Χανιά | «Κουκούλωσαν» την υπόθεση στο Γηροκομείο; – Εξοργισμένοι οι συγγενείς των νεκρών ηλικιωμένων

«Κουκούλωμα» της υπόθεσης των θανάτων στο Γηροκομείο των Χανίων καταγγέλλουν συγγενείς των ηλικιωμένων που έχασαν την ζωή τους, καθώς διαπιστώνουν προκλητική καθυστέρηση στην διαλεύκανση της υπόθεσης, η οποία βρίσκεται εδώ και μήνες ακόμα στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Η υπόθεση είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη τον Μάρτιο του 2021 όταν αποκαλύφθηκε πως από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021 είχαν σημειωθεί πάνω από 80 θάνατοι ηλικιωμένων τις οποίες ο υπεύθυνος γιατρός του οίκου ευγηρίας είχε αποδώσει σε «καρδιακή ανακοπή»

Οι έρευνες, όπως είχε αναδείξει το zarpanews.gr (δείτε εδώ) ξεκίνησαν τον περασμένο Απρίλιο, όταν έγινε η εκταφή σορού μιας ηλικιωμένης γυναίκας σε χωριό της Κισσάμου, που είχε αποβιώσει στο ίδρυμα.

Η υπόθεση έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Οι συγγενείς τον νεκρών δηλώνουν εξοργισμένοι.

«Είμαστε αναστατωμένοι και εξοργισμένοι. Θα έπρεπε τα αντανακλαστικά της Πολιτείας να είναι ταχύτερα. Θεωρώ επίσης προκλητικό το γεγονός ότι μετά τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις, η Μονάδα εξακολουθεί να λειτουργεί με τις ευλογίες της Αντιπεριφέρειας Χανίων.

Ο συνδυασμός της καθυστέρησης ενώ η Μονάδα λειτουργεί, δείχνει μία Πολιτεία που δεν λειτουργεί ως ευνομούμενο κράτος. Αυτά δε γίνονται ούτε στην Κολομβία…» καταγγέλλει στην «Real News» η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη που έχασε τον πατέρα της κάτω από ύποπτες συνθήκες , ανοίγοντας έτσι τις αποκαλύψεις για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων στη Δομή.

Συγκλονιστικές ήταν και οι καταγγελίες πρώην εργαζομένων του Οίκου Ευγηρίας για βασανιστήρια, παραμέληση και κακομεταχείριση των γερόντων, ενώ μετά την αποκάλυψη των δεκάδων θανάτων διατάχθηκε και εκταφή μιας γυναίκας από την Κίσαμο η οποία πέθανε στην «Αγία Σκέπη».

«Μας είχαν ενημερώσει ότι η μητέρα μου είχε ουρολοίμωξη, αλλά πήγαινε καλά μέχρι που στις 23 Μαΐου 2020 μας είπαν ότι πέθανε» είχε αναφέρει στη «Real News» ο κ. Μανώλης Χουρδάκης. «Στην κηδεία όμως, αποκαλύφθηκε ότι τα χέρια της ήταν μελανιασμένα, τυλιγμένα σε γάζες και στο κούτελο υπήρχε μία μεγάλη μελανιά» είχε προσθέσει.

Όμως στη συνέχεια, νοσηλευτής είχε καταγγείλει στην Αστυνομία πως η ηλικιωμένη είχε κτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι μέσα στη δομή, δεν ειδοποιήθηκε γιατρός ούτε ασθενοφόρο, με αποτέλεσμα να πεθάνει μετά από τρεIς ημέρες. Με εισαγγελική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε εκταφή της σoρού στις 22 Απριλίου 2021 και οι ιστολογικές εξετάσεις από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έδειξαν «κάκωση κεφαλής» η οποία σημειώθηκε από 48 έως 72 ώρες πριν τον θάνατο, με την ιατροδικαστή κ. Ελπίδα Σπανουδάκη να τονίζει πως «η κάκωση προήλθε από κτύπημα, δεν προήλθε από παθολογικά αίτια ο θάνατος».

Οι έρευνες

Τους τελευταίους μήνες, μετά από εντολή της Εισαγγελίας, συστάθηκε ομάδα γιατρών η οποία πραγματοποιεί ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες στους φακέλους των θανόντων ηλικιωμένων. «Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δικογραφία να μην έχει ολοκληρωθεί. Εάν είχε ολοκληρωθεί, θα είχε πάει στην ανάκριση και θα είχαν απαγγελθεί κατηγορίες και διώξεις. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση που προβληματίζει όλες τις οικογένειες» τονίζει η κ. Παπαδάκη.

Αρχικά , η έρευνα είχε εστιάσει στους 80 περίπου θανάτους ηλικιωμένων που είχαν σημειωθεί από την αρχή του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021, αλλά μετά από διερεύνηση και προ του 2020 σε ληξιαρχεία και νοσοκομεία ο αριθμός των θανάτων εκτοξεύτηκε σε …εκατοντάδες.

Η έρευνα έχει αναδείξει φοβερά ποσοστά θανάτων στον συγκεκριμένο Οίκο Ευγηρίας με βάση την δυναμικότητα των κλινών. Και αυτό γιατί ενώ η άδεια της δομής ήταν για 46 ηλικιωμένους , οι θάνατοι μέσα σε ενάμιση χρόνο ξεπέρασαν τους 80 , ποσοστό που ξεπερνά το 170% όταν πανελλαδικά το ποσοστό «απωλειών» στα γηροκομεία δεν ξεπερνά το 20-25%.

Όμως τα δεδομένα γίνονται ακόμη πιο «σκοτεινά» για τον Οίκο Ευγηρίας τα προηγούμενα χρόνια , καθώς μέχρι το 2019 η Δομή είχε άδεια για την φιλοξενία μόνο 16 ηλικιωμένων, με τους θανάτους ετησίως να ξεπερνούν τους 50 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία.

«Ακόμη πιο εξοργιστικό, όσον αφορά τις ευθύνες των υπευθύνων, είναι το γεγονός ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων προχώρησε στην ανάκληση των αδειών εργασίας των δύο νοσηλευτών που προέβησαν στις αποκαλυπτικές καταγγελίες για τα όσα διαδραματίζονταν μέσα στο Μονάδα» προσθέτει η δικηγόρος κ. Μαρία Παπαδάκη.

cretalive.gr και Realnews.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Γιά όσους δεν γνωρίζουν,στην Κολομβία,όλοι αυτοί που εμπλέκονται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση,θα ήταν φυλακή,έως ότου αποφασίσει η δικαιοσύνη.
    Μην συγκρίνουμε λοιπόν την Κολομβία με την Ελλάδα.Καμμία σχέση…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ