Χανιά | Κάτοικοι ζητούν να προστατευτούν οι φωλιές θαλάσσιας χελώνας στο Ακρωτήρι

χανιά-κάτοικοι-ζητούν-να-προστατευτο-1242112
Φωτογραφία: Ιούλιος Γλαμπεδάκης

Την ευαισθητοποίηση των αρχών ζητάει ομάδα κατοίκων Ακρωτηρίου, η οποία επισκέπτεται την παραλία Παχιά Άμμος στον Σταυρό και τονίζει ότι στην παραλία αυτή εντοπίζονται κάθε χρόνο φωλιές θαλάσσιας χελώνας (Caretta-caretta), η οποία αποτελεί προστατευόμενο είδος.

Με τη βοήθεια του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας (ΑΡΧΕΛΩΝ) αλλά και με τις γνώσεις και την εμπειρία που οι ίδιοι απέκτησαν, προσπαθούν, όπως λένε οι ίδιοι, να προστατεύσουν τις χελώνες και τις φωλιές τους.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στις αρχές του καλοκαιριού τις εντοπίζουμε όταν δούμε έναν λάκκο στην άμμο και ίχνη της χελώνας κοντά σε αυτήν, οπότε προχωράμε στην σήμανση του χώρου τοποθετώντας και ενημερωτική πινακίδα. Επίσης έχουμε δώσει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματισμένες ή εξαντλημένες χελώνες πριν τις αποστείλουμε στα εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης και έχουμε ειδοποιήσει τις αρμόδιες αρχές όταν εντοπίζονται νεκρές στην ακτή για την καταγραφή, την πιθανή έρευνα για τα αίτια θανάτου και την υγειονομική ταφή ή απομάκρυνσή τους, όπως δυστυχώς έγινε πριν λίγες ημέρες.

Παράλληλα, επαγγελματίες της περιοχής (καντίνα, ψαράδες κ.α) , κάτοικοι και χρήστες της παραλίας προσπαθούν να βοηθήσουν ουσιαστικά και ενδιαφέρονται για τις φωλιές αλλά και για τις χελώνες που περιφέρονται κοντά στην παραλία μέχρι να γεννήσουν.Ωστόσο, στην παραλία αυτή έχει παρατηρηθεί η έλευση οχημάτων, ακόμα και σε περιόδους που υπάρχουν φωλιές. Αρκετοί από τους χρήστες της παραλίας-ντόπιοι και τουρίστες- δεν έχουν την απαιτούμενη πληροφόρηση σχετικά με την προστασία των θαλασσιών χελωνών και την σημασία αυτής της περιοχής. Η διέλευση οχημάτων αποτελεί σημαντική απειλή, καθώς οι κραδασμοί μπορούν να καταστρέψουν τις φωλιές ή να προκαλέσουν πρόωρη εκκόλαψη κατά τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους νεοσσούς. Επίσης, πηγές φωτός στο πίσω μέρος της παραλίας μπορούν να αποπροσανατολίσουν τους νεοσσούς όταν εκκολαφθούν, με αποτέλεσμα να μην φτάσουν ποτέ στη θάλασσα.

Θεωρούμε αναγκαίο να τοποθετηθούν πινακίδες ενημέρωσης στα σημεία της ακτής όπου επιτρέπεται η διέλευση και η στάθμευση οχημάτων, ώστε να αποτραπεί η παράνομη είσοδος τροχοφόρων στην παραλία , αλλά και να ενημερωθούν οι λουόμενοι και οι επισκέπτες για την σημασία του χώρου αυτού, όσον αφορά την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών και να προστατεύουν στο μέγιστο οι φωλιές.

Η Κρήτη αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές στην Ελλάδα για την ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών. Ωστόσο αποτελεί μία δύσκολη περιοχή όσον αφορά την προστασία τους, καθώς οι παραλίες είναι πολύ αναπτυγμένες τουριστικά και συνήθως η διαχείριση των ακτών δεν γίνεται με τον σωστό τρόπο. Έντονα φώτα, θόρυβος, δυνατή μουσική, ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες παρεμβάσεις εμποδίζουν τη διεξαγωγή της ωοτοκίας, την επώαση των αυγών και την εκκόλαψη των νεοσσών. Κάθε χρόνο μειώνεται με ανησυχητικό βαθμό ο αριθμός των φωλιών των θαλάσσιων χελωνών στην Κρήτη.Η συγκεκριμένη παραλία στην Παχιά Άμμο είναι ακόμα σχετικά ιδανική ως βιότοπος αναπαραγωγής θαλάσσιων χελωνών, καθώς διαθέτει αρκετό ελεύθερο χώρο, χωρίς τεχνητές πηγές φωτός και θόρυβο, χαρακτηριστικά που δύσκολα πια διατηρούν παραλίες κοντινές σε αστικές περιοχές.

Να ενημερώσουμε επίσης ότι και στο κολπάκι όπου βρίσκονταν η ταβέρνα «Θανάσης» έχει εντοπιστεί και φέτος λάκκος που παραπέμπει σε φωλιά θαλάσσιας χελώνας. Για το λόγο αυτό θεωρούμε σημαντικό να τοποθετηθεί και εκεί ενημερωτική πινακίδα.

Στις φωτογραφίες από τα δύο σημεία πρόσβασης στα οποία αναφερόμαστε, φαίνονται από τρεις φωλιές οι οποίες έχουν εντοπιστεί φέτος, όπως επίσης και μία πρόσφατη υποθαλάσσια φωτογραφία θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή Παχιά Άμμος στον Σταυρό. Τα αυγά που έχουν τοποθετήσει οι θαλάσσιες χελώνες στις αρχές Ιουνίου όταν εντοπίσαμε τις πρώτες φωλιές στην Παχιά Άμμο υπολογίζονται ότι θα εκκολαφτούν σε 50-60 ημέρες. Είναι σημαντικό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να προστατευτεί στο μέγιστο η περιοχή και να δοθεί η ευκαιρία στα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν να βρουν ανεμπόδιστα το δρόμο προς την θάλασσα.»zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook