Χανιά | Καταγγέλλουν παράνομη παρέμβαση στην παραλία του Σταυρού – Είδαν άνδρα να κόβει φυτά

χανιά-καταγγέλλουν-παράνομη-παρέμβα-1764787

Ανακοίνωση, με την οποία καταγγέλλουν ότι άγνωστος άνδρας επιχείρησε να κόψει και να κλαδέψει φυτά στην παραλία του Σταυρού, εξέδωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Σταυρού:

«Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε στην παράλια της Παχιάς Άμμου στο Σταυρό άτομο που είχε ξεκινήσει να κλαδεύει αλμυρίκι της παράλιας και να απομακρύνει ρίζες του δέντρου αλλά και αγκαθωτά φυτά από τους αμμόλοφους «για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες», όπως δήλωσε ο ίδιος.  Όταν ρωτήθηκε ποιος τον προσέλαβε για να κάνει αυτή την εργασία, δήλωσε ότι ήταν «κάποιος κύριος από τον Δήμο Χανίων» – δήλωση που διαψεύστηκε κατηγορηματικά μετά από επικοινωνία που είχε ο Σύλλογος μας με το αρμόδιο φορέα του Δήμου Χανίων. Όπως ενημερωθήκαμε, ο Δήμος Χανίων προέβη σε μήνυση και ενημέρωσε το Δασαρχείο για να κάνει αυτοψία στην περιοχή.

Να σημειώσουμε ότι ο καθορισμός των ακτών υπόκεινται σε κανόνες που περιγράφονται από τη κείμενη νομοθεσία. Μεταξύ άλλων απαγορεύεται οποιαδήποτε επέμβαση που αλλοιώνει τη φυσική μορφολογία και τα βιοτικά στοιχεία των χώρων αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης. Η παραθαλάσσια βλάστηση, τα αλμυρίκια και τα φυτά των αμμοθίνων είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την προστασία της παραλίας. Συγκεκριμένα, όπως μας ενημέρωσαν από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το αγκαθωτό φυτό Eryngium maritimum είναι πολύ σημαντικό φυτό για τη συγκράτηση των αμμοθινών  και την προστασία των ακτών από τη διάβρωση.

Βλέποντας ότι η παράνομη δράση του είχε αποκαλυφτεί, ο άνθρωπος έφυγε λέγοντας ότι του χρόνου θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις σε αυτήν την παραλία.  Μια δήλωση που κάνει τον σύλλογο να υποψιαστεί ότι κάποιο άτομο με επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στην περιοχή επιχειρεί να διαμορφώσει παράνομα το φυσικό περιβάλλον της παράλιας. Η αστυνομία και οι αρμόδιες αρχές έχουν ειδοποιηθεί.

Καλούμε τους επισκέπτες της Παχιάς Άμμου, μια από τις τελευταίες παρθένες παράλιες του Δήμου Χανιών, να ενημερώνουν το σύλλογο μας και τις αρμόδιες αρχές τις ύποπτες παρεμβάσεις στην παραλία.

Στην δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (Stavros Blue Moon) η οποία πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου δίπλα στην Παχιά Άμμο από πολίτες και μέλη του Συλλόγου μας, οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για την αξία της πανίδας και χλωρίδας στην περιοχή και αντιμετώπισαν με απόλυτο σεβασμό τα φυτά που βρίσκονται στις αμμοθίνες και στο αρχαίο λατομείο.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook