Χανιά | Κοινή απόφαση και πρόταση για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων του Πολυτεχνείου

χανιά-κοινή-απόφαση-και-πρόταση-για-να-1118775

“Η μόνη πρόταση που μπορεί να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων του Πολυτεχνείου και να προστατέψει τον λόφο Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση, είναι να χαρακτηριστεί ως «Αμιγής Κατοικία» η ευρύτερη περιοχή του λόφου και στο ακίνητο του Πολυτεχνείου να δοθούν χρήσεις που εμπίπτουν στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» (Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις).”

Αυτό σημειώνουν σε κοινή τους απόφαση, τα Δ.Σ των παρατημάτων Χανίων, του συλλόγου αρχιτεκτόνων διπλωματούχων ανώτατων σχολών, του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδας, σχετικά με την αξιοποίηση της περιοχής.

Παράλληλα επισημαίνουν οτι «η πρόταση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για «Γενική Κατοικία» στα εν λόγω κτίρια με εξαιρέσεις, δηλαδή χωρίς τουριστική χρήση, με χρήσεις μόνο εκπαίδευσης, πολιτισμού και γραφείων – κέντρων έρευνας, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της βούλησης του χανιώτικου λαού».

Η ανακοίνωση:

ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ Δ.Σ. ΤΩΝ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ:

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Σ.Α.Δ.Α.Σ-ΠΕΑ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΓΡΟΝΟΜΩΝ ΤΟΠΟΓΡΑΦΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ (Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.)

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Σ.Π.Μ.Ε.)

Στην πρόσφατη (3/2/2021) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, έγινε αναφορά στις επιτρεπόμενες χρήσεις που πρέπει να επιλεγούν από την επικείμενη αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) για τα σημαντικά κτίρια του Πολυτεχνείου Κρήτης στο λόφο Καστέλι (συνολικής επιφάνειας -χωρίς το ημιυπόγειο- σχεδόν 3.150 τ.μ., σε ακίνητο εμβαδού 3.800 τ.μ.), προκειμένου, αφενός να αποκλειστεί η καταδικαστέα από την πλειοψηφία των φορέων της πόλης μετατροπή τους σε ξενοδοχειακό κατάλυμα, αφετέρου να εξασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων και του περιβάλλοντος χώρου.

Συντασσόμαστε με την κοινωνία και τους φορείς της πόλης μας που έχουν τοποθετηθεί ενάντια στην ξενοδοχοποίηση των μνημείων και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τους. Θεωρούμε ότι πρέπει σαν επιστημονικοί φορείς της πόλης να παρέμβουμε προκειμένου να διασαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο μπορεί η αναθεώρηση του ΓΠΣ να συμβάλλει στη διασφάλιση του δημόσιου και κοινόχρηστου χαρακτήρα των μνημείων.

Με βάση τις διατάξεις καθορισμού χρήσεων στο ΓΠΣ και σύμφωνα με το Π.Δ. 59/2018, υπάρχει δυνατότητα να επιλεγεί ξεχωριστή γενική κατηγορία χρήσεων στο μεγάλο αυτό ακίνητο του Πολυτεχνείου, από αυτήν της «Αμιγούς Κατοικίας» με την οποία συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την υπόλοιπη έκταση του λόφου. Όλες οι χρήσεις που έχουν προταθεί από πρόσωπα και φορείς για τα εν λόγω κτίρια (Βιβλιοθήκη, Κέντρο Έρευνας του Πολυτεχνείου, εστία και εστιατόριο φοιτητών, μεταφορά του ιστορικού αρχείου Κρήτης, κ.ά.), με την επιλογή της γενικής κατηγορίας χρήσεων «Κοινωφελείς Λειτουργίες» του άρθρου 6 του Π.Δ. 59/2018, που περιλαμβάνει Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις, μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως.

Η μόνη λοιπόν πρόταση που θεωρούμε ότι μπορεί να διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα των κτιρίων του Πολυτεχνείου και να προστατέψει τον λόφο Καστέλι από την ξενοδοχοποίηση, είναι να χαρακτηριστεί ως «Αμιγής Κατοικία» η ευρύτερη περιοχή του λόφου και στο ακίνητο του Πολυτεχνείου να δοθούν χρήσεις που εμπίπτουν στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» (Εκπαίδευση και Πολιτιστικές εγκαταστάσεις).

Η πρόταση του αρμόδιου Αντιδημάρχου για «Γενική Κατοικία» στα εν λόγω κτίρια με εξαιρέσεις, δηλαδή χωρίς τουριστική χρήση, με χρήσεις μόνο εκπαίδευσης, πολιτισμού και γραφείων – κέντρων έρευνας, μπορεί να οδηγήσει σε αλλοίωση της βούλησης του χανιώτικου λαού, όπως εκφράστηκε στην πρόσφατη απόφαση του ΔΣ, επειδή:

  • Οι χρήσεις που ανέφερε ο Κος Αντιδήμαρχος (εκπαιδευτικές / πολιτιστικές / γραφεία – κέντρα έρευνας), υπάγονται στη γενική κατηγορία χρήσεων του Άρθρου 3 (Γενική Κατοικία), επομένως μπορούν να υλοποιηθούν και από ιδιώτες. Αντιθέτως, οι ίδιες χρήσεις εμπίπτουν και στο άρθρο 6 (Κοινωφελείς Λειτουργίες), αλλά μπορούν να υλοποιηθούν υπό δημόσιο έλεγχο.
  • Τα επιτρεπόμενα όρια επιφανειών στη «Γενική Κατοικία» για εκπαιδευτικά κτίρια είναι τα 1500 μ² και για κτίρια πολιτισμού τα 1.200 μ² ανά ιδιοκτησία. Τα κτίρια του Πολυτεχνείου έχουν επιφάνεια μεγαλύτερη από 3.150 μ², που σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα τους θα μείνει ανεκμετάλλευτο. Αντίθετα στις «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για τις ίδιες χρήσεις δεν υπάρχει όριο επιφανειών.
  • Η εξαίρεση των τουριστικών καταλυμάτων από τη Γενική Κατοικία, αν προσβληθεί δικαστικά και ακυρωθεί ως εξαίρεση, θα ανοίξει το δρόμο σε ξενοδοχείο 150 κλινών, ενώ στις Κοινωφελείς Λειτουργίες δεν περιλαμβάνονται ξενοδοχεία.
  • Εφόσον η πρόθεση είναι να ακυρωθεί η επένδυση του ξενοδοχείου και να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μνημείων και ο κοινόχρηστος χώρος τους, η μόνη ασφαλής επιλογή είναι οι «Κοινωφελείς Λειτουργίες» με χρήσεις Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών εγκαταστάσεων (Άρθρο 6), με σαφήνεια και καθαρότητα, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις.

Με βάση τα παραπάνω καλούμε τη δημοτική αρχή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αξιοποιήσει σωστά τη δυνατότητα που δίνει η αναθεώρηση του ΓΠΣ, επιλέγοντας «Κοινωφελείς Λειτουργίες» για το ακίνητο του Πολυτεχνείου Κρήτης και «Αμιγή Κατοικία» για τον υπόλοιπο λόφο, ώστε να ανακοπεί η ξενοδοχοποίηση και να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των μνημείων.

Επίσης καλούμε το ΤΕΕ-ΤΔΚ να σταθεί δίπλα στη χανιώτικη κοινωνία και να αλλάξει την πρότασή του για «Αμιγή Κατοικία» σε όλο το λόφο, αφού η επιλογή αυτή: α) δεν επιτρέπει στα κτίρια του Πολυτεχνείου τη χρήση Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (!), β) περιορίζει τις Πολιτιστικές εγκαταστάσεις σε κτίρια εμβαδού μέχρι 200 μ² και γ) επιτρέπει Τουριστικά καταλύματα μέχρι 30 κλίνες. Και βέβαια, δεν θεωρούμε ότι το ΤΕΕ-ΤΔΚ επιθυμεί τα κτίρια αυτά να γίνουν κατοικίες!

Χανιά, 7/2/2021

Για το παράρτημα Χανίων του Σ.Α.Δ.Α.Σ.-ΠΕΑ:

Ο Πρόεδρος : Ζαχαρίας Πιστόπουλος

Η Γραμματέας : Εμμανουέλα Πέτρου

Για το παράρτημα Χανίων του Π.Σ.Δ.Α.Τ.Μ.:

Η Πρόεδρος : Αγάπη Παπαδάκη

Ο Γραμματέας : Δημήτρης Φραϊδάκης

Για το παράρτημα Χανίων του Σ.Π.Μ.Ε.:

Ο Πρόεδρος : Ιωάννης Βόρδος

Ο Γραμματέας: Χαράλαμπος Λουτσέτης”

Zarpanews.gr

7 thoughts on “Χανιά | Κοινή απόφαση και πρόταση για να διαφυλαχτεί ο δημόσιος χαρακτήρας των κτιρίων του Πολυτεχνείου

  1. Για να δούμε… θα αλλάξουμε τους κανόνες του παιχνιδιού και θα αναπολήσουμε τους ροζανερηδες;;;
    Τους πληρώνανε τους λογαριασμούς δεκο και τουλάχιστον η αφαίμαξη σταματούσε εκεί.

    1. Υπερτοπικο κυτταρο αναφορας. Αρχικα οι ροζανερηδες ειχαν υπο καταληψη ενα μονο κτιριο, ξερεις υπαρχουν αλλα 2 που παραμενουν αδεια τοσα χρονια. Δευτερον μπορει να διαφωνω καθετα με τις καταληψεις, ωστοσο καταληψη θεωρω να γινει ενα ξενοδοχειο πανω σε ενα ιστορικο λοφο επειδη το αποφασισε καποιος πρυτανης-διαχειριστης! Δοξα το Θεο οι ροζανερηδες δεν εχουν καμια σχεση με τα αλλα τα μπαχαλακια και το ξερουμε πολυ καλα στην πολη. Και δοξα το Θεο ο λοφος ηταν ανοιχτος για ολους! Μην ξεχναμε οτι η trivago ειχε στα μεγαλα αξιοθεατα της πολης τον Λοφο, εξαιτιας της θεας που εχε κατι που δειχνει οτι ηταν ανοιχτος για ολους. Τελος, ξερουμε οτι ηταν ενας χωρος που τον αγκαλιασε κατα κυριο λογο η νεολαια, σε μια βραδινη βολτα στο λοφο το καλοκαιρι ειχε εκδηλωση με καμια 200αρια νεολαιους. Ας σταματησουμε να ξεπουλαμε τα παντα, επειδη εμεις δειχνουμε αδιαφορια για το μελλον αλλα κοιταμε να διαφυλαξουμε το παρων.

      ΥΓ. Αν θεωρεις οτι η μεγαλυτερη αφαιμαξη σου ειναι οι λογαριασμοι ΔΕΚΟ ενος κτιριου.. Τοτε χαιρετισματα!! Απλα ανοιξε τα ματια σου

      1. Σε trivago-tripadvisor εγω δεν τα βρίσκω αλλά και να το έβρισκα δε μου λέει και κάτι με δεδομένο οτι απαράδεκτα εστιατόρια εχω δει να έχουνε «συστάσεις και αστέρια».
        Αυτό που λές ξεπούλημα είναι για μένα ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί όχι μόνο χωρίς έξοδα αλλά με έσοδα.

  2. Ο κύριος λόγος που τον »αγκάλιασε» η νεολαία, είναι επειδή πηγαίναμε να γίνουμε εκεί απο τα 15. Δεν υπήρξε καμία ουσιώδης αξιοποίηση του χώρου απο ροζανερίτες, ή ,τουλάχιστον, εγώ δεν είδα καμία. Αν κάποιος έχει παραδείγματα που να αποδεικνύουν το αντίθετο, παρακαλώ να μας τα αναφέρει . Δεν θα μπω καν στη διαδικασία να χαρακτηρίσω τις ελάχιστες εκδηλώσεις, στις οποίες έτυχε να παρευρεθώ. Ο δήμος έχει αποδείξει την ανικανότητά του πολλάκις. Τα κτήρια ήταν, είναι και θα παραμείνουν ανεκμετάλλευτα, εαν δεν προχωρήσει η συγκεκριμένη ξενοδοχοποίηση. Και σταματήστε επιτέλους (σαν πόλη) να προσποιείστε οτι δεν ζείτε (σχεδόν αποκλειστικά) απο τον τουρισμό. Ξεπουλήσατε ολόκληρη την παλιά πόλη και ξαφνικά θυμηθήκατε οτι τα συγκεκριμένα κτήρια έχουν »ιστορικό χαρακτήρα».

    1. Μαλλον σε εχει πειραξει το χασισι…
      1ον. Σταματηστε (σαν πολη); Δηλαδη εσυ δεν ανηκεις σε αυτην την πολη; Επισης οποιοι ζουν στα Χανια εχουν τις ιδιες αποψεις, κατα τη θεωρια σου ετσι;
      2ον. Κανεις δεν αντιλεγει οτι η πολη σε μεγαλο βαθμο ζει και αναπνεει για τον τουρισμο. Ουτε το αρνειται! Σε ενα νησι ζουμε, με τον τουρισμο θα ασχοληθουμε οχι με τη βιομηχανια. Ωστοσο καποιοι παλευουν ωστε να μην ξεπουληθουν ολα στο βωμο του χρηματος.
      3ον. Επειδη ή εισαι χαζος ή μικρος, η πολη εχει δωσει αγωνες για να μην ξεπουληθουν ολα στον τουρισμο. Το σπιτι του Ελ. Βενιζελου στη Χαλεπα για ξενοδοχειο πηγαινε και αξιοποιηθηκε μια χαρα. Το οικοπεδο της ΑΒΕΑ το ιδιο! Γιατι εχουμε δικαιωμα να εναντιωθουμε σε πραγματικα ιστορικα κομματια της πολης και κυριως σε δημοσια.
      4ον. Εκτος απο χαζος, μαλλον εισαι και ανιστορητος. Ξερεις ο Λοφος εχει αρχαιολογικη ανασκαφη. Ξερεις τα κτιρια αυτα καθε αυτα, κουβαλανε μια τεραστια ιστορια (κατι που δεν κουβαλανε τα ακριβως απο διπλα σπιτια). Εσυ τα ονομαζεις »ιστορικα», αρα εσυ δεν ενδιαφερεσαι για την ιστορια! Αντιθετα η πλειοψηφια της πολης (απο τον Αντιπεριφερειαρχη, μεχρι φορεις, μεχρι τον απλο πολιτη) τα θεωρει ΙΣΤΟΡΙΚΑ και θα παλεψει ωστε να μην γινουν δωματια και spa.
      5ον. Ο Δημος εχει αποδειξει την ανικανοτητα του να φτιαξει πολλα πραγματα (πχ. ανακατασκευη της Αγορας). Μηπως η θεωρια σου λεει να την ξεπουλησουμε κι αυτη σε κανα fund; Επισης κατι δρομους που χρονια τωρα δεν τους επισκευαζουν, μηπως να ξεπουληθουν κι αυτοι σε καμια εταιρεια και να βαλει τα διοδια της και ολα καλα;
      Οποτε πιες το χασισακι σου. Και αποφασισε. Τελικα μονο με ξενοδοχοποιηση δε θα παραμεινουν ανεκμεταλλευτα; Ή σαν πολη τα ξεπουλαμε ολα για τον τουρισμο.
      ΥΓ. Φυσικα δεν σχολιαζω την ηλιοθιοτητα σου και τη γενικολογια σου, που πολλοι υποστηρικτες της ξενοδοχοποιησης θα θαυμαζαν, οτι η νεολαια πηγαινε εκει για τα νταλαβερια της. Εκτος αν εσυ μιλας παλι για αλλη νεολαια και οχι για αυτη που διαδηλωνε το καλοκαιρι. Αυτη την ΄΄μειοψηφια» των 3-4 χιλιαδων νεων.

      1. Μια χαρά τα λέει ο… πότης! Δηλώνω θαυμαστής του! Ηταν όντως το φασωτήρι του 80 και συναφών δραστηριοτήτων.
        Συντεκνος αντί για ύβρεις και άκυρους παραλληλισμούς δοκίμασε ρεαλιστικά επιχειρήματα και να είσαι σίγουρος οτι αν βρεις μερικά (αν λέμε) θα πειστεί και ο πότης και εγώ και οι όμοιοί μας που δυσπιστούν οτι δεν υπάρχει λύση χωρίς κόστος για το δημόσιο άλλη εκτός από την ενοικίαση σε ιδιώτη.
        Και αρκετά με την καραμέλα με τα παλίμψηστο αρχαιολογικό χώρο και το ιστορικό κτίριο. Προφανώς κανείς -ούτε ο ιδιώτης- δεν θα κάνει ανασκαφή γκρεμίζοντας το κτίριο και κανείς δεν θα γκρεμίσει το κτίριο για να χτίσει νέο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook