Χανιά | Κλείσιμο υποκαταστημάτων ΕΛΤΑ: «Δεν είμαστε αρμόδιοι, ρωτήστε αλλού» λέει το υπουργείο

χανιά-κλείσιμο-υποκαταστημάτων-ελτα-1788881

Αναρμόδιο για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ στα Χανιά, αλλά και οπουδήποτε αλλού, δήλωσε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε απάντηση του υφυπουργού, Κώστα Κυρανάκη, σε ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ. Ακόμα και για το ότι τα ΕΛΤΑ παρέχουν καθολική υπηρεσία, το υπουργείο παρέπεμψε στην επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Αναφέρει:

«Σε απάντηση της Ερώτησής σας:

Από την 1.1.2018, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 197 του ν. 4389/2016, το σύνολο των μετοχών κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. έχει μεταβιβαστεί στην εταιρεία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.», η οποία από τον Δεκέμβριο του 2020 κατέχει το 100% των μετοχών.

Κατά συνέπεια, τα θέματα που αφορούν στην επιχειρησιακή και διοικητική λειτουργία της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε. δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., ως φορέας καθολικής υπηρεσίας, υποχρεούται να διασφαλίζει στους χρήστες ταχυδρομικών υπηρεσιών σε όλη την ελληνική επικράτεια, μόνιμα και σε τιμές προσιτές, καθολική ταχυδρομική υπηρεσία, ήτοι πρόσβαση στις -σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την από 9.12.2022 σύμβαση ανάθεσης παροχής της καθολικής ταχυδρομικήςυπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε.- υπηρεσίες, και συγκεκριμένα:

α) την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή ταχυδρομικών αντικειμένων βάρους έως 2 χιλιογράμμων,

β) την περισυλλογή, μεταφορά, διαλογή και διανομή ταχυδρομικών δεμάτων βάρους το πολύ 20 χιλιογράμμων,

γ) τις υπηρεσίες των συστημένων και των αποστολών με δηλωμένη αξία,

δ) τη δυνατότητα ιχνηλάτησης όλων των ταχυδρομικών αντικειμένων,

ε) τη δυνατότητα διάθεσης ηλεκτρονικού γραμματόσημου.

Αρμόδια για την επίβλεψη της τήρησης των όρων της καθολικής υπηρεσίας, όπως περιγράφονται στην ανωτέρω σύμβαση, για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής τους, αλλά και για τον προσδιορισμό του σχετικού ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, είναι αποκλειστικά, ως Ανεξάρτητη Αρχή, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.)

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αρμόδιο για την καταβολή του εκάστοτε ετήσιου καθαρού κόστους καθολικής υπηρεσίας, όπως αυτό καθορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook