Χανιά | Κινητοποίηση στην Αγορά ενάντια στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

χανιά-κινητοποίηση-στην-αγορά-ενάντι-931681
φωτογραφία αρχείου

Αντιδράσεις κατά του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση προς ψήφιση, εκφράζει η Συνέλευση Χανίων της Πρωτοβουλίας Κρήτης ενάντια στις εξορύξεις η οποία μάλιστα καλεί σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας 4 Μαΐου, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά.

Η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αναφέρει:

«Το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται πυρετωδώς  να φέρει προς ψήφιση σε μια πρακτικά κλειστή βουλή λόγω καραντίνας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να περάσει γιατί :

  1. Καταργεί την ουσία των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 προωθώντας μέχρι και μεταλλευτικές δραστηριότητες και εξορύξεις πετρελαίου σε περιοχές προστασίας της φύσης. Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη έρευνα για εξορύξεις υδρογονανθράκων.
  2. Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) .
  3. Επιτρέπει την καταστροφή του περιβάλλοντος στο όνομα των κατά βούληση επενδυτικών σχεδίων, εκχωρώντας τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες και επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών.
  4. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.
  5. Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.
  6. Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Οι τρέχουσες εξελίξεις με την υγειονομική κρίση  υποδεικνύουν  την άμεση ανάγκη αλλαγής πλεύσης στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Είναι πλέον φανερό ότι η καταστροφή των οικοσυστημάτων στο όνομα της ανάπτυξης γεννά τις πανδημίες. Πρέπει να φροντίσουμε για τη διατήρηση, την προστασία και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, κι όχι να επιτρέπουμε στις κυβερνήσεις να θυσιάζουν το περιβάλλον στο βωμό των οικονομικών συμφερόντων μιας μειοψηφίας . Το πολυνομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» κινείται προκλητικά στη δεύτερη κατεύθυνση.

Λαμβάνοντας  υπόψη  μάλιστα ότι έρχεται  προς ψήφιση εν μέσω μιας πρωτόγνωρης κατάστασης όπου οι πολίτες δεν έχουμε  δικαίωμα να ασκήσουμε τα στοιχειώδη συνταγματικά/δημοκρατικά μας δικαιώματα, να καλέσουμε συσκέψεις/συνελεύσεις, να συνεδριάσουν τα συλλογικά μας όργανα, να καλέσουμε συγκεντρώσεις κλπ , η όλη διαδικασία ψήφισης ενός σημαντικότατου για όλα τα περιβαλλοντικά  ζητήματα νομοσχεδίου μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, απαιτούμε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» στο σύνολό του.»Ανυπόταχτη Κρήτη: Να αποσυρθεί το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο

Η προώθηση του σε συνθήκες καραντίνας αποτελεί αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνησης

Καλούμε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 4/5 στην Κρήτη

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., δια του υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Χατζηδάκη, έφερε στη βουλή στις 24/4, νέο αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο 157 σελίδων με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», σε συνέχεια μιας fast truck διαβούλευσης εν μέσω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων. Μάλιστα, το νομοσχέδιο έφτασε στη Βουλή με διπλάσιο αριθμό άρθρων, από αυτά της διαβούλευσης, που είναι ακόμη περισσότερο επιβαρυντικών όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για το αστικό (απορρίμματα, άρση περιορισμών για ξενοδοχεία σε προστατευόμενες περιοχές της Αθήνας, κλπ). Θα συζητηθεί τη Δευτέρα 4/5/2020 και προγραμματίζουν να ψηφιστεί την επόμενη σε μια κουτσερεμένη συνεδρίαση, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις πάνω από 150 περιβαλλοντικών οργανώσεων, άλλων συλλογικοτήτων, κινήσεων περιφερειών και πόλης, σωματείων, συνδικαλιστικών σχημάτων, κλπ. ΄Ηδη η Καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών #aposyre_to έχει συγκεντρώσει πάνω από 17.000 υπογραφές, πανελλαδικά.

Ο χαρακτήρας του είναι φανερός από το πρώτο κεφάλαιο «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», όπου τα χατίρια των «επενδυτών» για fast track εγκρίσεις των έργων τους διευκολύνονται.

Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα δάση και οι προστατευόμενες περιοχές, καθώς διακηρύσσει απροκάλυπτα ότι επιδιώκει την «Απλοποίηση περιβαλλοντικής αδειοδότησης», βλέπε fast track εγκρίσεις των έργων και διευκολύνσεις στους «επενδυτές». Επίσης, το νέο “πράσινο πεδίο” ιδιωτικής κερδοφορίας, τα απορρίμματα. Για την κυβέρνηση της ΝΔ, προτεραιότητα είναι να ολοκληρώσει την πολιτική εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο των μνημονίων και με την παράδοση του φυσικού, αλλά και αστικού περιβάλλοντος, στις ορέξεις της “επιχειρηματικότητας”.

Το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο “σκούπα” κρύβει πίσω από όρους, όπως “προστασία των δασών και αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής”, την εμπορευματοποίηση των δασών και της γης και τη διευκόλυνση της ανεξέλεγκτης δράσης των επιχειρηματικών ομίλων, ξένων και ντόπιων στη λεγόμενη “πράσινη οικονομία”, όπως η ενέργεια (Βιομηχανικά Πάρκα Αιολικής Ενέργειας, εξορύξεις,κλπ).

Συγκεκριμένα προβλέπει:

·      Κατάργηση, στην ουσία, της προστασίας των περιοχών Natura, δίνοντας τη δυνατότητα βαριών επενδυτικών δραστηριοτήτων (πχ εξορύξεις), τουριστικής/εμπορευματικής «αξιοποίησής» τους και δημιουργίας «κοινωφελών» υποδομών (δρόμων, κτιρίων, κλπ).

·      Με τον νέο φορέα ΟΦΥΠΕΚΑ (ΝΠΙΔ) εντείνεται η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση τομέων του περιβάλλοντος, όπως η διαχείριση και προστασία των δασών καθώς ακόμα περισσότερο από τους  προϋπάρχοντες Φορείς ΔΠΠ, ενσωματώνει αρμοδιότητες αφαιρώντας τις από τις δημόσιες αρχές (Δασική Υπηρεσία και Δ/νσεις Περιβάλλοντος), με στόχο την απελευθέρωση της «άσκησης εμπορικής δραστηριότητας», «αξιοποίηση κινητής και ακίνητης παρουσίας», «..εκτέλεση έργων για λογαριασμό τρίτων», και την με αυτό τον τρόπο fast track είσοδο των μεγάλων επιχειρήσεων αλλά και ΜΚΟ, στις Προστατευόμενες Περιοχές (που αντιστοιχούν στο 35% της χερσαίας έκτασης της χώρας κι από τις οποίες το 95% είναι Δασικά Οικοσυστήματα).

·      Με το άρθρο 47 παρ. 2 καταργούνται οι εθνικοί δρυμοί και ονομάζονται εθνικά πάρκα. Δηλαδή σταματάει η προστασία των πυρήνων των εθνικών δρυμών στους οποίους δεν μπορούσε να γίνει καμιά παρέμβαση και έμενε η φύση αδιατάραχτη. Τώρα με την ονομασία τους ως εθνικά πάρκα μπορούν να αναπτυχθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες και στους πυρήνες των εθνικών δρυμών.

·      Με το άρθρο 102 δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τη δασική υπηρεσία.

·      Με το άρθρο 48 για τους Δασικούς χάρτες (αντισυνταγματικό κατ΄ουσίαν) ουσιαστικά ακυρώνονται οι μέχρι σήμερα δασικοί χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους και θα αναρτηθούν πάλι, με συνέπεια ουσιαστικά το θέμα των δασικών χαρτών να γίνει μια ατέρμονη διαδικασία με τελική κατάληξη στις καλένδες.

·      Επίσης με το Άρθρο 49 τροποποιείται η σύνθεση των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων που κρίνουν το χαρακτήρα και τη μορφή των εκτάσεων του δασικού χάρτη. Πλέον η πλειοψηφία των μελών δεν θα είναι οι Δασολόγοι (όπως μέχρι σήμερα) αλλά οι μηχανικοί κι οι δικηγόροι, όταν το αντικείμενο των ΕΠ.Ε.Α. όταν η γνωμοδότηση χρειάζεται την επιστημονική εξειδίκευση και εμπειρία και δεν μπορεί να καθορίζεται από την κρίση ιδιωτών και τα ιδιοκτησιακά συμφέροντα.

·      Επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, με περιορισμό του χρόνου έκδοσης των αδειών στις 120 μέρες, επιβάλλοντας ασφυκτικές προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών ενώ εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες, μέσω του θεσμού των «πιστοποιημένων ιδιωτών αξιολογητών».

·      Προώθηση της αλόγιστης επέκτασης των βιομηχανικών ΑΠΕ, κυρίως των αιολικών, που έχουν ήδη προκαλέσει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών (τέλος ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ), για την εξασφάλιση υπερκερδών των επενδυτών.

·      Νομιμοποίηση των αυθαίρετων εντός δασικών εκτάσεων και κατά περίπτωση εντός υγροτόπων και ρεμάτων.

·      Κατάργηση, επί της ουσίας, των διαδικασιών μελέτης και έγκρισης των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Τοπικών (ΤοΠΣΔΑ), με ανεξέλεγκτη υπερσυγκέντρωση κρίσιμων αρμοδιοτήτων στον υπουργό και τον γενικό γραμματεά του υπουργείου για τα απορρίμματα. Απουσία μέτρων κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

 

Και αυτό το νομοσχέδιο φανερώνει ότι η κυβέρνηση δεν διστάζει, ενώ η κοινωνία είχε μπει στην πρωτόγνωρη περιπέτεια του κορωνοϊού και οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δράσεις επιδιώκει να μπουν στο γύψο, η ίδια να επιταχύνει την υλοποίηση όσων έχει στο πρόγραμμά της που, στο όνομα της «ανάπτυξης» και των επενδύσεων, λεηλατούν φύση και δημόσιο χώρο.

Απαιτούμε και αγωνιζόμαστε:

·      Να αποσυρθεί άμεσα το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο και σε καμιά περίπτωση να μην ψηφιστεί από τη βουλή στις 5/5, χωρίς καν τους στοιχειώδεις κανόνες αστικής λειτουργίας της.

·      Να καταργηθούν όλοι οι καταστροφικοί νόμοι για το περιβάλλον, τη χωροταξία και την πολεοδομία, που παραδίδουν βορά στην κερδοφορία του κεφαλαίου τους φυσικούς πόρους, τη γη, τις πόλεις, τους οικισμούς, τη ζωή των ανθρώπων και των άλλων έμβιων όντων.

Δίνουμετη μάχη για να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία για συγκέντρωση υπογραφών των περιβαλλοντικών κινημάτων και συλλογικοτήτων.

Καλούμε τους κατοίκους της Κρήτης σε στήριξη της πρωτοβουλίας και σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφαλείας.

Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή – Χανιά

 «Να αποσυρθεί το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο!»

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρνει για ψήφιση στην Βουλή ένα νέο περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο. Με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες (παρουσιάστηκε με 82 άρθρα κατά την διαβούλευση και φτάνει για ψήφιση με 130), μέσα σε συνθήκες καραντίνας και αγνοώντας προκλητικά τις αντιρρήσεις όλων των περιβαλλοντικών κινήσεων και κινημάτων, ο Χατζηδάκης προχωράει τα σχέδια λεηλασίας της φύσης για χάρη των κερδοσκόπων της αγοράς.

Πίσω από τον εξοργιστικό τίτλο «εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

– Το προχώρημα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσα από το ξεπούλημα του ποσοστού του Δημοσίου των δικτύων μεταφοράς του ΑΔΜΗΕ.

– Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξορύξεων υδρογονανθράκων καθώς και την επέκταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών, χωρίς κανέναν έλεγχο και με «διευκολύνσεις» προς τους επενδυτές. Οι απαραίτητες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα γίνονται πλέον από ιδιώτες «αξιολογητές» που θα επιλέγονται και θα πληρώνονται από τις ίδιες τις εταιρείες που θα αναλαμβάνουν τα έργα, ενώ καταργείται και η απαιτούμενη έγκριση από τα Δημοτικά/Περιφερειακά Συμβούλια για να προχωρήσουν τα έργα σε περιοχές που ανήκουν στο Δημόσιο ή στους ΟΤΑ.

– Την ουσιαστική κατάργηση της προστασίας των περιοχών Natura 2000, καθώς δίνει την δυνατότητα να προχωράνε εξορύξεις και μεταλλευτικές δραστηριότητες, να χτιστούν λατομεία και ξενοδοχεία για την τουριστική και εμπορευματική «αξιοποίηση» αυτών των περιοχών, με παράλληλη υποβάθμιση των φορέων διαχείρισης και φύλαξης των προστατευόμενων περιοχών.

– Την νομιμοποίηση αυθαιρέτων εντός δασικών εκτάσεων, υγροτόπων και ρεμάτων και παρεμβάσεων σε δάση χωρίς έγκριση των δασικών υπηρεσιών.

– Την μετατροπή όλων των περιαστικών περιοχών σε απέραντες χωματερές (δίπλα στην «σκουπιδούπολη» της Φυλής και τον ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων που ξανανοίγει…) καθώς το νομοσχέδιο απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Και επιπλέον δεν λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από την ανεξέλεγκτη διάθεση αστικών και βιομηχανικών λυμάτων μέσα σε αυτά.

Η πρόκληση Χατζηδάκη γίνεται ακόμα μεγαλύτερη στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του Covid-19. Η εμφάνιση και αυτής της πανδημίας και η ταχεία εξάπλωσή της, οφείλεται στο κυνήγι του κέρδους και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Η εξορυκτική βιομηχανία, η εντατική γεωργία και η βιομηχανική κτηνοτροφία προκαλούν τη μαζική αποψίλωση δασών και την καταστροφή οικοτόπων, με αποτέλεσμα να απειλείται με εξαφάνιση ένας μεγάλος αριθμός ζωικών ειδών και να αυξάνεται η πιθανότητα στενών και επαναλαμβανόμενων επαφών (των ειδών που καταφέρνουν να επιβιώσουν) με τον άνθρωπο, με αποτέλεσμα τη μεταφορά μικροβίων και παθογόνων ιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί στην άνοδο της θερμοκρασίας και την κλιματική αλλαγή.

Κι όμως οι θιασώτες της αγοράς όπως ο Χατζηδάκης επιμένουν σ’ αυτήν την εγκληματική πολιτική! Όσο και να προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι μιλώντας για «ρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να γίνει σημείο αναφοράς για πράσινες επενδύσεις, διεθνές πρότυπο πράσινης ανάπτυξης», η πραγματικότητα τον διαψεύδει. Η μακρόσυρτη οικονομική κρίση χειροτερεύει θυμίζοντας το μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του ’30, η τιμή του πετρελαίου κατρακυλάει, πολυεθνικά μεγαθήρια ορυκτών καυσίμων απειλούνται με χρεοκοπία. Από τις εταιρείες εξορύξεων σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ του Τραμπ, μέχρι την ExxonMobil που αναβάλει το γεωτρητικό της πρόγραμμα στις ΑΟΖ στην Κύπρο, τινάζοντας τα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των ελλήνων καπιταλιστών στον αέρα. Ούτε ανάπτυξη, ούτε νέες θέσεις εργασίας είναι μπροστά, μόνο επιθέσεις στις δουλειές, τις ζωές και το περιβάλλον.

Απέναντι σε ένα σύστημα που καταστρέφοντας το περιβάλλον απλώνει τις επιδημίες και θέλει να μας βάλει να πληρώσουμε εμείς τη δική του οικονομική αποτυχία, απαντάμε κλιμακώνοντας τους αγώνες μας. Για να αποσυρθεί εδώ και τώρα το αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και να σταματήσουμε όλες τις επιθέσεις: την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, τις εξορύξεις, τις ΒΑΠΕ, τη λεηλασία της COSCO και την καταστροφή της Πειραϊκής, για να κλείσουμε τις χωματερές, για να σώσουμε τα δάση, τα ρέματα, τα πάρκα, τους ελεύθερους χώρους. Για να βάλουμε την υγεία και τις ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη.

Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε! Οι ακτιβιστές των περιβαλλοντικών κινημάτων μαζί με τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, την νεολαία, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες των πολέμων και της κλιματικής καταστροφής.

Διαδηλώνουμε στις 4 Μαΐου, 6μμ, στην Πλατεία Αγοράς όλες και όλοι μαζί, ενώνοντας τις διεκδικήσεις μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, προσλήψεις και όχι απολύσεις, ενάντια στον ρατσισμό, τον σεξισμό, την περιβαλλοντική καταστροφή.

Το σύνθημα «αλλαγή συστήματος, όχι του κλίματος» είναι πιο επίκαιρο από ποτέ!

zarpanews.gr

One thought on “Χανιά | Κινητοποίηση στην Αγορά ενάντια στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

  1. Συντεκνοι κατέω το πως η δουλεια σας είναι να δημιουργειτε βαβουρα αλλά οΙ δυο κίνδυνοι για το περιβάλλον της Κρήτης μας είναι τα αιγοπρόβατα και οι εμπρησμοι – φωτιές για εκμετάλλευση ( βοσκοτόπια και καταπατήσεις).
    Αν πραγματικά ενδιαφερεστε για το περβαλον της Κρήτης μας, ( το περιβάλλον που θα ζήσουν τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας), ας σταματήσει με νόμο η καταστροφική πρακτική καταστροφής πανίδας και χλωρίδας από τη κτηνοτροφία και αφήστε τη φύση να αναδείξει την ομορφιά της Κρήτη μας όπως εκείνη την έφτιαξε και αυτό θα είναι σε όφελος της υγείας μας, της τσέπης μας και των παιδιών μας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook