Χανιά | Καταδυτικό πάρκο στον Αποκόρωνα: Πότε θα ποντίσουν πλοία και υφάλους – Πότε αναμένεται να είναι έτοιμο

χανιά-καταδυτικό-πάρκο-στον-αποκόρων-1703894

Μετά από χρόνια γραφειοκρατικής καθυστέρησης, οι διεργασίες για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου στον δήμο Αποκορώνου φτάνουν επιτέλους στο στάδιο της… δημιουργίας, καθώς ξεκινάει η προμήθεια τεχνητών υφάλων, ενώ σύντομα αναμένεται να είναι έτοιμα να ποντιστούν και τα πλοία που θα διακοσμήσουν τον βυθό στο σημείο, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Τετάρτη ο δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης. Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι εργασίες πόντισης αναμένονται τον Σεπτέμβριο, ενώ το πάρκο αναμένεται να είναι έτοιμο σε έναν χρόνο από τώρα:

«Μια προσπάθεια που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014, ευοδώθηκε μετά από οκτώ χρόνια. Χρειάστηκαν 47 εγκρίσεις, δύο υπογραφές υπουργών και εκδόθηκαν 2 ΦΕΚ. Χθες έγινε η ανάθεση στο ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης να κατασκευάσει, να προμηθεύσει και να ποντίσει 37 τεχνητούς υφάλους στη θέση Ομπρόσγιαλος όπου θα γίνει το καταδυτικό πάρκο, το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Οι ύφαλοι αναμένεται να ξεκινήσουν να ποντίζονται τον Σεπτέμβριο. Επίσης, έχουμε δεσμεύσει ήδη τα 2 πλοία, το ένα ξύλινο, 42 μέτρων που βρίσκεται στην Αμφιάλη και το δεύτερο μεταλλικό, 25 μέτρων που βρίσκεται στον Ναύσταθμο Κρήτης. Είναι στη διαδικασία απορρύπανσης και μετά θα μεταφερθούν και θα ποντιστούν στο σημείο αυτό, το πρώτο πλοίο περιμένουμε να ποντιστεί επίσης τον Σεπτέμβριο. Του χρόνου τέτοιο καιρό προσδοκώ ότι το καταδυτικό πάρκο θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί.»

Το συνολικό κόστος του έργου αναμένεται να φτάσει το 1.5 εκατομμύριο ευρώ, είπε ο δήμαρχος:

«Έχουμε χρηματοδοτηθεί με 500.000 ευρώ. Οι τεχνητοί ύφαλοι στοιχίζουν 200.000 ευρώ. Η μεταφορά των πλοίων είναι επίσης κοστοβόρα. Μαζί με τα χερσαία και θαλάσσια έργα που θα γίνουν στην περιοχή, το πάρκο θα κοστίσει γύρω στο 1.5 εκατομμύριο ευρώ.»

Ο κ. Κουκιανάκης τόνισε ότι με το καταδυτικό πάρκο, ο δήμος Αποκορώνου συνεχίζει την προσπάθεια προώθησης εναλλακτικών μορφών τουρισμού:

«Δημιουργούνται τρεις καταδυτικές διαδρομές, για αρχάριους, ημιαρχάριους και προχωρημένους δύτες. Επίσης θα δημιουργηθεί μια βιοποικιλότητα που θα προξενήσει αύξηση αλιευμάτων στην περιοχή. Ο δήμος Αποκορώνου φιλοδοξεί να ανεβάσει τον πήχυ στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Ανοίξαμε δρόμους για τον καταδυτικό τουρισμό στη χώρα μας, μια χώρα που βρέχεται από θάλασσα αλλά δεν προσφέρει χώρο εκτόνωσης στα 5 εκατομμύρια καταγεγραμμένων δυτών της Ευρώπης.»

Δείτε τη δήλωση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook