Λόφος Καστέλι: Οχι σε ξενοδοχείο, ναι στην πρόταση του Δήμου λένε οι αρχιτέκτονες

Κατά της ξενοδοχοποίησης και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τάσσεται ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, αναφορικά με τον πρώην κτίριο της 5ης Μεραρχίας που βρίσκεται στο λόφο Καστέλι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, σε συνέχεια της από 19-6-2017 ανακοίνωσής του για το ζήτημα της αξιοποίησης του ακινήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι (μνημειακό σύνολο κτιρίων και ελεύθερου χώρου στον ιστορικό πυρήνα της παλιάς πόλης) και τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις επισημαίνει τα εξής:

Το κτίριο της V Μεραρχίας έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο και αποτελεί τοπόσημο της πόλης των Χανίων, κτίσμα με αξιόλογα αρχιτεκτονικά, τυπολογικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά, δείγμα αρχιτεκτονικής της ειδικής αυτής κατηγορίας Δημοσίων Κτιρίων – Διοικητηρίων. Βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Καστέλι, που σώζει πολυάριθμα στρώματα παλαιότερων πολιτισμών, έχοντας πάντα, λόγω της θέσης του, μία καίρια χρήση και χαρακτήρα για την πόλη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, στην από 9-9-2020 συνεδρίασή του, μετά το τέλος της κατάληψης, τάχθηκε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της χρήσης των κτιρίων στο λόφο Καστέλι και κατά της επικείμενης μετατροπής τους σε πολυτελή ξενοδοχειακή μονάδα, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση ενοικίασης σε ιδιωτική εταιρεία. Η απόφαση αυτή του ΔΣ μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους. Θεωρούμε επίσης ότι η πρόταση του Δημάρχου να στεγαστεί εκεί η σύγχρονη πολυχρηστική Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρόταση που πρέπει να αξιολογηθεί σε σχέση με όλες τις παραμέτρους και τις ανάγκες που πρέπει να καλύψει.

Προσδοκούμε ότι τελικά θα υπάρξει συνεννόηση της Δημοτικής αρχής με τη διοίκηση του Πολυτεχνείου Κρήτης, ώστε να προκύψει λύση κοινής αποδοχής, δίχως μεγάλη καθυστέρηση που θα βλάψει το μνημείο, αντίθετη στη λογική της αδιέξοδης τουριστικοποίησης, αλλά αντάξια της ιστορίας και των αναγκών της πόλης (σημερινών και μελλοντικών), καθώς και του ρόλου ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων θα υποστηρίξει ενεργά τη δημιουργία ενός κτιριακού συγκροτήματος με δημόσιο χαρακτήρα, που θα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη και θα διαθέτει μία δημόσια πλατεία με ελεύθερη πρόσβαση στους δημότες και τους επισκέπτες.

6 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι λες βρε παιδί μου!!! Οι “αρχιτεκτονες” ας τα αρπάξουν από τα rbnb που ανακαινιζουν κ να αφήσουν το πολυτεχνείο να βγάλει κανα φραγκο μηπως κ μπορέσει ο φοιτητής να ανταποκριθεί στα 500ρικα .

 2. Για γέλια και για κλάμματα το όλον!! Ή μάλλον ποιός κοροϊδεύει ποιόν όταν ο Οβριός τέσσερα χρόνια τώρα…το’χει ήδη κλεισμένο για Ξενοδόχα..with lyxury suites! Όπως τόσοι και τόσοι εδώ..δηλωμένοι και αδήλωτοι (!) κάνουν το αυτό!!

 3. Δε μπορώ να το χωνέψω… τόσο σουξέ το «υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς»;

  Τελικά με έπεισε, δε γίνεται να κάνουν όλοι αυτοί λάθος…θα προσχωρήσω…
  Ηδη νοιώθω το βάϊμπ…είμαστε κύτταρα… πολλαπλασιαζόμαστε ανεξέλεγκτα… θα καταλύσουμε τον κόσμο!!!!

  Στην «απλώστρα των Χανίων» θα ξανακρεμάσουμε γιγαντοπανώ να μας καμαρώνουν τα τουριστριάκια να λένε γουάτ ιζ δις???!!!
  Ε δε θα γράφει κανα ΡΟΖΑ ΝΕΡΑ—ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΛΑ—-ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ—-ΤΑ ΜΥΑΛΑ ΜΟΥ ΑΕΡΑ
  αλλα κάτι σαν…
  ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ—-ΠΛΗΡΩΝΕ ΝΑ ΤΟ ΚΟΙΤΑΣ—-ΚΙ ΑΝ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΘΑ ΑΝΤΕΞΕΙ—Η ΡΟΖΑΝΕΡΑ ΝΑ ΜΕ ΧΕΣ…

  Αρτέμης-υπερτοπικό κύτταρο αναφοράς

  χαχαχαχαχαχαααα….

 4. Αναρωτιέμαι μήπως έπρεπε τα παιδιά να τα αφήσουμε να συνεχίσουν την κατάληψή τους ή να το έχει ο ιδιοκτήτης του, όποιος και να είναι αυτός και να το διαχειρίζεται όπως νομίζει αυτός προς το συμφέρον του???? Από πότε ο ιδιοκτήτης πρέπει να παίρνει την άδεια κάποιου άλλου πως θα αξιοποιήσει ή πως θα διαθέσει το ακίνητό του? Επειδή όλοι ξέρουμε την οικονομική στενότητα των ΑΕΙ η αξιοποίηση του τουριστικά με σεβασμό στην ιστορικότητα του κτηρίου και του γύρω χώρου θα έχει ένα σοβαρό έσοδο για τον ιδιοκτήτη του χωρίς να ζητιανεύει λεφτά να το αναστηλώσει(γιατί είναι σε άθλια κατάσταση) και χωρίς κανένα κόστος για αυτόν και το κράτος.

 5. καλο θα ηταν όλοι οι αριστεροι να καταλαβουν πω ένα ξενοδοχείο με εστιατόρια καφέ κ ότι αλλο φτιαχτει θα δωσει θεση εργασιας σε 200 ατομα τουλαχιστον. Η ανεκδιήγητη προταση περι βιβλιοθηκης, λες κι ειμαστε στην Αλεξάνδρια το 1000 μετά Χριστό ακούγεται αστεία αν μη τι αλλο. Ποιος θα πληρώνει το νοικι το ρεύμα και ποιος θα πηγαινει στη βιβλιοθηκη στην εποχή του ίντερνετ;;; ένα ξενοδοχείο κόσμημα είναι η καλύτερη επιλογή αλλά οι αριστεροί παραμένουν απαρχαιωμένοι και ξεπερασμενοι οπως κι η ιδεολογία τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ