Χανιά | Κάτοικοι Τοπολίων προς δήμαρχο Κισσάμου: «Δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση του»

χανιά-κάτοικοι-τοπολίων-προς-δήμαρχο-1504204

Απάντηση στην επιστολή του δημάρχου Κισσάμου Γιώργου Μυλωνάκη απέστειλε την Πέμπτη η επιτροπή κατοίκων Τοπολίων.

Στην επιστολή αναφέρουν ότι ο δήμαρχος «αναλαμβάνει εργολαβικά να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια και την εργολήπτρια εταιρία», επισημαίνοντας ακόμα πως ουδέποτε οι κάτοικοι παρεμπόδισαν το έργο της παράκαμψης, ενώ θέτουν και μια σειρά ερωτήσεων.

Η επιστολή:

«Με προσοχή διαβάσαμε τις δηλώσεις του Δημάρχου Κισσάμου κ. Γιώργου Μυλωνάκη που δημοσιεύτηκαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το έργο της οδικής παράκαμψης Τοπολίων. Ο Δήμαρχος ή δεν έχει συνειδητοποιήσει ποια είναι η θέση του και ο ρόλος του ή εν γνώση του ξεπερνά το ρόλο του και για λόγους που αυτός ξέρει αναλαμβάνει εργολαβικά να εκπροσωπήσει την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια και την εργοληπτική εταιρεία.

Η Δημοτική Αρχή δεν είναι η Περιφέρεια ούτε η Αντιπεριφέρεια , δεν είναι η Κυβέρνηση , δεν είναι οι Βουλετές, δεν είναι κανένα κόμμα , δεν είναι ο εργολάβος.

Η Δημοτική Αρχή είναι ο εκπρόσωπος των Δημοτών, η φωνή τους, αυτούς υπηρετεί και απαιτεί από τους παραπάνω θεσμικούς, έργα για το Δήμο, παρακολουθεί την κανονική εξέλιξη τους, καταγγέλλει αργοπορίες , παραλείψεις και παρανομίες όταν συμβαίνουν. Ενημερώνει τακτικά τους Δημότες και ακόμα αν χρειαστεί τους κινητοποιεί. Ιδιαίτερα σε έργα όπως αυτό των Τοπολίων που δεν είναι Δημοτικό αλλά Περιφερειακό, δηλαδή ο εργοδότης είναι η Περιφέρεια.

Οι κάτοικοι των Τοπολίων και των γύρω χωριών για πρώτη φορά κινητοποιηθήκαμε το Νοέμβριο του 2021 βαθιά απογοητευμένοι από το οχτάχρονο ως τότε δράμα που ζούσε ο τόπος μας εξαιτίας του εγκαταλελειμμένου έργου της Παράκαμψης, του σύγχρονου «Γεφυριού της Αρτας». Το έργο των 9 χιλιομέτρων που μετά από 9 χρόνια είναι ακόμα στις χωματουργικές εργασίες. Κινητοποιηθήκαμε με μεγάλη καθυστέρηση , με την υπομονή να έχει ξεπεράσει κάθε όριο , βαριά προσβεβλημένοι, για να σώσουμε τη τιμή μας , την τιμή του τόπου και της ιστορίας του, για να πιέσουμε το γρηγορότερο να λήξει η πολύχρονη αιχμαλωσία του.

Έως τότε δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το νεκρό διάστημα 2015-2019 ούτε από την Δημοτική Αρχή την πρώην και την νυν , ούτε από κανένα θεσμικό πρόσωπο. Δεν είχαμε δει κανένα ενδιαφέρον από τα πολιτικά πρόσωπα του νομού (Βουλευτές, Περιφερειακή Σύμβουλοι). Αφημένοι οι κάτοικοι και ο τόπος στη μοίρα μας, μέσα στις καταστροφές και στις πλημμύρες, βλέπαμε το έργο σε πλήρη εγκατάλειψη . Για τη πλήρη απουσία τους, την πλήρη αφωνία τους τα χρόνια της εγκατάλειψης του έργου, καταγγείλαμε μεταξύ των άλλων τις Δημοτικές Αρχές και των δύο περιόδων. Η μόνη τους θέση όταν τους ετίθετο το θέμα εναγωνίως από κατοίκους , ήταν πως το έργο δεν θα τελειώσει ποτέ!

Ο Δήμαρχος μας επίσημα, μίλησε τώρα μόνο και μίλησε απολογητικά σαν να ήταν η Περιφέρεια και οι υπηρεσίες της ή ο εργολάβος. Προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα χρεώνοντας την πρωτοφανή στα χρονικά καθυστέρηση εκτέλεσης δημοσίου έργου , στη θεομηνία του 2019. Γιατί δεν μας εξηγεί τα πέντε χρόνια από τι 2014 που άρχισαν οι εργασίες έως το 2019 τι έγινε και δεν έφτασαν για την ολοκλήρωση του έργου που η σύμβαση της ανάθεσης προέβλεπε ολοκλήρωση σε 18 μήνες ; Του έργου που είχε μάλιστα χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά επείγον ! Τον καλύπτει η θέση της Αντιπεριφέρειας πως καλά που το έργο δεν έγινε στην ώρα του γιατί και πάλι θα το κατέστρεφε η θεομηνία του 2019, που διατυπώθηκε παρουσία του; Τον καλύπτει η και πάλι επίσημη θέση της Αντιπεριφέρειας πως το έργο λόγω της μνημονιακής φτώχειας ήταν ελλειπές στις μελέτες και πρόχειρο στις κατασκευές ; Δηλαδή επι των μνημονίων κατασκευάζονταν σχολεία, νοσοκομεία, δρόμοι, γέφυρες μειωμένης αντοχής και ποιότητας;

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό του έργου από τον Δήμαρχο ως του μεγαλύτερο έργου επαρχιακής οδοποιίας του Νομού και του μεγαλύτερου έργου της δεκαετίας στο Π.Ε.Π. Κρήτης , θα ήταν έτσι αν επρόκειτο για το έργο που λείπει από τη Κίσσαμο , τον κάθετο οδικό άξονα Κορφαλώνας-Κουρτιανά-Τσουρουνιανά-Βλάτος-Βάθη-Λαφονήσι. Αντί αυτού αποφασίστηκε το 2013 το μίζερο και λάθος έργο της παράκαμψης που για να καλύψει τα τέσσερα μόνο χιλιόμετρα ολόκληρης της προβληματικής διαδρομής από Καλουδιανά προς εννιά χωριά κάνει μια «αναγυρίδα» εννέα χιλιομέτρων κατατρώει αδικαιολόγητα της εύφορη πλαγιά των Τοπολίων με ανηφορικό και μεγάλες πλαγιές οδόστρωμα και πέφτει απότομα στον Κατσοματάδω καταστρέφοντας και εκεί αδικαιολόγητα μεγάλο μέρος σπάνιου Κουμαροδάσους.

Για την καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια αφού τα υλικά των εκσκαφών (μπάζα) αντί να πηγαίνουν σε αδειοδοτημένους νόμιμους χώρους όπως η σύμβασης ανάθεσης του έργου προβλέπει , σπρώχνονται σε ρυάκια , ποτάμια, χωράφια και δασικές περιοχές , ο Δήμαρχος δεν μας είπε τίποτα. Αναφέρθηκε μόνο στο μπάζωμα του ρέματος των Καψανιανών, το μπάζωμα των χιλιάδων κυβικών που ξεχείλισε το ποτήρι των παρανομιών. Μιας και οι Τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που επιβλέπουν το έργο, ακόμα ψάχνουν την προέλευση των μπαζών , γιατί δεν της ενημέρωσε ο Δήμαρχος που ξέρει; Θα απαιτήσει το μπάζωμα τέρας που απειλεί τα Καψανιανά να ξηλωθεί εντελών από το ρέμα ή θα συμβιβαστεί με τη διάνοιξη του μεγάλου αυλακιού πάνω σε αυτό που αυτές τις μέρες έγινε; Αλήθεια είναι άγνωστος και αυτός που το πρόβλημα «μπάλωσε» ;

Για το αμέσως επόμενο παράνομο μπάζωμα στη ρεματιά του χωριού του, τον Αι-Κυρ-Γιάννη γνωρίζει ; Καλά έκαναν οι κάτοικοι που το σταμάτησαν , έδιωξαν το φορτηγό που ξεφόρτωνε μπάζα και κάλεσαν την Αστυνομία και το Δασαρχείο; Ούτε για τη καταστροφή με μπαζώματα του κουμαροδάσους στη νότια πλευρά του έργου κουβέντα; Για το ταφικό συγκρότημα που βρέθηκε κατά τη χάραξη του δρόμου στα Τσουρουνιανά , το σημαντικότερο της μεταβυζαντινής περιόδου στην νότια Ελλάδα σύμφωνα με τον επιβλέπων αρχαιολόγο της ανασκαφής , ο Δήμαρχος θα ενώσει τη φωνή του με τη δική μας μαζί να απαιτήσουμε τη διατήρηση του και την ανάδειξη του όποιο κόστος και να έχει η μετακίνηση του δρόμου ή «ας χαλάσει μα ένα απλό νεκροταφείο είναι»;

Όσο για τις απορροές των όμβριων υδάτων σε ολόκληρο το μήκος του έργου που θα απειλούν οικισμούς και περιουσίες , εμείς οι κάτοικοι απαιτήσαμε από τις Τεχνικές υπηρεσίες συμπληρωματικές μελέτες και εκτέλεση των απαραίτητων έργων καταβάλλοντας μεγάλη προσπάθεια να πείσουμε τους αρμόδιους μηχανικούς παρουσία του Δημάρχου, πως οι μεγάλες ασφαλτοστρωμένες επιφάνειες θα συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες σε σχέση με αυτές πριν τη χάραξη.

Οι κινητοποίηση και οι ενέργειες των κατοίκων της περιοχής μοναδικό κίνητρο έχουν το ενδιαφέρον για το τόπο και μοναδικό στόχο τη πίεση για την ολοκλήρωση του έργου, με τήρηση των όρων της ανάθεσης, με σεβασμό στο περιβάλλον και ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που θα προέλθουν από τη μεγάλη γεωλογική μεταβολή της περιοχής.

Για τα προβλήματα που εντοπίζουμε , απευθυνόμαστε στη επιβλέπουσα αρχή, την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες της. Δεν έχουμε να κάνουμε με την εργοληπτική εταιρεία. Ποτέ δεν εμποδίσαμε τις εργασίες της. Όμως ο Δήμαρχος μόνιμα μας υποτιμά , μας λέει πως όλα είναι κανονισμένα , πως όλα θα γίνουν καλά, πως με τις παρεμβάσεις μας θα σταματήσουμε το έργο!

Ηταν ο ένας στόχος των δηλώσεων του, η απαξίωση των ενεργών πολιτών. Όσο για τις ευχαριστίες , τους επαίνους και τους όρκους αφοσίωσης σε πρόσωπα και Υπηρεσίες που ήταν ο άλλος στόχος , ας τα άφηνε για την ημέρα των εγκαινίων του έργου.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ»

3 thoughts on “Χανιά | Κάτοικοι Τοπολίων προς δήμαρχο Κισσάμου: «Δεν έχει καταλάβει ποια είναι η θέση του»

  1. AΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΠΟΙΑΝΟΥ ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΡΓΟΛΑΒΟΣ??????
    Υ.Γ. ΤΑ ΧΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΚΡΟ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΜΑΣΤΕ…

  2. Ο πιλαφας αντιπεριφερειαρχης έχει κουμπάρο εργολαβο;
    Ο δήμαρχος αυτός εκπροσωπεί την κισσαμο;

    Τι ψηφίζετε ρε, πόσο ντεκαντανς θέλετε τη ζωή σας;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook