Χανιά | Κενά δεκάδων εκπαιδευτικών στην παράλληλη στήριξη – Ελλείψεις και στην Ειδική Αγωγή

Σημαντικά κενά εκπαιδευτικών παρουσιάζονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Χανίων, κυρίως σε θέσεις του προγράμματος παράλληλης στήριξης, αλλά και σε σχολεία ειδικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον ΣΕΠΕ Χανίων, μόνο για το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης απαιτούνται συνολικά 81 άτομα. Με τον όρο παράλληλη στήριξη ονομάζονται τα άτομα τα οποία συνοδεύουν μαθητές με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες  στο πλαίσιο του τυπικού γενικού σχολείου, πρόκειται δηλαδή για ιδιαίτερα σημαντική λειτουργία για τα παιδιά με προβλήματα. Την ίδια ώρα, η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μιλάει για ανάγκη πρόσληψης 50 δασκάλων και 15 νηπιαγωγών στην παράλληλη στήριξη, στο σύνολο 65, αριθμός μικρότερος αλλά και πάλι πολύ σημαντικός.

Η Δ/ντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, Πόπη Ψαρουδάκη, τόνισε στο zarpanews.gr ότι στη δεύτερη φάση τοποθέτησης εκπαιδευτικών δεν είχε καλυφθεί καμία θέση στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη και σήμερα αναμενόταν να συνεδριάσει το ΠΥΣΠΕ για να στείλει στο Υπουργείο Παιδείας κατάλογο με τα κενά που χρειάζεται να καλυφθούν στην τρίτη φάση.

Ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ, Αντώνης Τσαλαπάκης, μιλώντας στο zarpanews.gr, τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλους τομείς. Αναλυτικά, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τα κενά έχουν ως εξής ανά ειδικότητα:

Γενική αγωγή:

Αγγλική φιλολογία – 4
Γυμναστές – 2
Δάσκαλοι – 3
Μουσική – 1
Θεατρολογία – 2

Ειδική αγωγή:

Δάσκαλοι ειδικής αγωγής – 7
Μουσική – 1
Καλλιτεχνικά – 1
Θεατρικά – 1
Νηπιαγωγοί ειδικής αγωγής – 4

ΖΕΠ (Ζώνη Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας) – Γενική Αγωγή:

Αλλόγλωσσοι εκπαιδευτικοί – 13

Επίσης, υπάρχουν 24 κενά από εκπαιδευτικούς που πήραν άδεια ειδικού σκοπού λόγω πρόληψης κορονοϊού (όντας σε ευπαθείς ομάδες) και ο ΣΕΠΕ λέει ότι δεν έχουν καλυφθεί. Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθούν και οι 81 της παράλληλης στήριξης.

Εκείνο που επεσήμανε ο κ. Τσαλαπάκης, είναι ότι δεν έχει προβλεφθεί καμία μέριμνα να υπάρχουν διαθέσιμοι εκπαιδευτικοί που να μπορούν να καλύψουν όσους ασθενήσουν ή χρειαστεί να λάβουν άδεια για οποιονδήποτε έκτακτο λόγο. Η λογική στην οποία κινούνται τα πράγματα αυτή τη στιγμή, είναι να προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί με τρίμηνες συμβάσεις όταν θα προκύπτουν κενά λόγω αδειών, πράγμα που ο ΣΕΠΕ χαρακτηρίζει απαράδεκτο.

Όσον αφορά τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές αναμένεται τελικά να γίνουν την επόμενη εβδομάδα.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ