Χανιά | Καθαρισμός χώρων για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς στον δήμο Πλατανιά

χανιά-καθαρισμός-χώρων-για-την-αποτρο-1660050

Ο Δήμος Πλατανιά, εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου (1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2023) και σε εφαρμογή του άρθρου 266 του ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28.03.2023) ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με τα εξής:

Οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές και υπομισθωτές των ακόλουθων εκτάσεων:

α) οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο

β) εκτάσεων που βρίσκονται εντός ακτίνας εκατό μέτρων (100 μ.), από τα όρια των ανωτέρω περιοχών,

γ) εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα έχουν την υποχρέωση να προβούν στον καθαρισμό αυτών, από την 1 η μέχρι την 30 η Απριλίου 2023, καθώς και την υποχρέωση συντήρησής τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, ήτοι από την 1 η Μαΐου έως την 31 η Οκτωβρίου 2023, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2022 (ΦΕΚ 1301/Β΄/18-03-2022), ο καθαρισμός περιλαμβάνει:

α) Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

β) Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.

γ) Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.

δ) Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Αν οι προαναφερόμενοι υπόχρεοι προς καθαρισμό δεν συμμορφωθούν, ο Δήμος οφείλει να επιβάλλει πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών του ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ και ακολούθως να προβεί σε αυτεπάγγελτο καθαρισμό των χώρων αυτών, καταλογίζοντας επιπλέον στους υπόχρεους, εξ ολοκλήρου τη δαπάνη καθαρισμού των χώρων και απομάκρυνσης των υλικών.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook