Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση: Να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του Φρουρίου Ιτζεδίν

χανιά-λαϊκή-συσπείρωση-να-συζητηθεί-σ-471275

Να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, και ταυτόχρονα να κινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού για να παραχωρηθεί το φρούριο Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων, καλεί με ανακοίνωση της τον δήμαρχο Χανίων η Λαϊκή Συσπείρωση.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης μεταξύ άλλων ότι «στον ιστορικό αυτό τόπο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία συντήρησης, η αλμύρα της θάλασσας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση του μνημείου και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη έχουν επιφέρει σοβαρές φθορές δεδομένο που καθιστά άμεσα αναγκαίες τις εργασίες αποκατάστασης»

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Έπειτα από αλλεπάλληλες, χρόνια τώρα παρεμβάσεις του ΚΚΕ και των εκλεγμένων της Λαϊκής Συσπείρωσης, το ζήτημα της αναστήλωσης  και αξιοποίησης του Φρουρίου Ιτζεδίν επανήλθε στην επικαιρότητα. Στην πρόσφατη ερώτηση του ΚΚΕ στη βουλή, η υπουργός πολιτισμού δεσμεύτηκε ότι θα δώσει λύση αν της ζητηθεί από κάποιο τοπικό φορέα. Ταυτόχρονα η Κα Μενδώνη ξεκαθάρισε το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Η απάντηση της Κας Μενδώνη στο ιδιοκτησιακό ζήτημα που είχε προκύψει, και που ήταν ένα βασικό εμπόδιο λόγω του οποίου δεν προχωρούσαν οι συζητήσεις αξιοποίησής του, ήταν ότι.. δεν υφίσταται θέμα παραχώρησης του Μνημείου στο Υπερταμείο.

Υπενθυμίζουμε ότι στον ιστορικό αυτό τόπο, δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία συντήρησης, η αλμύρα της θάλασσας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση του μνημείου και τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη έχουν επιφέρει σοβαρές φθορές δεδομένο που καθιστά άμεσα αναγκαίες τις εργασίες αποκατάστασης. Η ίδια η υπουργός παραδέχτηκε αυτή την κατάσταση λέγοντας ότι έχει δεχτεί εισήγηση κατεδάφισης τμήματος του φρουρίου λόγω επικινδυνότητας.

Τέθηκε επίσης το θέμα για παραχώρησή του μνημείου σε τοπικό φορέα και σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την αναστήλωση του. Επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος και οι απαραίτητες ενέργειες να γίνουν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες εργασίες αποκατάστασης.

Καλούμε τον Δήμαρχο Χανίων να φέρει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση, και ταυτόχρονα να κινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες με το Υπουργείο Πολιτισμού για να παραχωρηθεί το φρούριο Ιτζεδίν στον Δήμο Χανίων, και να προχωρήσει άμεσα η συντήρηση και αναστύλωσή του. Έτσι ώστε να μπορεί επιτέλους το μνημείο να γίνει επισκέψιμο από τα παιδιά μας, από τα εγγόνια μας, από τους κατοίκους, από όλη την Ελλάδα, από τουρίστες του εξωτερικού, μιας και είναι συνδεδεμένο με ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας αυτού του τόπου, και από τα πιο σημαντικά ιστορικά – πολιτιστικά μνημεία αυτής της περιοχής, συνολικά της πατρίδας μας. Για να μπορεί ο χώρος αυτός να αξιοποιείται από τον Χανιώτικο Λαό και τους μαζικούς του φορείς για μια σειρά δραστηριότητες πολιτιστικού και άλλου περιεχομένου.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χανίων

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Χανίων

Βουρλάκης Νικόλαος,

Λουτσέτης Χαράλαμπος

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook