Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πλατανιά: Δημοτική Αρχή και Αξιωματική Αντιπολίτευση μαζί στη λογική για τα βοσκοτόπια

χανιά-λαϊκή-συσπείρωση-δήμου-πλατανι-1156095

Σε καταγγελία της Δημοτικής Αρχής Πλατανιά και της Μείζονος Αντιπολίτευσης, αναφορικά με την διαδικασία διπλής εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης με την εποινικίαση των δημοτικών βοσκοτόπων, προχωρεί με ανακοίνωση της η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης:

Η ανακοίνωση:

Με κοινή τους απόφαση για μια ακόμα χρονιά προχωρούν σε διαδικασία διπλής εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης με την εποινικίαση των δημοτικών βοσκοτόπων.

Στις 6 Μαΐου 2021 συνεδρίασε, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Δημοτικό Συμβούλιο Πλατανιά με μοναδικό θέμα συζήτησης: «Εκμίσθωση αγροτεμαχίων Δήμου Πλατανιά». Η εισήγηση πρότεινε την εποινικίαση των δημοτικών βοσκοτόπων στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσκλών, με απευθείας ανάθεση, ο οποίος με τη σειρά του θα τους επιμισθώσει σε κτηνοτρόφους του Δήμου, έχοντας προφανώς και ενδιάμεσο κέρδος, και κυρίως χωρίς κανένα έλεγχο για ισονομία και διαφάνεια στη διαδικασία.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» ήταν η μόνη δημοτική παράταξη που καταψήφισε την εισήγηση, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έλαβε τη συγκεκριμένη απόφαση, που βασίζεται στις θέσεις μας ενάντια στα αλλεπάλληλα μισθώματα και ό,τι αυτά συνεπάγονται για τους κτηνοτρόφους. Αντιταχθήκαμε στη λογική και στη διαδικασία των μισθώσεων και γιατί βάζουν τους κτηνοτρόφους να διπλοπληρώνουν για τα δημοτικά βοσκοτόπια, αλλά και γιατί υπάρχει αδιαφάνεια, όπως επίσης και γιατί δεν ελέγχονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα τονίσαμε τα εξής:

  • Ο Δήμος Πλατανιά όφειλε, σε μία περίοδο που οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι και στον Δήμο μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την πανδημία και μετά τις εις βάρος τους αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό και τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα τους, παράλληλα με την αύξηση του κόστους παραγωγής, των εφοδίων κτλ. να μην έρχεται προσθετικά ως προς τα παραπάνω να επιβάλει ένα χαράτσι – μίσθωμα ανά στρέμμα. Οι κτηνοτρόφοι και του Δήμου Πλατανιά ζορίζοται να τα φέρουν βόλτα και θα έπρεπε να έχουν τύχει γενναίας στήριξης από τον Δήμο Πλατανιά. Δυστυχώς δεν εισακούστηκαν, από τις παρατάξεις Μαλανδράκη και Ντουντουλάκη, οι εισηγήσεις μας για μειώσεις στα δημοτικά τέλη και στα τιμολόγια ύδρευσης και άρδευσης, με αποτέλεσμα να κινηθούν μακριά από τις αγωνίες των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων του Δήμου μας.
  • Ο Δήμος Πλατανιά οφείλει να ανοίξει ένα σταθερό δίαυλο επικοινωνίας, για το συγκεκριμένο ζήτημα, με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Χανίων και τον Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Χανίων, που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα και τις ανάγκες των κτηνοτρόφων, μιας και είναι οι γνήσιοι εκπρόσωποί τους.
  • Ο Δήμος Πλατανιά οφείλει, σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους όπως την περιγράψαμε παραπάνω, να παραχωρεί δωρεάν τα αγροτεμάχια ή έστω, αν υπάρχει νομικό κώλυμα, να τα εκμισθώνει με τελείως συμβολική τιμή και με διαδικασίες ισοτιμίας και διαφάνειας, παρέχοντας τα πλήρη στοιχεία στο Δημοτικό Συμβούλιο προκειμένου να γνωρίζουν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και όλοι οι κάτοικοι ποιοι εκμισθώνουν, ποιες και πόσες εκτάσεις αγροτεμαχίων του Δήμου.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» έκανε καθαρό, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι με την ακολουθούμενη διαδικασία υπάρχει σοβαρό ζήτημα διαφάνειας και ότι μέσω αυτής, με την ανοχή της Δημοτικής Αρχής, ανοίγει ο δρόμος για να δημιουργούνται και να συντηρούνται τοπικά παράκεντρα εξουσίας.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά» θα συνεχίσει συντεταγμένα να δίνει όλες της τις δυνάμεις ενάντια σε επιλογές και πολιτικές που βάζουν ακόμα περισσότερα βάρη στην πλάτη των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων του Δήμου μας.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τον κοινό βηματισμό της Δημοτικής Αρχής και της παράταξης του κ. Ντουντουλάκη σε μια σειρά ζητημάτων, από το συγκεκριμένο μέχρι την πλήρη ταύτισή τους σε ένα Δήμο – επιχείρηση, μεταφέροντας και άλλα βάρη στους κατοίκους του.

Καλούμε τους μικρομεσαίους αγρότες καθώς και τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους του Δήμου μας να αντιταχτούν και να αγωνιστούν ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τις επιλογές, που ακολουθούνται από την πλειοψηφία του Δήμου Πλατανιά.

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά»

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός»

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook