Χανιά | Κυκλοφόρησε το νέο μυθιστόρημα της Εύας Μαζοκοπάκη, «Οι σκιές των Μουσών»

χανιά-κυκλοφόρησε-το-νέο-μυθιστόρημα-1196306

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Χανιώτισσα φιλόλογος και συγγραφέας, Εύα Μαζοκοπάκη με αφορμή την κυκλοφορία του νέου της βιβλίου «Οι σκιές των Μουσών» από τις εκδόσεις Υδροπλάνο.

Κάθε γήινη Μούσα σας εκφράζει προφανώς και μια στάση ζωής μια διαφορετική ψυχοσύνθεση και αποτελεί μια ξεχωριστή οντότητα πόθων, παθών. Μέσω των Μουσών θέλετε να περάσετε προφανώς κάποια μηνύματα στους αναγνώστες σας. Ποια είναι αυτά τα μηνύματα και οι διδαχές;  Ναι το συγκεκριμένο μυθιστόρημα είναι η αλήθεια μια θάλασσα μηνυμάτων. Θα εστιάσω στα πιο σημαντικά:

Σχέσεις άρρηκτες δεν δημιουργούν πάντα οι δεσμοί αίματος μεταξύ των ανθρώπων αλλά οι σχέσεις καρδιάς που τους ενώνουν. Είμαστε πάντα οι επιλογές μας. Αυτές υπογράφουν την πορεία μας σε τούτη τη γη και όχι το αίμα που τρέχει στις φλέβες μας.

Από την άλλη ο πόνος τί χρώμα έχει άραγε; Πώς αντιμετωπίζεται από διαφορετικές ψυχές; Το βάρος του πόσο μπορεί να διαλύσει μια συνείδηση;

Και…πόσο σημαντική είναι μία απλή καθημερινή στιγμή της ζωής μας και πόσο ανοχυρωτοι είμαστε μπροστά στην δύναμη του τυχαίου κι απρόβλεπτου που μας κατατροπώνει;

Επιπλέον τα ψυχικά τραύματα πόσες σκιές αφήνουν στο υποσυνείδητο μας και υπάρχει ίαση άραγε που τα θεραπεύει;

Είναι πολλοί οι προβληματισμοί και πλήθος τα μηνύματα…που μέσω της κοινωνικής παθογένειας των Μουσών μου έρχονται στην επιφάνεια. Το βιβλίο μου αυτό δεν ταξιδεύει μόνο… εγείρει συναισθήματα και «εκτροχιάζει» νέες σκέψεις.

Το πρώτο σας μυθιστόρημα «Η ΟΡΓΗ ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ» απέσπασε το πρώτο βραβείο ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΥΠΌΘΕΣΗΣ από το αναγνωστικό κοινό της μεγάλης βιβλιοφιλικής ομάδας » Το βιβλίο της παρέας». Το νέο σας μυθιστόρημα τι θέση έχει στην καρδιά σας , τί βραβείο θα του χαρίζατε η ίδια;

Αυτό το βιβλίο δεν ξέρω αν αποσπάσει κι αυτό βραβείο από τους αναγνώστες … αυτό που ξέρω είναι πως με στιγμάτισε με κάθε λογής συναισθήματα. Μου χάρισε φως, αρώματα , δύναμη κι από την άλλη με πόνεσε, με συνέτριψε, με διέλυσε. Χρειάστηκα παυσίπονο διπλό για την ολοκλήρωση κάποιων σκηνών. Του έχω όμως υπερβολική αδυναμία… παρά τις δυσκολίες που συνάντησα στη γραφή του. Αν έπρεπε… λοιπόν να του δώσω εγώ βραβείο θα του χάριζα το βραβείο συναισθημάτων. Είναι ένας χείμαρρος πόθων και παθών είναι η έκφραση των πιο μυριστικών ανθρωπίνων απόκρυφων κυμάτων της ψυχής. Ναι βραβείο συναισθημάτων…θα του έδινα. Κι ας είναι συναισθήματα που ταλαντεύονται μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης τα περισσότερα.

Επιζητείτε πάντα την κάθαρση στα βιβλία σας και στη ζωή σας; Πώς νομίζετε πως μπορεί να επιτευχθεί η κάθαρση στην πραγματική ζωή ;

Επιζητώ την κάθαρση σε όλα μου τα βιβλία. Η κάθαρση ως εξαγνισμός της ψυχής είναι σαφώς ζητούμενο…και στη ζωή και εννοείται και μέσα σε ένα βιβλίο. Το αναζητώ συνεχώς κι εγώ κι όλοι οι συγγραφείς φαντάζομαι και όλοι οι άνθρωποι. Και στις Μούσες μου ναι θα έρθει η κάθαρση…με τι αντίτιμο όμως; Κάποιες φορές κερδίζουμε την πολυπόθητη κάθαρση με αντάλλαγμα ενδεχομένως… και την ίδια μας τη ζωή. Το τέλος είναι γλυκόπικρο στο βιβλίο μου ακριβώς όπως και στην ίδια τη ζωή. Δεν είμαι η συγγραφέας των χάπι Εντ.

Προσπαθώ να είμαι η συγγραφέας της ευθύνης απέναντι στους αναγνώστες μου..να τους παρέχω την κάθαρση όχι στυλιζαρισμένη σε φρούδες κορδέλες και μάταιες ελπίδες… αλλά με ένα ευγενές ρεαλιστικό περιτύλιγμα. Οφείλω να αφυπνίζω όχι μόνο να ταξιδεύω ευχάριστα τον αναγνώστη. Έτσι τη νιώθω εγώ τη συγγραφή… αφυπνιστική.

Το ίδιο οφείλει να είναι και η προσπάθεια της κάθαρσης στη ζωή μας. Τα εμπόδια να μην στέκονται τροχοπέδη στην αναζήτηση της. Η κάθαρση της ψυχής μας είναι θέμα δικής μας επιμονής και δύναμης. Την κάθαρση την βρίσκει ο καθένας μας μόνος του.

Στα έργα σας αφού κρύβουν έντονο ρεαλισμό υπάρχουν προφανώς και οι » κακοί ήρωες». Πόσο δύσκολο είναι για σας η περιγραφή ενός τέτοιου ήρωα;  Η περιγραφή ενός κακού ήρωα ναι είναι δύσκολη αλλά πρόκληση για την συγγραφική πένα. Όσο αντίθετος ο χαρακτήρας του ήρωα τόσο γοητευτικό για τον συγγραφέα. Το να πλάσεις τον κακό σε όλο του το μεγαλείο σου χαρίζει και μια «καλή» συγγραφική πένα».

Πεζογραφία ή ποίηση. Που γέρνει η ζυγαριά στην ψυχή σας; Η πεζογραφία είναι η Κίρκη μου και η ποίηση η Ιθάκη μου. Η πρώτη με κρατά αιχμάλωτη στο νησί του άγνωστου η δεύτερη με οδηγεί στο καταφύγιο της ψυχής μου. Την πεζογραφία την αγαπώ. Την ποίηση όμως την λατρεύω. Από κει ξεκίνησα κι εκεί πάντα θα επιστρέφω .

Ποιο βιβλίο θεωρείτε εσείς ως ποιοτικό βιβλίο;  Το βιβλίο εκείνο που διαθέτει άρτια πολιτισμένη γλώσσα και πλούτο μηνυμάτων κι αξιών. Σαφώς κι απαιτούνται κι άλλα καρυκεύματα όπως δυνατή πλοκή, περιγραφικές σκηνές, πλούσιος συναισθηματισμός, πρωτότυπο θέμα…και πολλά άλλα. Το κύριο όμως είναι η πολιτισμένη γλώσσα και ο πλούτος των αξιών που εσωκλείει.

Ποια είναι τα μελλοντικά συγγραφικά σας σχέδια; Μέσα στο Μάρτιο θα εκδοθεί και η δεύτερη ποιητική μου συλλογή «ΤΑ ΡΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ» και τον Μάιο η συλλογή των διηγημάτων μου με τίτλο » ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΗΣ ΕΥΑΣ». Αυτά τα διηγήματα μεταφράζονται ήδη και στα αγγλικά για να μπούν στο σάιτ της amazon.

Τώρα τελειώνω και το τρίτο μου μυθιστόρημα. Εδώ δεν αποκαλύπτω τον τίτλο.

Η συγγραφή και η ποίηση αποτελούν τις δικλείδες ασφαλείας μου σε έναν κόσμο που δυστυχώς κατακλύζεται από χρώμα θολό. Η δική μου ψυχοθεραπεία λέγεται λογοτεχνία κι έχει χρώμα ευτυχώς… διάφανο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook