Χανιά | Κλείνει κι άλλο ξενοδοχείο – Με 50 ένσημα φέτος στο ταμείο ανεργίας οι εργαζόμενοι στον τουρισμό

χανιά-κλείνει-κι-άλλο-ξενοδοχείο-με-50-1063235
Φωτογραφία αρχείου

Μικτή υποδοχή στα Χανιά από τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων στα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Εργασίας , μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας για τους εποχικούς εργαζόμενους τουριστικού κλάδου, συμπληρώνοντας 50 αντί 100 ενσήμων το καλοκαίρι.

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων υποδέχθηκε την απόφαση με δυσπιστία, με τον πρόεδρο, Γιάννη Μανωλικάκη, να δηλώνει στο zarpanews.gr, ότι αν δεν δει τα μέτρα σε ΦΕΚ, είναι σαν να μην υπάρχουν. Από την άλλη, ο πρόεδρος  του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Χανίων, Μανώλης  Μπαμιάκης, είδε τα μέτρα θετικά, λέγοντας ότι έτσι θα στηριχθούν όσοι εποχικοί υπάλληλοι ξεκίνησαν να εργάζονται αργά μέσα στη σεζόν. Η δυνατότητα ένταξης στο επίδομα ανεργίας με 50 ένσημα ήταν το βασικότερο αίτημα των εποχιακά εργαζόμενων στα τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα και έγινε αποδεκτό.

Η εικόνα στον τομέα του τουρισμού στην Π.Ε Χανίων πάντως δεν είναι καλή, μετά και την παράταση που πήραν τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό.  Έπειτα από το κλείσιμο για φέτος λόγω της κατάστασης του Creta Paradise στον Πλατανιά, η σεζόν τελειώνει στις 5 Σεπτεμβρίου και για το ξενοδοχείο Πανόραμα στο Καλαμάκι, το οποίο έχει ήδη ενημερώσει τις ιστοσελίδες κρατήσεων ότι κλείνει.

Ο κ. Μπαμιάκης χαρακτήρισε επίσης ως αρνητική εξέλιξη το κλείσιμο των συνόρων στην Ουγγαρία που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, πράγμα που αναμένεται να επιφέρει ακυρώσεις επισκεπτών που προέρχονταν από τη χώρα αυτή. Ο αριθμός τους δεν είναι μεγάλος, κάθε ακύρωση όμως έχει αντίκτυπο σήμερα, με δεδομένη τη χαμηλή πληρότητα.

Την Παρασκευή όμως ανακοινώθηκε και η επέκταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της ειδικής αποζημίωσης έως 534 ευρώ για τους εργαζόμενους στους κλάδους εστίασης, μεταφορών, τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και για τον Οκτώβριο. Όσοι εργαζόμενοι τεθούν σε αναστολή ολόκληρο τον Οκτώβριο θα δικαιούνται 534 ευρώ. Διαφορετικά θα λάβουν 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, πράγμα που σημαίνει ότι το ενδεχόμενο να βρεθεί κάποιος που να μην συμπληρώνει 50 ένσημα, είναι πολύ μικρό.

Το σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων πάντως ζητάει από τους εργοδότες, σε περίπτωση εργαζόμενων που δεν συμπληρώνουν ούτε τα 50 ένσημα και τους λείπει ένας μικρός αριθμός, να δείξουν το κοινωνικό τους πρόσωπο και να τα «κολλήσουν» εκείνοι.

«Δεν νοείται στον 21ο αιώνα να κινδυνεύουμε από πείνα»

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚΧ, Γιάννης Μανωλικάκης, υποστηρίζοντας ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που δεν εμπίπτουν σε κάποια ρύθμιση, ή μπορεί να εμπίπτουν, αλλά δεν έχουν κανένα μέλλον όταν λήξει το επίδομα ανεργίας που παίρνουν.

Όλοι οι άνεργοι πρέπει να μπουν στη ρύθμιση άμεσα, ζητάει  το Εργατικό Κέντρο, και αναφέρει ότι περιμένει τις  εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. «Θα πέσει πείνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανωλικάκης, «αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους».

Ο πρόεδρος του ΕΚΧ τόνισε ότι υπάρχουν κατηγορίες εργαζόμενων που δεν εμπίπτουν στα μέτρα, αν και ουσιαστικά σχετίζονται με τον τουρισμό, όπως εκείνοι στις ενοικιάσεις αυτοκινήτων.

Εντέλει, άπαντες περιμένουν πλήρη μέτρα προστασίας από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, καθώς ο χειμώνας που θα έρθει είναι εντελώς «αχαρτογράφητος» και αναμένεται να δοκιμάσει σκληρά τη συνοχή της κοινωνίας.

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, ΕΔΩ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook