Χανιά | Λόφος Καστέλι: «Αρκετές παρατάξεις είχαν αλλεργία στο να γραφτεί ξεκάθαρα η φράση «εναντιωνόμαστε στην ξενοδοχοποίηση»»

χανιά-λόφος-καστέλι-αρκετές-παρατάξ-961318

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων καταγγέλλουν στον Χανιώτικο λαό την στάση της πλειοψηφίας των δημοτικών παρατάξεων και της δημοτικής αρχής, για την στάση τους στην τελευταία συζήτηση για την αξιοποίηση των κτιρίων του Λόφου Καστελλίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Τόσο, τόσο οι κραυγές υπεράσπισης της επιχειρούμενης επένδυσης,όσο και η πρόταση αξιοποίησης των κτιρίων που αιφνιδιαστικά κατατέθηκε από τον Δήμαρχο είναι μακριά από τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του Χανιώτικου Λαού για κτίρια που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της κοινωνίας και των φοιτητών.

Από την μία πλευρά (παράταξη Παπαδογιάννη και η πλειοψηφία των συμβούλων του Αρχοντάκη) είχαμε αναπαραγωγή των επιχειρημάτων της κυβέρνησης, ότι η επένδυση θα φέρει έσοδα για το πολυτεχνείο (κουβέντα βέβαια για την μειωμένη χρηματοδότηση της ίδιας της κυβέρνησης) και ότι πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα του “ιδιοκτήτη” πολυτεχνείου να κάνει ότι θέλει την ιδιοκτησία του.

Λες και δεν πληρωμένα από τον ελληνικό λαό και παραχωρημένα για τις ανάγκες μόρφωσης των παιδιών του, λες δηλαδή και είναι περιουσία που την γέννησε η πρυτανεία του πολυτεχνείου να την κάνει ότι θέλει.

Από την άλλη πλευρά είχαμε την κατάθεση στο δημοτικό συμβούλιο μιας «πρότασης αξιοποίησης» όπου για επικοινωνιακούς λόγους η δημοτική αρχή (η εισήγηση μας δόθηκε έπειτα της αρχής της συνεδρίασης και έγραφε «Δελτίο τύπου» στην κορυφή της), θέλοντας να αποσβέσει τα αποτελέσματα μιας πολιτικής που η ίδια στηρίζει «με τα μπούνια», πρότεινε την χρήση δημοτικής βιβλιοθήκης στα εν λόγω κτίρια, ζητώντας από την πρυτανεία

να της τα ενοικιάζει με «ανταγωνιστικό» μίσθωμα.

Όσο αφορά την πρόταση της δημοτικής αρχής, παρά τα λεγόμενα και τα γραφόμενα στις δηλώσεις της στα ΜΜΕ, ΠΟΥΘΕΝΑ μέσα στο κείμενο δεν αναφερόταν η εναντίωση στην επιχειρούμενη επένδυση μετατροπής των κτιρίων σε ξενοδοχεία. Αντιθέτως, έκανε ιδιαίτερη μνεία στον «σεβασμό στο αυτοδιοίκητο» του πολυτεχνείου, που αποτελεί την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος: Το δόγμα «νόμος και τάξη», ή αλλιώς τον «σεβασμό στην νομιμότητα» που η δημοτική αρχή επικαλούνταν για το ίδιο θέμα πριν 9 μήνες στο προηγούμενο επεισόδιο του ίδιου σήριαλ. Το απέδειξε άλλωστε στην πράξη με ένα Δημαρχείο κυριολεκτικά «ζωσμένο» στα ΜΑΤ και τις δυνάμεις καταστολής κατά την ώρα της συνεδρίασης.

Οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση αναδείξαμε ότι από την στιγμή που η Κυβέρνηση διατυμπανίζει την πολιτική της βούληση να προχωρήσει άμεσα η επένδυση, το κύριο καθήκον που θα έπρεπε να έχει το δημοτικό συμβούλιο στην παρούσα φάση είναι να πάρει ξεκάθαρη πολιτική θέση εναντίωσης της εμπορευματοποίησης και ξενοδοχοποίησης των κτιρίων. Να συνταχθεί και να συμπαρασταθεί εμπράκτως στον αγώνα των φοιτητικών συλλόγων να εμποδιστεί η υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιοποίηση των κτιρίων προς όφελος της φοιτητικής κοινότητας και του Χανιώτικου Λαού.

Αφού ο δήμαρχος απέσυρε την πρότασή του για συζήτηση σε επόμενη φάση (κάτω από όχι τυχαίες κατά την γνώμη μας πιέσεις περί «προχειρότητας»), η Λαϊκή συσπείρωση επέμεινε στην λήψη έστω μιας ξεκάθαρης πολιτικής απόφασης με το παραπάνω περιεχόμενο. Στην προσπάθειά μας αυτή, αρκετές παρατάξεις και σύμβουλοι είχαν κυριολεκτικά αλλεργία στο να γραφτεί ξεκάθαρα η λέξη «εναντιωνόμαστε στην ξενοδοχοποίηση». Αντί αυτού τελικά, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία η πρόταση του προέδρου Κου Δαμιανάκη (υπερψήφισαν οι παρατάξεις Σημαντηράκη, Αρχοντάκη, Βάμβουκα, Δαμιανάκη, Σαρρή), πρόταση που αποτελούνταν από ένα άοσμο και γενικόλογο «να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας», χωρίς καμία αναφορά στην επιχειρούμενη και προωθούμενη επένδυση, και χωρίς καμία αναφορά στις ευθύνες κυβέρνησης και πρυτανείας του πολυτεχνείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αρκετοί σύμβουλοι που τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης τελικά υπερψήφισαν την «άοσμη» αυτή πρόταση περί διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα, αφού δεν απειλεί στην ουσία της την επένδυση.

Τελικά, η απόφαση αυτή αποτελεί βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης και της πρυτανικής αρχής, αφού ούτε αναδεικνύει την πολιτική τους ευθύνη, ούτε καλεί το οργανωμένο κίνημα των Χανίων να ανατρέψει την εξέλιξη αυτή, ούτε εναντιώνεται στο «δικαίωμα» του «ιδιοκτήτη» πολυτεχνείου να ξεπουλά την περιουσία του για ένα πινάκιο φακής. Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι εμπορευματοποιημένοι χώροι που έχουν γενικόλογα «δημόσιο» χαρακτήρα (δες συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα – ΣΔΙΤ, λειτουργία των πανεπιστημίων με

ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και σύνδεσή τους με εταιρίες κλπ).

Οι εξελίξεις με το ξεπούλημα των κτιρίων της V Μεραρχίας αναδεικνύουν ότι το ξεπούλημα της δημόσιας και ελεύθερης γης και περιουσίας αποτελούν την πυξίδα της πολιτικής που ακολουθείται τόσο από την κεντρική, όσο και από την τοπική διοίκηση της περιοχής μας. Τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας γίνεται όλο και περισσότερο «επενδυτικό φιλέτο» με αποτέλεσμα κάθε σπιθαμή ελεύθερης γης να εμπορευματοποιείται και το μόνο κριτήριο της αξιοποίησής της να είναι η κερδοφορία που αυτή μπορεί να φέρει.

Η πολιτική «ντρίπλα» του Δημάρχου με την πρόταση αξιοποίησης που κατέθεσε για τα κτίρια της V Μεραρχίας δεν μας εκπλήσσει. Μας έχει συνηθίσει να λέει άλλα και με την στάση του να προωθεί τελικά την κυβερνητική πολιτική. Άλλωστε είναι πρόσφατο το παράδειγμα με την συζήτηση για το 5* ξενοδοχείο στην Παρηγοριά: Ενώ είχε ήδη εισηγηθεί θετικά για την γνωμοδότηση για το ξενοδοχείο στην επιτροπή ποιότητας ζωής και καλούσε σε υπερψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, έπειτα από την ανάδειξη του θέματος από την λαϊκή Συσπείρωση ανέβαλλε την συζήτηση σε επόμενο Δ.Σ. Και η συνέχεια; Στην επόμενη συνεδρίαση

-στο τέλος της- εξέφρασε μεν την “εναντίωσή” του στην ομιλία του, έχοντας εξασφαλίσει όμως την πλειοψηφία της δημοτικής του παράταξης να το ψηφίσει, γνωμοδοτώντας τελικά θετικά το δημοτικό συμβούλιο στην μετατροπή άλλου ενός ελεύθερου χώρου ιδιαίτερου φυσικού κάλλους (κατά το υπό εκπόνηση ΓΠΣ) σε άλλο ένα τουριστικό μεγαθήριο.

Η στάση της σημερινής δημοτική αρχής δεν μας εκπλήσσει γιατί δεν πρωτοτυπεί. Συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων δημοτικών αρχών αφού όλοι μαζί και τα κόμματα που τους στήριξαν, δέχτηκαν την «ανταποδοτικότητα» και την λειτουργία των δήμων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Γι`αυτό και «σέβονται» το αυτοδιοίκητο του Πολυτεχνείου και ζητούν και από τους Χανιώτες να το σεβαστούμε: Γιατί το «αυτοδιοίκητο» του πολυτεχνείου και το «αυτοδιοίκητο» της τοπικής διοίκησης αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής: αυτής του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, του να βάζουν ξανά τα λαϊκά στρώματα βαθιά το

χέρι για την κάλυψη χρυσοπληρωμένων αναγκών . Για να μπορεί ελεύθερα το κεντρικό κράτος να περικόπτει χρηματοδότηση προς τους δήμους και τα πανεπιστήμια και να μπορεί απρόσκοπτα να ξοδεύει 4δις ευρώ το χρόνο στις ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και να επιδοτεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτά γίνονταν και επί ΠΑΣΟΚ, και επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, και επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και τώρα επί ΝΔ. Και τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τελικά υπερασπίζονται και οι τοπικοί εκφραστές τους στην τοπική διοίκηση Από την μεριά μας καλούμε τους οργανωμένους φορείς του Λαϊκού κινήματος της πόλης μας να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους.

Να διεκδικήσουν τη πολιτική καταδίκη της κυβέρνησης και των τοπικών δεκανικιών της και να αντιπαλέψουν τόσο την εμπορευματοποίηση της Γής και της Λαϊκής περιουσίας, όσο και την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων. Να δοθούν τα κτίρια αυτά αποκλειστικά για την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων της περιοχής μας, για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών τους των φοιτητών. Χωρίς καμία εμπορευματική και επιχειρηματική αξιοποίηση, με κρατική χρηματοδότηση να ξεκινήσουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής τους.»

zarpanews.gr

5 thoughts on “Χανιά | Λόφος Καστέλι: «Αρκετές παρατάξεις είχαν αλλεργία στο να γραφτεί ξεκάθαρα η φράση «εναντιωνόμαστε στην ξενοδοχοποίηση»»

  1. ελεος πια! μας εχετε πρήξει μ αυτό το θεμα. Ο κορωνοιος μας έχει διαλύσει το εχετε καταλαβει; Σημερα ειχε 13 κρουσματα ηρακλειο, η γαλλια χτες 10.000 δεν ξερουμε τι θα γινει με τα σχολεια κ το φθινοπωρο, οι τουρκοι ειναι ετοιμοι να μπουκαρουν η ανεργια βαραει κοκκινο κι εσείς καθε μερα Ροζα νερα και ανταλλαγη πυρών και επιστολών απτον καθε αργόσχολο που δεν εχει νοημα στη ζωη του παρα να κανει καταληψεις ακομη κ στο δημαρχειο! Μπορει να ειστε τοπικο σαιτ αλλα σας διαβεβαιω δεν ειναι αυτο το φλεγον θεμα αυτη τη στιγμη αλλά η οικονομικη μας κατασταση που το χειμωνα θα φανεί πολυ έντονα καθώς θα φάμε τα απόνερα απτο χτυπημα του κορωνοιου. Σταματήστε πια μ αυτό το θεμα ειναι αστειο!

    1. Αστείο είναι να μην σε απασχολεί το ζήτημα εκκένωσης μιας ομάδας που είναι από τις λίγες πολιτικές ομάδες που δρουν ακόμα ενάντια στην οικονομική εξαθλίωση που σωστά περιγράφεις.

    2. Αστείος είσαι εσύ που οι ανησυχίες σου καθορίζονται από τον ΣΚΑΊ και τον ΑΝΤ1.
      Σε έχουν φοβίσει για πράματα που δεν σε επηρεάζουν ενώ σου τρώνε την ζωή, καταργούν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα, γεμίζουν με κάμερες και αστυνομία τις γειτονιές μας, δέρνουν και τρομοκρατούν κάθε έναν που δεν είναι του γούστου τους και συνεχίζουν να επιβάλλουν την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού…Κι εσύ ανησυχείς για το αν θα μπουν οι Τούρκοι μέσα να σου πάρουν το σπίτι….πάρε και 10 δισ. € να πληρώνουν μέχρι και τα εγγόνια σου σε εξοπλισμούς για να χειροκροτάς από κάτω.

  2. Η θλιβερή συγχορδία των προθύμων ξεπουλητάδων, συμπολιτευόμενων και «αντιπολιτευόμενων», είναι τόσο χιλιακουσμένη όσο κι η άλλη, των «επαναστατών» χωρίς αιτία. Μόνο έναν λόγο για τη Ρόζα Νέρα, ως πάλαι ποτέ κύτταρο πολιτισμού δεν ακούσαμε, όσοι είχαμε τη γαϊδουρινή υπομονή να παρακολουθήσουμε εκείνο το δημοτικό συμβούλιο, που με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο αποτύπωσε την παρακμή της κοινωνίας μας. Φευ, το Μαύρο Ρόδο ξεράθηκε στη χανιώτικη έρημο. Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου έχει πλέον και αυτοδιοικητική βούλα!

  3. Πολύ ασχοληθήκαμε με τη ρόζα νέρα. Ο κάθε καραγκιόζης υποστηρίζει την κατάληψη των άπλυτων. Ας τους πάρουν στα σπίτια τους να τους ταίζουν οι ψευτοκουλτουριάρηδες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook