Χανιά | Λειτουργία στην Κίσαμο για τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό | Photos

χανιά-λειτουργία-στην-κίσαμο-για-τον-ό-793657

«H Κίσαμος εόρτασε τον εκλεκτό γόνο της»

Τελέστηκε η λειτουργεία για τον Όσιο Νικηφόρο το Λεπρό στην Ιερά Μητρόπολη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Κίσαμο, με την Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου να ανακοινώνει:

«Χαίρεται και επαγάλλεται η Εκκλησία της Κισάμου καθώς ο μεγάλος και οικουμενικός Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός, την μνήμη του Οποίου εόρτασε σύμπασα η Ορθοδοξία, έλκει την καταγωγή Του από τα μυρωμένα χώματα της, εκ του χωρίου Συρικαρίου Κισάμου.

Εις την γενέτειρα Του, το όμορφο Συρικάρι, ανεγέρθηκε Ι. Προσκυνηματικός Ναός, αφιερωμένος εις την μνήμη Του, τα θυρανοίξια του οποίου τέλεσε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τον παρελθόντα Οκτώβριο. Οι έντονα δυσμενείς καιρικές συνθήκες των ημερών δεν επέτρεψαν τον εορτασμό εις τον Ναό αυτό, εορτάστηκε όμως σεμνοπρεπώς και ιεροπρεπώς εις τον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κισάμου, όπου φυλάσσεται Ιερό Λείψανο Του και τελείται κάθε Δευτέρα Ι. Παράκλησης, ως  και εις τον Ι. Προσκυνηματικό Ναό στο Συρικάρι.

Του Εσπερινού χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, της δε πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, συλλειτουργούντων του  Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου, με την συμμετοχή του Αρχιγραμματέως της Ι. Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Παν. Αρχιμανδρίτου κ. Προδρόμου (Ξενάκη), Πρωτοσυγκέλλων, Ηγουμένων, ως και Κληρικών εξ΄ όλης της Κρήτης. Παρά το δριμύ ψύχος και την έντονη βροχόπτωση των ημερών εις το εόρτιο διήμερο συμμετείχαν Μοναστικές Αδελφότητες, Κληρικοί ως και πλήθος προσκυνητών από όλη την Μεγαλόνησο.

Δεκάδες δε, εκατοντάδες άλλοι προσκυνητές που είχαν προγραμματίσει την συμμετοχή των δεν υλοποίησαν το προσκύνημα, λόγω της μεγάλης δυσκολίας του καιρού. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος με λόγο μεστό και ζείδωρο αναφέρθηκε εις την ιερά μορφή του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, τον Οποίο ονόμασε: «Άνθρωπο της χάριτος και του ελέους του Θεού».

«Ο Όσιος Νικηφόρος ο λεπρός, σημείωσε ο εκλεκτός ομιλητής, αποδέχθηκε τον σταυρό του, τον οποίο δια της προσευχής τον μεταμόρφωσε σε πηγή χάριτος και ευλογίας. Νίκησε τον εξορθολογισμό δια της ασκήσεως και της αγάπης του εις τον Χριστό, εξορθολογισμό που στους καιρούς μας έχει εγκλωβίσει όχι μόνον την κοινωνία μας, αλλά την Ευρώπη στο σύνολο της», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέας, καλώντας το πολυπληθές εκκλησίασμα να μιμηθεί το παράδειγμα Του.

Ακολούθως ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος ευχαρίστησε τους Σεβ. αγίους Αρχιερείς οι οποίοι «παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες λάμπρυναν την ημέρα και μετείχαν της εορτής», ως και όλους τους μετέχοντες του εορτίου διημέρου, σημειώνοντας: «Ο Άγιος Νικηφόρος αποδεικνύει περίτρανα ότι η απάντηση στις αγωνίες, τις δοκιμασίες, τους πόνους και θλίψεις της ζωής δεν είναι η φυγή, η εγκατάλειψη και η απογοήτευση, αλλά ο έμπονος πνευματικός αγώνας, η καρτερία και η υπομονή, αρετές που  έλκουν την χάρη του Θεού, γεννούν την αγιότητα και την εν Χριστώ ελευθερία», ευχαριστώντας όσους συμβάλλουν (επωνύμους και ανωνύμους)  εις την ολοκλήρωση των εργασιών του περιβάλλοντος χώρου του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου, δια να ετοιμαστεί δια τα εγκαίνια του.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook