Χανιά | ΚΚΕ: Τεράστιες οι ευθύνες Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρειας και Δήμων για τα προβλήματα από τις βροχοπτώσεις

χανιά-κκε-τεράστιες-οι-ευθύνες-ν-δ-συρ-952260

Για τεράστιες ευθύνες «των κυβερνήσεων, ΝΔ και προηγούμενα ΣΥΡΙΖΑ, της περιφέρειας και των δήμων» κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ σε σχετική της ανακοίνωση, με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν στο νομό ως αποτέλεσμα των νέων βροχοπτώσεων.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως τα προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του οδικού δικτύου, ουσιαστικός καθαρισμός των ρεμάτων κτλ και όχι να αφήνεται ο λαός στο έλεος των φυσικών φαινομένων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Τα εκτεταμένα προβλήματα στο Νομό εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων, και ιδιαίτερα στους Δήμους Καντάνου- Σελίνου , Κισσάμου , Πλατανιά αναδεικνύουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων, ΝΔ και προηγούμενα ΣΥΡΙΖΑ, της περιφέρειας και των δήμων για την  ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων, ουσιαστικού καθαρισμού φρεατίων και ρεμάτων, για την ανυπαρξία άλλων απαραίτητων υποδομών.

Ειδικά η Αντιπεριφέρεια  και οι δήμοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τον εφησυχασμό που καλλιεργούσαν το προηγούμενο διάστημα για δήθεν μέτρα που έχουν παρθεί στην πολιτική προστασία του  για την φετινή χειμερινή περίοδο και τον δήθεν πακτωλό χρηματοδοτήσεων εκατομμυρίων ευρώ και θετική πορεία της αποκατάστασης των ζημιών από τα περσινά έντονα καιρικά φαινόμενα. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του βουλευτή του Κόμματος, των εκλεγμένων κομμουνιστών συμβούλων στο περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια που προειδοποιούσαν για τις επικίνδυνες ελλείψεις και τις καθυστερήσεις που υπήρχαν.

Και αυτή η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο   επαρχιακό οδικό δίκτυο και τους αγροτικούς δρόμους, σε υποδομές ενώ υπήρξαν πολλές πλημμυρισμένες λαϊκές κατοικίες και καταστροφές σε περιουσίες. Σ αυτά προστέθηκαν οι 2 ανεμοστρόβιλοι στην Κουντούρα του δήμου Καντάνου – Σελίνου που κατέστρεψαν δεκάδες στρέμμα θερμοσκοπικών καλλιεργειών ,  η έντονη χαλαζόπτωση σε εκτατοντάδες στρέμματα θερμοσκοπικών καλλιεργειών στην Κουντούρα και στην Χρυσοσκαλήτισσα του Δήμου Κισσάμου όπως επίσης η ολοκλήρωση της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής που μετά το δάκο ήρθε το χαλάζι.

Οκτώ μήνες μετα τις περσινές καταστροφές δεν έχει προχωρήσει η δημιουργία ούτε η μελέτη νέας γέφυρας στον Κερίτη ποταμό, η πρόχειρη γέφυρα που κατασκευάστηκε απ τους κατοίκους παρασύρθηκε απ τα πρώτα νερά, η γέφυρα Μπελει που είχε τοποθετηθεί απ το στρατό για να συνδέσει τις δύο επαρχίες του νομού δεν έγιναν οι συνδετήριοι δρόμοι με κίνδυνο να αποκλειστούν δεκάδες χωριά του νομού Χανίων.

Η έκταση των προβλημάτων, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν υπήρχαν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ενίσχυσης του οδικού δικτύου, ουσιαστικός καθαρισμός των ρεμάτων κτλ και όχι να αφήνεται ο λαός στο έλεος των φυσικών φαινομένων. Ενώ μέσω του σχεδίου διαχείρισης κινδύνων πλημμύρας ν. Χανίων  είναι γνωστές οι τραγικές ελλείψεις και δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται πως η ανάπτυξη, που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ (προηγούμενα του ΣΥΡΙΖΑ) και από κοντά η περιφέρεια και οι δήμοι του νομού, δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά την απρόσκοπτη κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτή είναι στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων, των επιλογών της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης. Γι’ αυτό και η ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία θεωρείται ως κοστοβόρα από τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Το ΚΚΕ θα εντείνει την δράση του ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας του ν. Χανίων τους επόμενους μήνες καθώς και για ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης ν. Χανίων.

Η Τ.Ε του Κ.Κ.Ε ζητά την

-άμεση αποζημίωση στο 100% των θεμοκηπιακών και ελαιοπαραγωγικών καλλιεργειών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τέλος

Καλούμε τους εργαζόμενους , τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους μικρομεσαίους αγρότες άμεσα να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα συνδικάτα και τους συλλόγους τους διεκδικώντας αποζημιώσεις στο 100%, όλα τα άμεσα μέτρα για την ουσιαστική πολιτική προστασία και συνολικά ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού με κατασκευή νέων, σύγχρονων τεχνικών έργων που να καλύπτουν το σύνολο των αναγκών.

Το Γραφείο Τύπου της ΤΕ

14/11/2019»

Zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook