Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου: «Γιατί ο Δήμαρχος, εφόσον ηττήθηκε, πανηγυρίζει;»

χανιά-λαϊκή-συσπείρωση-αποκορώνου-γ-1149055

Ανακοίνωση με αφορμή την απόρριψη της προσφυγής του Χαράλαμπου Κουκιανάκη ενάντια στην απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου που δεν «πέρασε» τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στον Τσιβαρά εξέδωσαν οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Μελισσάκης Νικήτας και Ζώης Σταύρος.

Αναλυτικά:

«Παρακολουθούμε τον κ. Δήμαρχο Αποκορώνου να πανηγυρίζει (!!!) επειδή… ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ η προσφυγή του [καθώς και των 10 δημοτικών του συμβούλων] από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης με την οποία ζητούσε να ακυρωθεί η απόφαση 189/2020 του Δημοτικού Συμβουλίου για τον ΣΜΑ.

Πανηγυρίζει γιατί, λέει, η «προσφυγή του απορρίφθηκε για τυπικούς και όχι ουσιαστικούς

λόγους». Ανεξαρτήτως, όμως, των λόγων που αυτή απορρίφθηκε, το απολύτως βέβαιο και

προφανές είναι ότι ΕΧΑΣΕ ακόμα και στο «γήπεδο» που διάλεξε για να αντιπαρατεθεί με τον

λαό και τους συλλόγους της περιοχής και την πλειοψηφία (17-10) του Δημοτικού Συμβουλίου, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης που με την απορριπτική επί της προσφυγής απόφασή της επικύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό καταλαβαίνει καθένας, όταν διαβάζει στο διατακτικό μιας, οποιασδήποτε, απόφασης τη λέξη «απορρίπτεται».

Πανηγυρίζει γιατί, λέει, «μετά την απόφαση Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης που έκρινε κατάλληλο τον χώρο στον Τσιβαρά για τη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων έχει καταργηθεί η απόφαση του Δ.Σ.». ΛΑΘΟΣ !!!

Εφόσον η απόφαση του Δ.Σ. α) δεν ακυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης β) δεν ανακλήθηκε ή καταργήθηκε από το Δ.Σ. που την εξέδωσε, γ) δεν ακυρώθηκε ρητά με άλλη διοικητική πράξη είναι νόμιμη, υποστατή και έγκυρη. Βάσει δε του τεκμηρίου της

νομιμότητας των διοικητικών πράξεων μια (ακόμη και άκυρη) διοικητική πράξη δεσμεύει τόσο τη Διοίκηση όσο και τον διοικούμενο μέχρι την απαγγελία της ακύρωσής της και, τελικά, την εξαφάνισή της από την έννομη τάξη. Με απλά λόγια η απόφαση του Δ.Σ. δεσμεύει τον Δήμο και τον Δήμαρχο να ενεργήσει για την εκτέλεσή της ακόμα και μετά τη βεβαίωση χωροθέτησης που εξέδωσε η Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για τον Τσιβαρά.

Η βεβαίωση αυτή δεν κατάργησε, όπως υποστηρίζει ο Δήμαρχος, την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Απλώς η αρχή που την εξέδωσε δεν έλαβε καθόλου υπόψη της την απόφαση του Δ.Σ. και δεν την εκτίμησε, παρότι είχε υποχρέωση από τον Νόμο να κάνει και σε περίπτωση που αποφάσιζε αντίθετα από την απόφαση του Δ.Σ. όφειλε να αιτιολογήσει ειδικά την απόφαση της, όπως δέχεται και η απόφαση της Α.Δ.Κ. Αυτά όλα λείπουν από την «βεβαίωση», τα οποία θα αναφερθούν όταν και όπου πρέπει.

Εδώ όμως αναδεικνύεται ένα κρίσιμο ουσιαστικό ζήτημα: Το Δημοτικό Συμβούλιο της

15.12.2020 έδωσε ΕΝΤΟΛΗ στον Δήμαρχο: α) να διακόψει κάθε ενέργεια για την λήψη

εγκρίσεων στον Τσιβαρά που να εξυπηρετούν τον σκοπό χωροθέτησης του Σ.Μ.Α και β) να

προβεί στην εκ νέου έναρξη, χωρίς χρονοτριβή και με χρονικό όριο δύο (2) μηνών, της

διαδικασίας ανεύρεσης κατάλληλου χώρου για την δημιουργία Σ.Μ.Α. βάσει των κριτηρίων που έθεσε. Παρότι, όμως, την απόφαση αυτή ΩΦΕΙΛΕ να εκτελέσει ο Δήμαρχος (άρθρο 58 Ν. 3852/2010), εντούτοις όχι μόνο δεν την εκτέλεσε, αλλά ενήργησε αντίθετα από αυτήν, αφού επέσπευσε τις ενέργειες για τη λήψη εγκρίσεων στον Τσιβαρά, όπως της άνω «βεβαίωσης», γεγονός που συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος (άρθρο 58 παρ. 4 και 5 Ν. 3852/2010).

Ευλόγως, συνεπώς, γεννάται το ερώτημα: Γιατί ο Δήμαρχος, εφόσον ηττήθηκε, πανηγυρίζει;;;

Η απάντηση είναι όντας ναυαγός και μόνος στις επιλογές του, βρήκε σωσίβιο στη «βεβαίωση

της Δ/νσης ΠΕΧΩΣ» για να υλοποιήσει, αντίθετα από τη θέληση του λαού του Αποκόρωνα και της πλειοψηφίας του Δ.Σ., την δημιουργία Σ.Μ.Α. στην συγκεκριμένη θέση, αλλά και να

διασκεδάσει τις ευθύνες του, επειδή γράφει στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» τις

αποφάσεις του Δ.Σ. Γι’ αυτό «κρατιέται» από τα «μαλλιά» της απόφασης τής Α.Δ.Κ,. η οποία κρίνει ότι η εν λόγω απόφαση του Δ.Σ. «συνιστά πρόταση χωροθέτησης στερούμενη εκτελεστότητας». Αυτό θα ήταν σωστό εφόσον το Δ.Σ. πρότεινε συγκεκριμένη θέση εγκατάστασης ΣΜΑ και αυτή αιτιολογημένα απορρίπτονταν από την Δ/νση ΠΕΧΩΣ, ως ακατάλληλη, χωρίς να σημαίνει ότι η αδειοδοτούσααρχή μπορεί να επιλέγει οποιαδήποτε θέση χωρίς να υπάρχει νόμιμη πρόταση από το Δ.Σ.

Όμως, εν προκειμένω, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκόρωνα δεν πρότεινε στην Δ/νση ΠΕΧΩΣ κάποια συγκεκριμένη θέση εγκατάστασης Σ.Μ.Α., αλλά έδωσε σαφή ΕΝΤΟΛΗ στο Δήμαρχο να διακόψει κάθε ενέργεια για την λήψη εγκρίσεων στον Τσιβαρά. Αυτή η εντολή είναι εξοπλισμένη με δεσμευτικότητα και εκτελεστότητα και ο Δήμαρχος οφείλει να την εκτελέσει.

Σε διαφορετική περίπτωση την απάντηση θα τη δώσει ο λαός του Αποκόρωνα.

 

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Λαϊκή Συσπείρωση Αποκορώνου: «Γιατί ο Δήμαρχος, εφόσον ηττήθηκε, πανηγυρίζει;»

  1. Την απαντηση πρεπει να τη δωσει Η Δικαιοσυνη. Επιτελους ! Ο κυριος αυτος ή τα εχει παρει μιζουλα για να απομακρυνθει απο αλλες περιοχες ή λογο ηλικιας δεν μπορει να αντιληφθει τα αυτονοητα . Η ΜΗ υπακοη παντως σε αποφασεις ΔΣ πρεπει να παιρνει το δρομο της Δικαιοσυνης . Οσο για το λαο του Αποκορωνα , τωρα πια εχει δει ποιος πραγματικα νοιαζεται γι’ αυτον .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook