Χανιά | Κραυγή αγωνίας δημάρχων για ενεργειακό κόστος: «Στραγγαλισμός που οδηγεί τους δήμους σε θάνατο» – Ήδη χρωστάνε στη ΔΕΗ | Video

χανιά-κραυγή-αγωνίας-δημάρχων-για-ενε-1388777

«Έπρεπε να είχαν πάρει μέτρα χθες»

Με αυτή την έκφραση παρουσίασαν την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα οικονομικά των δήμων και των κατά τόπους ΔΕΥΑ εξαιτίας του ενεργειακού κόστους που έχει εκτοξευτεί και αναμένεται να ανεβεί ακόμα περισσότερο, οι δήμαρχοι των Χανίων που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Δημαρχείο Χανίων σε σύσκεψη όπου αναμενόταν να συζητήσουν την κατάσταση αυτή. Μίλησαν για αυξήσεις που φτάνουν ακόμα και το 246% και ζήτησαν βοήθεια από το κεντρικό κράτος για να ανταπεξέλθουν στα κόστη.

«Στα σχολεία των Χανίων αυτή τη στιγμή το κόστος του ρεύματος θα απορροφήσει όλη την κρατική επιχορήγηση«, δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης. «Ο ίδιος μετέφερα το αίτημα στον κ. Πέτσα για ενίσχυση με ουσιαστικό και άμεσο τρόπο των δήμων για να ανταπεξέλθουμε», προσέθεσε.

«Οι δήμοι οδηγούνται στον ξαφνικό θάνατο. Είναι οικονομικός στραγγαλισμός. Ο δήμος Αποκορώνου τον Δεκεμβρίο του 2020 πλήρωσε 125.000 ευρώ και τον Δεκέμβριο του 2021, 286.000 ευρώ. Ήδη χρωστάμε στη ΔΕΗ 600.000 ευρώ. Είναι ένα κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει κανείς δήμος», δήλωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο οποίος τόνισε ότι δεν γίνεται να αυξηθούν τέλη και τιμές νερού.

«Πριν φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση είχαμε θέσει το θέμα. Αυτή τη στιγμή όμως η λύση ούτε έχει καθοριστεί, ούτε υποδειχθεί από την κυβέρνηση«, ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι εκρηκτικό.

Ο δήμαρχος Κισσάμου, Γιώργος Μυλωνάκης, τόνισε ότι δεν πρόκειται να μείνουν οι δημότες χωρίς νερό, αλλά ζήτησε λύση για το κόστος ενώ ο δήμαρχος Σφακίων, Μανούσος Χιωτάκης, επισήμανε ότι οι γεωτρήσεις στον δήμο του δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με τέτοια κόστη ρεύματος.

«Αυτή τη στιγμή, με βάση τα δεδομένα από 50 ΔΕΥΑ, το κόστος του ρεύματος είναι αυξημένο κατά μέσο όρο κατά 80% σε σχέση με πριν», ανέφερε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΑ, Ευτύχης Μαυρογένης. «Έχουμε 120 αντλιοστάσια. Έχουμε προϋπολογισθέν κόστος 1.400.000, πού πρέπει να πάμε με αύξηση 80%; Αν δεν υπάρξει λύση από την κυβέρνηση, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο«, είπε ακόμα, μην αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφερθεί το κόστος στους δημότες, αν δεν δοθεί λύση κεντρικά.

Η πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Χρυσούλα Χατζηδάκη, επισήμανε ότι η επιχείρηση είναι σε θέση να πληρώσει για το ρεύμα σήμερα χωρίς αυξήσεις στα τιμολόγια. «Όμως, όταν άλλες ΔΕΥΑ, όπως στο Ηράκλειο, έχουν ανατιμήσεις μέχρι 25% ενώ εμείς διευρύνουμε κοινωνικά τιμολόγια, είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση», δήλωσε.

Δείτε τις δηλώσεις αναλυτικά παρακάτω:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook