Χανιά | Λαμπρό μέλλον για τους ελαιοπαραγωγούς υπόσχεται η Terra Creta με την Ακαδημία Ελιάς στο Κολυμπάρι | Video + Photos

χανιά-λαμπρό-μέλλον-για-τους-ελαιοπαρ-1646145

Στα Χανιά ιδρύεται η πρώτη Ακαδημία Ελιάς της χώρας, από την εταιρεία Terra Creta – Μέλισσα Κίκιζας ΑΒΕΕ. Πρόκειται για μια σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη των γνώσεων των ελαιοπαραγωγών και κατ’ επέκταση στην βελτίωση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι παραγωγοί ελιάς θα αποκομίζουν ιδιαίτερα οφέλη, όπως γνώσεις για την καλλιέργεια της ελιάς με την βοήθεια εξειδικευμένου προσωπικού όσο και οικονομικά. Οι παραγωγοί που θα χρησιμοποιούν σωστές πρακτικές και που έχουν υψηλής ποιότητας προϊόν θα επιβραβεύονται με μπόνους. Στόχος επίσης της Terra Creta είναι κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από την σοδειά του παραγωγού, να υπάρχει μια σταθερή οικονομική βάση.

Η παρουσίαση της ίδρυσης της Ακαδημίας Ελιάς Terra Creta πραγματοποιήθηκε το πρωί στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κολυμπάρι, παρουσία του Διευθύνοντος Συμβούλου της Terra Creta και της Μέλισσα Κίκιζας Αλέξανδρου Κίκιζα, του διευθύνοντος συμβούλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ου υπεύθυνου του εργοστασίου Κρήτης της Melissa Φώτη Σουσαλή.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της «Terra Creta – Μέλισσα Κίκιζας» Αλέξανδρος Κίκιζας αναφερόμενος στην ίδρυση της Ακαδημίας Ελιάς δήλωσε πως «Είναι μια σημαντική ημέρα για την Terra Creta και για την καλλιέργεια της ελιάς. Το ελαιόλαδο είναι ένα εθνικό προϊόν και εκτιμούμε ότι μέσω της εκπαίδευσης των αγροτών θα έρθουμε να δώσουμε σε αυτόν τον πραγματικό θησαυρό που υπάρχει στην χώρα μας προστιθέμενη αξία».

Η Terra Creta εξάγει ελαιόλαδο σε περισσότερες από 43 χώρες σε όλο τον κόσμο «Το 97% του τζίρου της Terra Creta αφορά τις εξαγωγές και σίγουρα στόχος μας είναι να αναπτύξουμε κι άλλο αυτή την δραστηριότητα», τόνισε ο κ. Κίκιζας.

Στο μεταξύ, ο υπεύθυνος του εργοστασίου Κρήτης της Melissa Κίκιζας – Terra Creta Φώτης Σουσαλής είπε πως «δημιουργούμε μια υποστήριξη στους παραγωγούς που θα έχουν σεμιναριακή υποστήριξη από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, θα παρακολουθούν σεμινάρια σε πολύ συγκεκριμένες καλλιεργητικές φροντίδες που πρέπει να τηρούν, θα έχουν συμβουλευτική υποστήριξη από γεωπόνους στα χωράφια τους στην πράξη για τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν τον χρόνο, θα έχουν επίσης συστήματα ευφυούς γεωργίας, τα οποία θα τους βοηθούν, έτσι ώστε να λαμβάνουν τις σωστές αποφάσεις καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς».

Ο κ. Σουσαλής επισήμανε ακόμη, ότι στόχος της Ακαδημίας Ελιάς εκτός από τις γνώσεις είναι και η οικονομική συνεργασία των παραγωγών με την Terra Creta «όταν εξάγεις ένα καλό τυποποιημένο προϊόν, περιμένεις και μια καλύτερη τιμή. Και αυτά είναι πράγματα που θα μπορέσει να προσφέρει η Terra Creta».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Παναγιώτης Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο πως ο γεωργικός οργανισμός θα συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του. Ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε πως στα Χανιά βρίσκεται η μεγαλύτερη ομάδα ερευνητών του οργανισμού.

«Εμείς με την Terra Creta έχουμε μια μακρόχρονη συνεργασία που ξεκινάει από τα ερευνητικά έργα. Η Ακαδημία είναι ένα νεότερο, πολύ ουσιώδες βήμα σε όλη την Ελλάδα. Το ελαιόλαδο είναι συνυφασμένο με την ύπαρξη του ελληνισμού. Είναι προφανές ότι υπάρχει μεγάλο μέλλον για τους ελαιοπαραγωγούς. Πρέπει να φτιάξουμε αυτό που λέμε μπράντες, ονόματα, να είναι οργανοληπτικά σωστά, γεύσεις του ελαιολάδου προσαρμοσμένες στις ανάγκες των ανθρώπων που θα τα στείλουμε , εξωστρέφεια και συνδεόμενα με τον τουρισμό. Αυτό θέλει δουλειά. Με την Ακαδημία, θα συνδεόμαστε με τους παραγωγούς, για να τους περνάμε την νέα γνώση. Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει την μεγαλύτερη ομάδα ερευνητών στην Ελλάδα και μάλιστα αυτοί είναι εδώ στα Χανιά κι αυτό είναι ένα μεγάλο προνόμιο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Οι παραγωγοί θα πρέπει να μπουν με έναν συντονισμένο τρόπο σε όλες τις καλλιεργητικές πρακτικές και πριν την ελαιοσυλλογή και μετά μέχρι να έρθουν στα ελαιοτριβεία αλλά και τα ελαιοτριβεία θα πρέπει να είναι αυτά τα οποία θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η ελαιοποίηση.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο αντιδήμαρχος Πλατανιά Γιώργος Καλαϊτζάκης και ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης.

Ο κ. Χατζηνικολάου δήλωσε πως στην Κρήτη βρίσκονται 13 πιστοποιημένα είδη ελιάς, γεγονός που γεννά αισιοδοξία για το μέλλον της καλλιέργειας στην χώρα και την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Στόχοι της Ακαδημίας Ελιάς μεταξύ άλλων είναι η ανάπτυξη όλων των κατάλληλων ψηφιακών εργαλείων Ευφυούς Γεωργίας, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου με επίκεντρο τη βιώσιμη διαχείριση.

Η Ακαδημία Ελιάς παρέχει στα μέλη της, στους παραγωγούς σεμινάρια καλών πρακτικών που αναφέρονται σε όλα τα στάδια καλλιέργειας της ελιάς τόσο από αναγνωρισμένους επιστήμονές του Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς Χανίων ΕΛΓΟ Δήμητρα.

Ολοκληρωμένη ψηφιακή παρακολούθηση της καλλιέργειας μέσω συστήματος Ευφυούς Γεωργίας και συστήματος γεωργικών προειδοποιήσεων.

Ελάχιστη εγγυημένη τιμή για τις περιόδους που παρατηρούνται μη βιώσιμες τιμές ελαιόλαδου.

Υπογραφή συμβολαίου με τη Μέλισσα Κίκιζας διασφαλίζοντας την πρόσφατη ανακοινωθείσα έκπτωση φόρου για τους παραγωγούς.

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια της ακαδημίας καλύπτουν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για την παραγωγή ποιοτικού προϊόντος όπως κλάδεμα, θρέψη, φυτοπροστασία, αντιμετώπιση ζιζανίων, άρδευση, διαχείριση εδάφους, οικονομική διαχείριση καλλιέργειας, μέσα ατομικής προστασίας κ.α.

Επίσης, θα διενεργούνται επιτόπιες επισκέψεις από ομάδα γεωπόνων για πρακτική άσκηση και εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη.

Τέλος, με τη χρήση του συστήματος Ευφυούς Γεωργίας ο παραγωγός θα έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες μετρήσεις κλιματικών παραγόντων και την χρήση μοντέλων για την λήψη των κατάλληλων αποφάσεων σε κάθε στάδιο της καλλιέργειας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook