με εκτίμηση,

Ντουντουλάκης Μανώλης

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook