Χανιά | Καταρροϊκός πυρετός : Αυξημένα και αυστηρότερα τα μέτρα ελέγχου

Από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:

Μετά την ανεύρεση της ασθένειας Καταρροϊκού Πυρετού του Προβάτου στην Κρήτη, ολόκληρη η Περιφέρεια Κρήτης εντάσσεται σε ενιαία ζώνη προστασίας ως προς την ασθένεια και μπαίνει υπό καθεστώς αυξημένων και αυστηρότερων μέτρων ελέγχου στις μετακινήσεις των ευαίσθητων ειδών (βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλλα αγρια μηρυκαστικά), οι οποίες επιτρέπονται υπό τους παρακάτω όρους:

  1. Ενημέρωση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας για την μετακίνηση (σφαγή κλπ) τουλάχιστον 48ώρες πριν την σκοπούμενη φόρτωση των ζώων.
  2. Πριν την μετακίνησή τους, στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα. Επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα.
  3. Η μετακίνηση των ζώων πραγματοποιείται με οχήματα τα οποία έχουν προηγουμένως καθαριστεί, απολυμανθεί και εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό ή και εντομοκτόνο.

Τα σκευάσματα των δύο προηγούμενων εντομοαποθητικών / εντομοκτόνων συμπληρώνονται στην αίτηση μετακίνησης του παραγωγού προς τη Κτηνιατρική Υπηρεσία καθώς και στην Υπεύθυνη δήλωση του Παραγωγού

  1. Κατά την ημέρα της μεταφοράς έχουν εξεταστεί κλινικά και δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα καταρροϊκού πυρετού.
  2. Λόγω της παραπάνω κατάστασης το Υγειονομικό Πιστοποιητικό μετακίνησης των ζώων (βοοειδών και αιγοπροβάτων) ισχύει για 10 ημέρες.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΖΩΩΝ ΤΩΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ.

Προς διευκόλυνσή τους οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία τουλάχιστον 48 ώρες πριν τη μετακίνηση των ζώων τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • ΤΜΗΜΑ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346580, 581, 582, 583, 584
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2821346587
  • ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΔΑΟΚ ΠΕ ΧΑΝΙΩΝ: 2822022310

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ