Χανιά | «Κλιμακώνουμε με έμπνευση από το Πολυτεχνείο για την δίκη των αγωνιστών»

Ο Ενιαίος Φοιτητικός Σύλλογος Πολυτεχνείου Κρήτης και ΗΜΜΥ καλούν την Παρασκευή 26/11 στις 18:00 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, σε μαζικούς αγώνες τους πολίτες, αναφέροντας:

“Οι μαζικοί αγώνες του λαού και της νεολαίας θα σπάσουν στην πράξη την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της κυβέρνησης και θα ξεσκεπάσουν τις σκευωρίες.

  • Να σταματήσει η βιομηχανία των διώξεων που έχει στήσει η κυβέρνηση ενάντια σε όσους και όσες αγωνίζονται.
  • Να αθωωθούν οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες συλληφθέντες στις διαδηλώσεις της 6/12/2020
  • Να ακυρωθούν τα καταχρηστικά πρόστιμα σε βάρος διαδηλωτών
  • Καμία σκέψη για κρατική παρέμβαση στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους
  • Καμία σκέψη για εισαγγελική παρέμβαση στο Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Κάτω ο νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη

Από την εκλογή της η ΝΔ έχει προχωρήσει σε μια σειρά αυταρχικών κινήσεων που θέτουν στο στόχαστρο το λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα και πλήττουν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Η καταστολή οποιασδήποτε εστίας αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προκειμένου να μπορεί ανενόχλητη να προωθεί τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ο αυταρχικός παροξυσμός της κυβέρνησης συμπυκνώνεται στον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη, στον περιορισμό των διαδηλώσεων αλλά ακόμα και την αναστολή του συντάγματος, και μάλιστα 3 φορές το προηγούμενο διάστημα.

Όπως στις 17 Νοέμβρη πέρσι, έτσι και στις 6 Δεκέμβρη, η ΝΔ δεν μπόρεσε να εμποδίσει τους μαζικούς φορείς να διαδηλώσουν, ενώ προχώρησε σε εκατοντάδες προσαγωγές και συλλήψεις σε όλη την επικράτεια. Και στην πόλη των Χανίων οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ήρθαμε αντιμέτωποι με πρωτοφανή περιστατικά αστυνομικής βίας όταν μαζί με τον Χανιώτικο λαό σπάσαμε την απαγόρευση στις 6/12/2020. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν δίστασαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους, αφαιρώντας τους το δικαίωμα στη διαδήλωση, και να προχωρήσουν σε συλλήψεις με στημένες κατηγορίες. Στις 29/11 έχει οριστεί η δίκη 62 αγωνιστών που συνελήφθησαν στην Αθήνα επειδή αψήφησαν την χουντική απαγόρευση και βγήκαν στο δρόμο για την επέτειο της κρατικής δολοφονίας του 15χρόνου παιδιού, Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Η κατασταλτική διαχείριση της κυβέρνησης δεν τελειώνει στη διάλυση των συναθροίσεων και της συλλήψεις. Η εκστρατεία τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος εκτυλίσσεται και στην πόλη των Χανίων με συχνά περιστατικά περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών. Δεν πάνε πολλοί μήνες από πρώτη εμφάνιση του νέου σπουδαστικού της ασφάλειας με την παράνομη εισβολή της ασφάλειας Χανιών σε σπίτι φοιτητή και ενεργού συνδικαλιστή της σχολής ΗΜΜΥ, ενώ συστηματοποιούνται παρακολουθήσεις νεολαίων προκειμένου να τρομοκρατηθούν οι φοιτητικοί σύλλογοι.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η απόπειρα πειθαρχικής δίωξης σε αγωνιστή φοιτητή του Πολυτεχνείου Κρήτης για “αφισορρύπανση”,  όπως ακριβώς προβλέπει ο αυταρχικός νόμος Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη. Μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις των ΦΣ Πολυτεχνείου Κρήτης και το πάγωμα της πειθαρχικής δίωξης η υπουργός παιδείας σε μια επιθετική κίνηση άνευ προηγουμένου ανακοίνωσε πως ζητά εισαγγελική παρέμβαση για το Πολυτεχνείο Κρήτης αναπαράγοντας συκοφαντικούς ισχυρισμούς για τους Φοιτητικούς Συλλόγους, επιχειρώντας ωμή κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες τους!

Επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης προκειμένου να ενισχύσει το κυβερνητικό αφήγημα περί ασύλου ανομίας και να νομιμοποιήσει την εγκατάσταση των ΟΠΠΙ και των μέτρων επιτήρησης μέσα στις σχολές μας! ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ!”

Ο Σύλλογος Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης και αυτός στον αυριανό αγώνα ζητώντας να αθωωθούν απ’ όλες  τις κατηγορίες οι 62 συλληφθέντες της 6ης Δεκέμβρη στην Αθήνα και σύνθημα «Η τρομοκρατία δε θα περάσει του λαού η πάλη θα την σπάσει!».

Πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:

“Στις 29 Νοέμβρη έχει οριστεί η δίκη των 62 αγωνιστών που συνελήφθησαν στις 6 Δεκέμβρη στην Αθήνα πέρυσι. Ο λόγος της σύλληψης τους είναι ότι κόντρα στην κυβερνητική απόφαση αποφάσισαν να διαδηλώσουν στην επέτειο δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Αντίστοιχες δίκες εκκρεμούν και στα Χανιά, που την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις καθώς και στη Θεσσαλονίκη που κατέβηκαν στο δρόμο στις 17 Νοέμβρη. Σε μία χώρα που οι νεκροί της πανδημίας έχουν ξεπεράσει τους 17.000,τα κρούσματα πλέον έχουν φτάσει τις 7000 και 8000,οι διασωληνωμένοι είναι εκατοντάδες και πολλοί από αυτούς εκτός ΜΕΘ, οι διωκόμενοι στις 29 Νοέμβρη καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατηγορία,μεταξύ άλλων, της διασποράς μολυσματικής νόσου!

Αυτοί που πήραν κάθε μέτρο ατομικής προστασίας για να διαδηλώσουν, καλούνται να αντιμετωπίσουν την κατηγορία που βαραίνει το ίδιο σύστημα. Είναι γνωστές οι συνθήκες κράτησης τους στη ΓΑΔΑ, το στοίβαγμα τους στα οχήματα της αστυνομίας για την μεταφορά τους, η περικύκλωση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις καταστολής, που δεν τους άφηναν να κρατήσουν τις απαιτούμενες αποστάσεις.

Η υποκρισία της κυβέρνησης, που έκανε λόγω για «δήθεν προστασία της υγείας» φάνηκε από τις απαγορεύσεις ακόμα και ολιγομελών αντιπροσωπειών συνδικαλιστικών οργανώσεων, ακόμα και τις ΑΔΕΔΥ, αλλά και πολιτικών οργανώσεων να προσεγγίσουν το χώρο του μνημείου για κατάθεση στεφάνου, το οποίο ήταν αστυνομοκρατούμενο. Ενώ η αστυνομία εφάρμοσε για πρώτη φορά και το απαράδεκτο μέτρο της χρησιμοποίησης καμερών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ο εφοδιασμός με κάμερες καταγραφής του συνόλου των αστυνομικών των ειδικών ομάδων και των περιπολικών, σημαίνει γενίκευση της υλοποίησης του ηλεκτρονικού φακελώματος, που είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενάντια σε όσους αγωνίζονται και συμμετέχουν σε λαϊκές κινητοποιήσεις. Τέτοιες πρακτικές είναι ενσωματωμένες στο πλαίσιο της «Λευκής Βίβλου για την ασφάλεια», που ενισχύουν την κατασταλτική λειτουργία της αστυνομίας και προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το σύστημα εργαλειοποιεί την πανδημία άλλη μια φορά για να χτυπήσει τα δικαιώματα του λαού. Αξιοποίησε την πανδημία για να περάσει σειρά ΠΝΠ, τον νόμο απαγόρευσης των διαδηλώσεων, τους νόμους Κεραμέως στην εκπαίδευση, την τηλεργασία, το χτύπημα στην απεργία και όχι μόνο. Μεταξύ άλλων, βρήκε την ευκαιρία να ποινικοποιήσει την πολιτική δράση, να στοχοποιήσει τους αγωνιστές, να εντείνει την κρατική τρομοκρατία και καταστολή απέναντι στον λαό.

Η δίκη στις 29 Νοέμβρη,(και όχι μόνο, όπως αυτή για τα Σεπόλια) είναι ένα μήνυμα που θέλει να περάσει το σύστημα, ότι θέλει να ξεμπερδεύει με τους αγώνες και τις αντιστάσεις του λαού. Οι 62 αγωνιστές δικάζονται γιατί εναντιώθηκαν στην πολιτική που χτυπάει το δικαίωμα του λαού να υπερασπίζεται τα δίκια του. Κατηγορούνται γιατί εναντιώθηκαν ουσιαστικά κόντρα στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας, γιατί δεν υπάκουσαν στην κυβερνητική απόφαση που χτυπούσε το δικαίωμα στην αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική.

Η αντιλαϊκή πολιτική, οι αντεργατικοί νόμου συμπληρώνονται από την ένταση της καταστολής, την απαγόρευση των διαδηλώσεων, της απεργίας, της αφισοκόλλησης, της πολιτικής έκφρασης και δράσης συνολικότερα. Μέσα σε αυτή την κατεύθυνση εντάχθηκε η απόπειρα επιβολής πειθαρχικού για «αφισορύπανση» στο Πολυτεχνείο Κρήτης καθώς και η προτροπή για εισαγγελική έρευνα από πλευράς Κεραμέως αλλά και πρωθυπουργού για την κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου του ΗΜΜΥ.

Η δίκη των 62 αγωνιστών στην Αθήνα αφορά όλο το λαό. Αφορά το δικαίωμα μας να παλεύουμε για σπουδές, δουλειά, περίθαλψη, ελευθερίες. Είναι σημαντικό να υπάρξει όσο πιο πλατύ κίνημα στήριξης και αλληλεγγύης στους διωκόμενους, ώστε να απαλλαχθούν από τις κατηγορίες και να είναι παρακαταθήκη και για τις υπόλοιπες δίκες. Το εργατικό κίνημα, το λαϊκό κίνημα και το κίνημα της νεολαίας πρέπει να σταθεί απέναντι σε αυτή την πολιτική που μας θέλει υποταγμένους να δεχόμαστε την επίθεση στα δικαιώματα μας.”

Τέλος, στην αυριανή διαδήλωση θα παραστεί και το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (ΣΕΚ) Χανίων αναφέροντας τα εξής:

“Η προσπάθεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να τρομοκρατήσει την αριστερά, τους εργαζόμενους, τη νεολαία και τα συνδικάτα που διαδήλωσαν στις 6/12/2020, συλλαμβάνοντας και επιβάλλοντας πρόστιμα σε αγωνιστές και αγωνίστριες, έχει πέσει στο κενό. Η κυβέρνηση πανικόβλητη από το χάσιμο του ελέγχου της πανδημίας, εξαιτίας των δικών της πολιτικών επιλογών, κατέφυγε στο μόνο χαρτί, που της έχει απομείνει, αυτό της καταστολής αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους 62 αγωνιστές που δικάζονται στις 29/11 στην Αθήνα ενώ αντίστοιχη δίκη εκκρεμεί και στα Χανιά που την ίδια μέρα πέρυσι πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις καθώς και στη Θεσσαλονίκη που κατέβηκαν στο δρόμο στις 17/11/2020.

Είναι απίστευτη πρόκληση η ενοχοποίηση και η στοχοποίηση αγωνιστών για τη διασπορά του κορονοϊού και ενώ τηρούσαν όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, από τον πρωθυπουργό της πανδημίας και της καταστροφής. Ο στόχος τους ήταν και παραμένει να χρησιμοποιήσουν την πανδημία προκειμένου να διαμορφώσουν μια νέα κανονικότητα διαλύοντας το δημόσιο σύστημα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού, διαλύοντας τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των εταιριών παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, περιστέλλοντας τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η συνέχιση των αντιδραστικών τους «μεταρρυθμίσεων» ήταν και είναι το πρώτο μέλημα τους και όχι η σωτηρία της υγείας και της ζωής μας.

Δεν θα κάνουμε πίσω και καθώς φουντώνει ένα κύμα εργατικής οργής που κουβαλάει μαζί του την εμπειρία από τους αγώνες των τελευταίων χρόνων και από τους αγώνες που προηγήθηκαν αυτό το φθινόπωρο- τις απεργίες στην efood και την COSCO, τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών και των φοιτητών, τα αντιφασιστικά και αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στον ένα χρόνο από την καταδίκη των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου ήρθε να ενισχύσει αυτή τη δυναμική. Όσο και να προσπαθούν ο Μητσοτάκης και οι υπουργοί του, αυτή η εικόνα δεν κρύβεται.

Με έμμεσο τρόπο το ομολόγησαν οι ίδιοι με την επιλογή τους να αποφύγουν την περσινή αστυνομική απαγόρευση. Ο Μητσοτάκης και ο Θεοδωρικάκος ξέρουν ότι η πολιτική ήττα τους θα ήταν χειρότερη αν επιχειρούσαν να απαγορεύσουν την πορεία με τα ΜΑΤ. Δεν θα σταματήσουμε εδώ! Είμαστε αποφασισμένοι περισσότερο από ποτέ να παλέψουμε για την  εργατική διέξοδο από τα αίσχη της παράταξης των δολοφόνων, γι’ αυτό χρειάζεται να κλιμακώσουμε τους αγώνες εδώ και τώρα.”

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ