Χανιά | Καταγγελίες από την αντιπολίτευση στη Γαύδο: «Ο προϋπολογισμός δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα»

χανιά-καταγγελίες-από-την-αντιπολίτε-917745

Την διαμαρτυρία της αντιπολίτευσης στη Γαύδο προκάλεσε ο προϋπολογισμός στης Δημοτικής Αρχής στο νησί, με κείμενο που δημοσιεύθηκε να κάνει λόγο για μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, δεν έγινε ουσιαστικά διαβούλευση, ενώ ο εν λόγω προϋπολογισμός κάθε άλλο παρά βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναλυτικά:

«Χωρίς συζήτηση επί της ουσίας, η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του Δήμου Γαύδου στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. Παρουσιάστηκε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που κάθε άλλο παρά τα προβλήματα των δημοτών λύνει. Ένα σχέδιο που δεν τέθηκε σε καμία διαβούλευση. Που δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες στην χθεσινή συνεδρίαση, οι οποίες δεν τηρήθηκαν ούτε στις προγενέστερες αποφάσεις της εισήγησης από την Οικονομική Επιτροπή, και της συζήτησης του Τεχνικού Προγράμματος από το Δ.Σ. Παρουσιάστηκε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που όπως είπε η δήμαρχος τα νούμερα είναι φουσκωμένα γιατί!!!! οι κωδικοί λειτουργούν σαν κουβάς!!!!.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, η δήμαρχος με την βοήθεια της ειδικής συνεργάτιδας παρουσίασαν το λογιστικό κομμάτι του προϋπολογισμού με τα σύνολα των εσόδων και των δαπανών, Χωρίς να κάνουν καμία παρουσίαση επί της ουσίας του προϋπολογισμού, χωρίς καμία αναφορά στο έργο, χωρίς καμία αναφορά στο πού θα πάνε τα χρήματα του Δήμου που με αγώνα και κόπο συγκεντρώθηκαν. Αλλά πώς να παρουσιάσει κανείς έναν προϋπολογισμό που δεν έχει έργο για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, ή δράσεις για την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού. Ενδεικτικά να ενημερώσουμε τους πολίτες για κάποια από τα τραγικά νούμερα των «κουβάδων»

● Μοιρασμένα σε 5 κωδικούς, σε συντηρήσεις δημοτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων 78.000 €

● Συντήρηση οχημάτων στο σύνολο 32.000€

● Παγκάκια 24.000€

● Προμήθεια επίπλων 13.000€

● Μπασκέτες και φιλέ βόλεϊ 6.000€

● Κάδοι 14.300€

● Προμήθεια πίσσας 23.000€ (χωρίς ο δήμος μας να έχει υπηρεσία τεχνικών έργων)

● Φιλοξενία τρίτων 10.000€

● Και για φινάλε ένας Κόμβος σε μια διασταύρωση και πινακίδες 38.800€ και αποτύπωση της περιουσίας του Δήμου, 20.000€ (αν και τα περισσότερα συμβόλαια φέρουν τοπογραφικά με την υπογραφή δημοτικού συμβούλου)

Και ένα κάρο υπερτιμολογημένες προτάσεις, οι περισσότερες ανούσιες, εμφανή έργα που βαφτίζονται προμήθειες και συντηρήσεις σε τοιχία που δεν υπάρχουν, και φυσικά όχι κατά λάθος ούτε από απειρία…..

Για να γίνει αυτό το μοίρασμα, που δεν είναι μόνο τα παραπάνω, αλλά αποτελείτε από 38 παρόμοιες σελίδες, αφαιρέθηκαν από τον περυσινό Προϋπολογισμό έργα και προμήθειες που αφορούσαν άμεσα τους κατοίκους και τους επισκέπτες του. Ένα παράδειγμα είναι η χωρίς λόγο διαγραφή της προμήθειας φωτοβολταϊκού συστήματος που θα ηλεκτροδοτούσε την καινούρια γεώτρηση στο Καστρί, για το οποίο υπήρχε το τεχνικό δελτίο, και ορισμένη από την Περιφέρεια Κρήτης επιτροπή δημοπράτησης της προμήθειας. Επίσης αφαιρέθηκε οι προμήθεια αναλώσιμων και φαρμάκων για την υποστήριξη του αγροτικού μας Ιατρείου, και ένα εργαστηριακό μηχάνημα που θα έδινε την δυνατότητα για αιματολογικές εξετάσεις, την στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι όπως και στο νοσοκομείο έτσι και εδώ, υπάρχουν ελλείψεις στα βασικά, και η δυνατότητα πρόσβασης σε φαρμακείο ανύπαρκτη.

Αφαιρέθηκε η δυνατότητα σύστασης δημοτικού βενζινάδικου. Αφαιρέθηκαν η μελέτη για την μετατροπή του νερού μας σε πόσιμο, γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα και γιατί θα μειώσει τα πλαστικά απορρίμματα στο νησί κατά ένα μεγάλο ποσοστό και τα σεμινάρια στον πρωτογενή τομέα.

Για όλα τα παραπάνω, στην χθεσινή συνεδρίαση, η πρόεδρος του ΔΣ επέτρεψε να μιλήσουμε με το χρονόμετρο στο πεντάλεπτο!!!! ειδικότερα στην πρώτη από εμάς, πριν καν ολοκληρώσει την τοποθέτησή της και χωρίς να την αφήσει να εισηγηθώ αντιπρόταση προϋπολογισμού της αφαίρεσε τον λόγο.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που επέλεξαν οι δυο από τις τρεις μέρες που είχαμε να υποβάλουμε την αντιπρόταση μας για έλεγχο και υπογραφή του ΠΟΥ στην «Οικονομική Υπηρεσία», να είναι το Σάββατο και η Κυριακή.

Οι εφτά δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε το σχέδιο του προϋπολογισμού μη θέλοντας να έχουμε καμία συμμετοχή στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Εμείς με αγώνες, επιμέλεια και σοβαρότητα διαχειριστήκαμε το δημόσιο χρήμα, και αυτό που είχαμε, αλλά και αυτό που διεκδικήσαμε να επιστρέψει στην θέση του.

Είναι λυπηρό να βλέπουμε όλα για όσα παλέψαμε και ετοιμάσαμε και δεν προλάβαμε να υλοποιήσουμε, να ρίχνονται ελαφρά την καρδία στα σκουπίδια. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τον τόπο μας και τους δημότες μας ασκώντας κάθε μέσο και κάθε δικαίωμα που μας δίνει ο νόμος.

Ολοκληρωμένη η πρόταση μας για τον προϋπολογισμό, είναι στην διάθεση όποιου κατοίκου, δημότη, πολίτη επιθυμεί.

Η επικεφαλής της παράταξης Αλληλέγγυοι Πολίτες Γαύδου

Ευαγγελία Καλλίνικου

Ο επικεφαλής της παράταξης Ομάδα Ανάπτυξης Γαύδου

Μανώλης Τσιγωνάκης»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook